בים התיכון חיים שלושה מינים של צבי ים: צב ים חום (Caretta caretta) שהוא הנפוץ מבין השלושה, צב ים ירוק (Chelonia mydas) וצב ים גלדי (Dermochelys coriacea). כולם נמצאים בסכנת בכחדה.
מתוך שלושת מיני הצבים רק צב הים החום וצב הים הירוק מקננים בחופי ישראל.
בלילות אלו, צבות הים עולות לחוף על מנת להטיל. בעונת הרבייה צבי הים מבלים בסמוך לחוף שם הם גם מזדווגים. הצבות עולות על החוף החולי בלילה על מנת להטיל. הן עולות וזוחלות כמה עשרות מטרים לתוך החוף, על מנת להבטיח שהקן לא יוצף במי הגלים. אם הצבה לא חושבת שהחוף מתאים להטלה היא תיסוב על סנפיריה, תשוב אל הים ותעלה בחוף סמוך למחרת בלילה. הפרעות כמו רעש, אור פנסים או מדורות עלולים לגרום לה להציץ אל החוף ולהחליט לא להטיל בו.
כשהיא מחליטה להטיל היא חופרת בור שעומקו יכול להגיע למטר אחד שבו היא מטילה כ- 100 ביצים עגולות שגודלן כגודלו של כדור פינג-פונג.
עקבותיה של צבת הים נראים כמו עקבות טנק שעבר על החול. את העקבות האלו בדיוק מחפשים בעונת ההטלה פקחי רשות הטבע והגנים שסורקים את חופי הארץ בכל בוקר. הם גם יודעים להבדיל בין עקבותיהן של צבות הים החומות לירוקות, שכן לכל אחת דגם זחילה מעט שונה. כשהם מאתרים קן, הפקחים חופרים אותו ומוציאים בשיא הזהירות את הביצים לתוך צידנית. הם עושים זאת מכיוון שסיכוייו של קן צבי ים לשרוד את תקופת הדגירה וסיכוייהם של האבקועים הקטנים (הצבונים שבוקעים) להגיע אל הים, בחופינו מרובי ההפרעות, האור, הטורפים, הבלגן והלכלוך, קטנים מאוד.
את הביצים הם מעבירים ל"חוות הדגרה". בחווה, שהיא למעשה שטח מגודר בחוף, הם קוברים את הביצים שוב בחול.
מאוחר יותר בעונת הבקיעות, מתנדבים, המכונים גם "שמרצבים", יבלו את הלילות בחווה על החוף ויסייעו לאבקועים להגיע אל הים, כשהם מאפשרים להם לזחול על החול אל הים כפי שהם היו אמורים לעשות אילו לא היתה התערבות כה גדולה בתהליך הרגיש הזה.
אם אתם מבלים בחוף הים בלילה, זכרו שאנחנו חולקים את החופים עם צבות הים! (או שמא הן חולקות אותם איתנו?). השתדלו שלא להאיר ולשמור על שקט. כמובן שאספו אחריכם את כל הזבל.
אם התמזל מזלכם ואתם רואים צבת ים שעולה על החוף, בבקשה אל תתקרבו אליה, אל תכוונו אליה פנסים, טלפונים ופלאשים - זה יגרום לה להסתובב ולחזור אל הים.
אנא התרחקו ממנה בשקט ודווחו למוקד רשות הטבע והגנים ב- 3639*
לדיווח על צבי ים מתים שמצאתם בחוף בטופס אינטרנטי
תמונות: המרכז להצלת צבי ים , קרן אור, אורן אוסטר