רבים שואלים אותנו – "למה אתם כל הזמן כותבים על חתולים?", "למה לגברים יש פטמות?", "כמה כסף שילמו לכם?".התשובה לשאלה האחרונה היא שכולם בעמותה הם חנונים שישמחו לספר לכם על הדבר המגניב הזה שהם נזכרו בו שקשור למה שהם עושים – בהתנדבות. חלקנו גם משתמשים בעמותה לדחיינות, קצת כמו לנקות את הבית במקום ללמוד למבחן.
שילוב של הנ"ל (היותי חנונית דחיינית שנהנית להתעסק בשטויות במקום לעבוד) עם השאלה "האם באמת אנחנו כל הזמן כותבים על חתולים?" הניע אותי לנסות להביא קצת מספרים ואחוזים על הפוסטים שפרסמנו בדף הפייסבוק של מדע גדול, בקטנה בשנת 2018.
מידע גדול, בקטנה
פייסבוק הם רק חצי בסדר. הם נותנים להוריד את הנתונים על פוסטים, אבל בחתיכות של רבעונים. את ארבעת הקבצים איחדתי לקובץ אחד (וואו, מארק, זה היה כל כך קשה לתת לי להוריד שנה?), ואז התחילה העבודה השחורה של סיווג הפוסטים. פרסמנו 299 פוסטים בשנה שעברה, ועל כולם עברתי ידנית. בערך. פייסבוק נותנים את הטקסט של כל פוסט ולרוב הצלחתי להבין או להיזכר מהשורה הראשונה על מה הפוסט ובאיזה נושא הוא. כשלא, פייסבוק גם נותנים קישור והסתכלתי באיזה אייקון השתמשנו בתמונה – העריסה של ניוטון לפיזיקה, סליל DNA לביולוגיה וכדומה.
הנה הפיזור של הפוסטים על פני השנה (יום ראשון הוא למטה, כי למה שיהיה אפשר לקבוע באיזה יום מתחיל השבוע בקלות):
הסוגים השונים מסווגים לפי הנושאים המדעיים: ביולוגיה, כימיה, מתמטיקה, פיזיקה. להם הוספתי גם "מיוחדים", שהם לא בהכרח בנושא מסוים: "קצר" – לפוסטים שהם ריפוסט למשהו אחר, "הרצאה" – פרסום של הרצאה שנותן חבר צוות, "וידאו" והקטגוריה האהובה על כולם – "הפרכה". להפרכה נכנסו פוסטים שנכתבו בעקבות כתבה בתקשורת, או משהו שעלה ברשתות החברתיות וחשנו צורך להגיד שהוא מרגיז או מטעה (לרוב גם וגם).
אפשר לראות שכתבנו הרבה על ביולוגיה. 105 פוסטים, ליתר דיוק, אבל זה לא מפתיע – מבין 36 הכותבים של הדף, 18 עוסקים בביולוגיה, תזונה או רפואה. במקום השני נמצאת הפיזיקה עם 70 פוסטים ו-12 כותבים [1].
מה אתם אוהבים לקרוא? או, לפחות, אומרים לנו שאתם אוהבים?
אם בודקים מה הממוצע של סימוני "אהבתי" לפוסט בנושא מסוים, מגיעים למסקנה הלא מפתיעה בכלל שקוראי מדע גדול, בקטנה הכי אוהבים שאנחנו מפרסמים הפרכות לדברים שהם ראו בטלוויזיה/נפוץ בפייסבוק. בפער גדול. פוסטים אלה מקבלים גם הכי הרבה שיתופים ותגובות, אבל כמובן גם הסתרות.
זו כמובן הצגה מעט לא הוגנת של העניין, כי פוסטים אלה מקבלים גם הכי הרבה תפוצה בפייסבוק כפי שאפשר לראות במדד ה-reach ("חשיפה"):
אז אם ננרמל את הערכים הקודמים לפי המדד הזה, הגרפים ייראו כך:
זה נחמד כי אפשר למשל לראות שבממוצע בין אחד לשני אנשים מתוך מאה שהפוסט הופיע להם בפיד עשו לו לייק (כלשהו), ושרק בין אחד לשני אנשים מתוך עשרת-אלפים לא רצו לראות את הפוסט עד כדי כך שהם החליטו לעשות לו "החבא".
דבר נחמד נוסף (שלא צפיתי לו) זו העובדה שלפוסטי הפרכה עשו "שיתוף" ארבעה מתוך מאה אנשים בממוצע. וזאת לעומת פחות מאחד בממוצע לכל שאר הנושאים. הדבר לא מפתיע, אבל כאמור לא צפיתי את זה מראש. אני מנחשת שמדובר באנשים שמעוניינים להגיד "אמרתי לכם" :-), או אולי זה ביטוי מסוים לחוק קנינגהאם [2], אבל אני לא פסיכולוגית.
הצ'ופצ'יק של הקומקום
כל סוג חולק גם לתת-סוגים, בחלוקה שהיא כנראה לא מצוינת, אבל זה מה יש.
אפשר לראות שאנחנו כותבים הרבה על חיות ושימור טבע, מה שמחזיר אותנו לשאלה הראשונית – למה אתם כל הזמן כותבים על חתולים? התשובה היא שאנחנו לא. כתבנו שלושה פוסטים על חתולים בשנתיים האחרונות. אחד מהם פורסם ב-2018 [3]. אלה חלק מכמעט ארבעים פוסטים שנכתבו בנושאי זואולוגיה ושמירת טבע.
בקטגוריית הפיזיקה נראה שהתחום של אנרגיות גבוהות מככב, ואחריו אסטרופיזיקה, הקטגוריה המוזרה "מזג אוויר" וחומר מעובה. כמו בביולוגיה, גם כאן יש ככל הנראה ערבוב וייתכן שהיו פוסטים שהתאימו לשתי קטגוריות, ומה זה בכלל "מזג אוויר"? לא הייתי מסיקה מזה יותר מדי מסקנות.
גם כאן, אפשר לעשות את חישובי הלייקים. ככל שמחלקים ליותר סוגים, המספרים קטנים וקשה להסיק מסקנות. האם כולם אוהבים DNA? או שאולי זה כי שניים מחמשת הפוסטים היו על הניסוי המטורף של חה בקריספר [5,4] ושמחתם שיש מישהו שעושה סדר בבלגן ומסביר בעברית מה קרה שם? על פאי (המספר) היה רק פוסט אחד השנה [6]. בואו לא נסיק מהפוסט האחד הזה מסקנות מרחיקות לכת…
בכל מקרה, הנה זה:
מה עכשיו?
זה היה די כיף. נראה לי שאנסה לעשות את הניתוח הבסיסי הזה גם על שנים קודמות, וכמובן שאז אפשר יהיה לעשות איחוד מרגש של כל השנים.
אם יש לכם הצעות לדברים אחרים שאפשר לבדוק אתם מוזמנים לכתוב לנו. אם זה יהיה מעניין ואפשרי אני אעשה את זה (והרף ל"מעניין" הוא די נמוך אם אתם זוכרים מה כתבתי בפתיחה).
קישורים ומקורות:
[1] דף הצוות באתר מדע גדול בקטנה
[2] חוק קנינגהאם בוויקיפדיה באנגלית
[3] פוסט חתולים האחרון (נכון לינואר 2019)
[4] מדע גדול בקטנה על תאומות הקריספר
[5] מדע גדול בקטנה מעדכן על תאומות הקריספר
[6] פאי ואי
תודה לישראל ניר על "מידע גדול, בקטנה"