העכבישים הקופצים כפי שלא הכרתם
בכל שנה, בעשרה באוקטובר חוגגים את יום העכבישים הקופצים. צלם הטבע שחם טמיר התאהב בעכבישים אלו צילם אותם בארץ וברחבי העולם, והחל מ-2017 אחראי על ארגון "יום הקופצן הבינלאומי" (International Jumping Spider Day).
משפחת הקופצניים (Salticidae; מעתה יקראו קופצנים) היא משפחת העכבישים הגדולה ביותר, ותוארו בה למעלה מ-6000 מינים. הקופצנים לא טווים רשתות כדי לצוד, אלא מאתרים את טרפם באמצעות ראייה. שמם של הקופצנים נוסע מיכולתם של מיני רבים לנוע בקפיצה, הארוכה בעשרות מונים מאורך גופם, שגם משמשת ללכידת הטרף. אבל התכונה הבולטת ביותר במשפחה זו היא חוש הראייה, שמפותח בהשוואה למרבית העכבישים. לקופצנים יש שמונה עיניים, כאשר הזוג הקדמי בעל חדות הראיה הגבוהה ביותר - וביחד עם שלושת הזוגות האחרים, העיניים מספקות שדה ראיה של כמעט 360 מעלות. הקופצנים הם פעילי-יום - בהתאם לראייתם המותאמת לאור יום. עם-זאת, תאורה מלאכותית בקרבת מגורי אדם מאפשרת לקופצנים להאריך את משך פעילותם לשעות הלילה ולצוד חרקים הנמשכים לאור [1].
קופצן עם טרף. צילם שחם טמיר, זנזיבר.
משפחת הקופצניים כוללת עכבישים במגוון רב של צורות, צבעים והתנהגויות. למשל, הקופצן בגירה קיפלינגי (Bagheera kiplingi), המצוי במרכז אמריקה, נחשב לעכביש היחיד שעיקר מזונו הוא מן הצומח. קופצנים מסוגים שונים, ביניהם הסוג Myrmarachne, הם חקייני נמלים, ודומים לנמלים הן בצורתם החיצונית והן באופן תנועתם [2]. חקיינות זו מסייעת להם ככל הנראה בהגנה מטורפים, שרבים מהם נרתעים מנמלים. קופצנים מסויימים, ביניהם כאלו שמתמחים בטריפת עכבישים אחרים, הדגימו יכולות למידה ותכנון מסלול לצורך לכידת טרף [3].
קופצן מחקה-נמלים - זכר מהסוג Myrmarachne. צילם שחם טמיר, זנזיבר. גם בישראל קיימים קופצנים חקייני-נמלים.
חלק מהקופצנים צבעוניים ומרשימים ביופיים. למשל, קופצנים מהסוג Maratus, הנקראים עכבישי טווס (peacocks spiders) ומרביתם נפוצים ביבשת אוסטרליה. בדומה לטווסים, הנקבות של עכבישים אלו חסרות צבעים בולטים, בעוד שהזכרים מציגים צבעים מרשימים ומבצעים ריקודי חיזור מרהיבים. חוקרים אף הדגימו ראיית צבעים אצל קופצנים מסויימים, שככל-הנראה התפתחה במקביל למופעי החיזור הצבעוניים [4].
עכביש הטווס, מהמין Maratus speciosus, במופע חיזור מרהיב. צולם באוסטרליה. סרטון מערוץ היוטיוב של Peacockspiderman.
בשביל למצוא קופצנים לא צריך להרחיק ליבשת אפריקה או אוסטרליה, ולמעשה - לא צריך לצאת מהבית. מינים שונים של קופצנים, ביניהם קופצן הבתים (Plexippus paykulli), נפוצים גם במגורי אדם. הקופצנים אינם מסוכנים לאדם ואף מועילים בטריפה של מזיקים שונים, ביניהם יתושים - לכן אפשר להתייחס אליהם כבני בית לכל דבר.
כמה ממיני הקופצנים הנפוצים במגורי אדם: קופצן הבתים (Plexippus) וקופצן מהמין Hasarius andersoni. צילום: שחם טמיר, ישראל.
העיניים הקדמיות הגדולות והמבט ה"אנושי" של הקופצנים הפכו אותם לפופולאריים בקרב חובבי פרוקי רגליים. ניתן להגיד שהקופצנים הפוטוגניים פותחים את הדלת לעולם העכבישים ושאר פרוקי הרגליים, וגורמים לאנשים להחליף את הפחד בעניין ובסקרנות. אנו מקווים שבשלב הזה כבר הסתפקתם להתאהב בעכבישים הקופצים - ולשתף את חבריכם ביום הקופצן.
צילום: שחם טמיר.
מוזמנים גם להיכנס לקבוצת הפייסבוק :"חובבי קופצניים בישראל"