ליקטנו עבורכם מספר ניסויים פשוטים המתאימים לצעירים ולצעירים ברוחם. בעזרת חומרים וכלים שיש בכל בית תצליחו ללמוד וללמד בהנאה ובמשחק נושאים מדעיים מגוונים.
1. סוכריות M&M
סדרו סוכריות M&M על גבי צלחת בצורה מפוזרת או במעגל. שפכו מים שיכסו את הצלחת כולה והמתינו בסבלנות.
"ניסוי בקטנה - סוכריות M&M" באתר מדע גדול, בקטנה
מה נלמד?
בסמוך לסוכריות ריכוז הסוכר גבוה מאשר באזורים המרוחקים מהסוכריות ושינוי זה בריכוזים יוצר זרימה של צבעי מאכל על גבי הצלחת.
2. מגנטים למקרר
קחו שני מגנטים שטוחים מהמקרר, הצמידו אותם זה לזה. החליקו את המגנטים זה על גבי זה על ידי הרחקת הידיים בשני כיוונים שונים פעם במאונך ופעם במאוזן.
https://www.facebook.com/MadaGB/posts/677157982443004:0?hc_location=ufi
מה נלמד?
מגנטים מהסוג השטוח אינם ממוגנטים באופן אחיד, וניתן לחשוב עליהם כמורכבים מכמה אזורים שהמגנטיות שלהם "מושכת" לכיוון שונה. זאת, על מנת ליצור שדה מגנטי חזק מאוד מכמות מצומצמת של חומר מגנטי. כתוצאה מכך, מהצד השני השדה המגנטי חלש ביותר.
3. ״כוח הרצון״ של המים
הכינו גשר מנייר סופג והניחו אותו בין שתי כוסות. כוס אחת מלאו במים, צבועים בצבע מאכל, כך שהם ייגעו בקצה גשר הנייר ואת הכוס השנייה השאירו ריקה והמתינו.
"ניסוי בקטנה - כוח הרצון של המים" באתר מדע גדול, בקטנה
מה נלמד?
מים מטפסים במעלה צינורות דקים, כאשר כוחות המשיכה בין מולקולות המים לצינור חזקים מהכוחות הפועלים בין מולקולות המים. מודל זה מסביר איך עצים מוליכים מים מהשורשים ועד העלים.
4. מדעי הגלידה
קחו שקית אטומה לנוזלים (שקית פסגור). ערבבו בתוכה 250 מ"ל שמנת, ספל חלב, חצי ספל סוכר, הוסיפו את הטעם המועדף עליכם (וניל, מייפל, תותים וכדומה), השאירו מקום לאוויר – ואיטמו את השקית. עכשיו, קחו שקית גדולה יותר. הכניסו לתוכה קוביות קרח, שתי כפות מלח – ואת השקית עם מצרכי הגלידה. איטמו גם אותה. מסרו את השקית בין שני אנשים או נערו היטב במשך כעשר דקות. הוציאו את השקית הפנימית, העבירו לצלחות ובתאבון.
"פעם שלישית גלידה" באתר מדע גדול, בקטנה
מה נלמד?
המלח מוריד את נקודת הקיפאון של המים ועוזר להקפיא במהירות את תערובת השמנת לגלידה. הטלטלות מערבלות את התערובת ומאפשרות לקבל גלידה במרקם קרמי ולא גוש קשה ופריך.
5. מגדל צבעים ממי סוכר
הכינו ארבע תמיסות מי סוכר עם ריכוזי סוכר שונים וצבעו כל תמיסה בעזרת צבע מאכל שונה. העבירו בזהירות את השכבות לכוס ריקה לפי סדר הריכוזים. התחילו מהתמיסה המרוכזת ביותר ועד התמיסה הכי פחות מרוכזת.
מה נלמד?
נבין מהו מושג הצפיפות (מסה ליחידת שטח). תמיסה בעלת צפיפות נמוכה צפה על פני תמיסה עם צפיפות גבוהה יותר.
6. לוחות טקטוניים
בכלי חסין אש ושקוף מחממים שמן חמניות על אש נמוכה. השמן החם מהחלק התחתון של הכלי יצוף מעלה בעוד השמן הקר מפני השטח ישקע. על מנת לראות את התנועה הזאת בבירור הוסיפו עלי טימין אשר נעים עם השמן.
https://www.facebook.com/ramonfoundation/videos/574747796468674/?hc_location=ufi
(הניסוי מתחיל ב 5 דקות ו-45 שניות)
מה נלמד?
תנועת השמן מדמה איך מעבר החום מגלעין כדור הארץ אל כיוון פני השטח יכול לגרום לסלעי המעטפת לזרום בצורה של תא הסעה (קונבקציה) ול״גרום" לתנועת הלוחות הטקטוניים/יבשות.
7. ציור בחלב
מלאו צלחת (לא קערה) בחלב. טפטפו מספר טיפות של צבעי מאכל במרכז הצלחת. כעת הכניסו קיסם אוזניים שטבלתם בסבון כלים, באזור צבעי המאכל.
https://www.facebook.com/MadaGB/videos/544140279637114/
(הניסוי מתחיל ב 6 דקות ו-30 שניות, יש קצת הד בשניות הראשונות ואז זה מסתדר)
מה נלמד?
החלב (מהחי או צמחי) מורכב מחלבון, שומן והרבה מים. מולקולות הסבון דומות גם למים וגם לשומן ולכן כאשר הסבון נוגע בחלב הוא משנה את הכוחות בין מרכיבי החלב ואת התזוזה אנו יכולים לראות באמצעות צבעי המאכל.
8. חרקים ומשמעותם לאדם
הרצאה מרתקת ומלאת הדגמות על משפחת החרקים תוך הרחבה על החגב ודבורת הדבש.
https://www.facebook.com/MadaGB/videos/639987123510366/
מה נלמד?
מהו אנטומולוג, חלקי גוף החרק, למה לחקור חרקים? איך דבורת הדבש אחראית לחלק ניכר מהמזון שלנו, ועוד המון מידע על חרקים.
9. חידת הבלונים
הניסוי הבא מצריך חומרים שאינם נמצאים באופן יומיומי בבית, אבל יש לו גרסה פשוטה יותר, שבשבילה צריך רק בלון.
קחו את הבלון, והתחילו לנפח לאט, עד שתגיעו לגודל "רגיל" של בלון מנופח. באיזה שלב של הניפוח הייתם צריכים להשקיע יותר אנרגיה? בהתחלה כשהבלון קטן, או לאחר מכן?
עכשיו, קחו שני בלונים, וצינור כלשהו עם ברז באמצעו, או כל דרך אחרת שבה תוכלו למנוע זרימת אוויר דרך הצינור. נפחו בלון אחד לגודל "בינוני", ובלון שני באופן מועט מאוד. חברו את שני הבלונים לשני קצותיו של הצינור מבלי לפתוח את הברז (ומבלי לאבד הרבה מהאוויר בבלונים). פתחו את הברז כך שהאוויר יוכל לזרום בצינור והסתכלו מה קרה לכל בלון. האם קרה מה שחשבתם שיקרה?
אם אין לכם את החומרים הדרושים, אל תתאכזבו. יצרנו בשבילכם סרטון הדגמה:
מה נלמד?
הבלון עשוי גומי אלסטי, וכאשר הוא מנופח מעט הוא מפעיל יותר כוח על הדפנות של הבלון מאשר כשהוא מנופח הרבה. הדגמה זו מסבירה מדוע כאשר אנו מנפחים בלון הפעולה קשה לנו יותר בהתחלה מאשר בהמשך הניפוח.