פנחס אמתי זכה בפרס יקיר ירושלים מפעל חיים שכולו אהבה לטבע
בשבוע שעבר (26.3.19) הוכרז כי פנחס (פּיניֶה) אמִתַּי יזכה בפרס יקיר העיר של עיריית ירושלים - פרס שניתן לאישים, שפעלו בירושלים בתחומים שונים (לרבות מחקר, חינוך ואקדמיה), וגילם לפחות 70 שנה. הפרס יוענק על-ידי ראש העיר ב-2.6.
פיניה אמתי נולד לפני 90 שנה, בשנת 1928 בירושלים. מילדותו אהב טבע, והיה עוזרו של פרופ' אהרון שולוב, מהאוניברסיטה העברית, שהתמחה בפרוקי-רגליים, ביניהם חרקים ועקרבים - ומקים גן החיות התנ"כי בירושלים. כמו מורו, גם פיניה חקר עקרבים, ופרסם מאמרים רבים בתחום. הוא היה שותף בפיתוח של הנסיוב לעקצן הצהוב (Leiurus hebraeus) ופיתח מכשיר חליבת-ארס מעקרבים, בו העקרב פולט ארס בעקבות מכת-חשמל. מכשיר זה איפשר להפיק ארס למטרות מחקר וייצור נסיוב, ללא צורך בקטילת העקרב.
אבל מעבר לקריירה המדעית המפוארת, פיניה חינך דורות שלמים של ילדים וסטודנטים לאהבת בעלי החיים ובפרט חרקים, עכבישניים וזוחלים במסגרות רבות: באוניברסיטה העברית, במכללת דוד ילין, ב"נוער שוחר מדע" ובחברה להגנת הטבע. חדרו בגן החיות התנ"כי, בו הדריך על בעלי החיים, היה מוקד עליה לרגל לחובבי טבע ובעלי-חיים - אנשים רבים - שרבים מהם בחרו בעקבותיו לעסוק בזואולוגיה ושמירת טבע בהמשך חייהם. פיניה הוציא ספרי טבע פופולריים רבים, ביניהם "מדריך החרקים בישראל", "אורחים לא קרואים" ו"זהירות, עקרבים". ספרו האחרון, "עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל" פורסם בשנה שעברה (2018) בשיתוף עם ד"ר דני סימון.
פיניה אמתי דאג לתת שמות עבריים לבעלי החיים המופיעים בספריו, שחלקם קיבל תוקף רשמי על ידי האקדמיה ללשון עברית וחוקרים בתחומי הזואולגיה. בין השמות שנתן: נבו יריחו (שזכה לאחרונה בתואר "עקרב הלאומי", בהכרזתו של פיניה אמתי כמובן), גמל שלמה עצבני, שרקן ועוד. ויש גם עכביש שנקרא על שמו - הקופצן Phlegra amitaii.
אין לנו ספק שהפרס ראוי ביותר, וצוות מדע גדול בקטנה מברך את פיניה אמתי על הזכיה!
נבו יריחו - העקרב הלאומי, שפיניה אמתי נתן לו את שמו
לקריאה נוספת:
ארס אהבתו: חוקר החרקים המיתולוגי מסכם 90 שנות פעילות. מקור ראשון
נבו יריחו: העקרב הלאומי, מדע גדול בקטנה