כותרות השבוע: ביום שני: ליקוי חמה מלא בארצות הברית • עדויות חדשות ומפתיעות לקרח מים ליד קו המשווה של מאדים • נסיון להציל את החורפן האירופאי באמצעות חיסול אויבו הגדול ביותר: החורפן האמריקאי • מדוע חברי-הצוות של 14 מעבדות אקולוגיה ישבו ויצפו בעשב צומח?
- ביום שני הקרוב יתרחש ליקוי חמה מלא שיראה לכל רוחבה של ארצות-הברית. זהו ליקוי החמה המלא המשמעותי הראשון שיראה מעל אדמת ארצות הברית מאז 1979. לקריאה נוספת.
- לכוכב הלכת מאדים אטמוספירה קלושה שמכילה בעיקר פחמן דו חמצני. עם זאת, קטביו של כוכב הלכת מכילים (בין השאר) כמות משמעותית (אם כי לא גדולה במונחים ארציים) של קרח מים. כעת, מידע מגלאי הניוטרונים של משימת Mars Odyssey חושף כי מעט קרח מים קבור מתחת לקרקע גם קרוב לקו המשווה, בניגוד לתחזיות מוקדמות. לתגלית זו יש השלכות למחקר על אקלימו הקדום של מאדים, ואולי גם על משימות עתידיות לכוכב הלכת. לקריאה נוספת.
- החורפן האירופאי הוא טורף קטן המצוי בסכנת הכחדה חמורה. בנסיון להצילו, ישחררו בשבוע הבא מדענים כתריסר חורפנים אירופאים שגודלו בשבי, בתקווה לשקם את אוכלוסייתם הנכחדת. כדי לשפר את סיכוייהם של החורפנים האירופאיים, יפזרו המדענים הספרדים מלכודות כדי להפחית את מספרם של אויבם הגדול ביותר: החורפנים האמריקאיים. החורפן האמריקאי הובא לאירופה על ידי האדם לפני מאות שנים, וכעת מתחרה עם אחיו האירופאי על המשאבים בבית הגידול. לקריאה נוספת.
- במדע, אחד העקרונות החשובים ביותר הוא עקרון החזרתיות; כדי להוכיח טענה מדעית יש לשחזר את תוצאות הניסוי שנערך באמצעות עריכת ניסוי נוסף. דוגמה מפורסמת היא המאמר השגוי שפורסם בשנות ה-90 על ידי הרופא השרלטן אנדרו וייקפילד, שניסה להראות קשר בין חיסון מסויים לאוטיזם. קשר זה לא הוכח מעולם בניסוי נוסף, ולכן נגנז המאמר ותוצאותיו המדעיות. כעת, ינסו אקולוגים להראות שהניסויים שהם עורכים עומדים בכללים מדעיים אלו. 14 מעבדות ברחבי אירופה יערכו ניסוי זהה, במהלכו יתעדו את קצב הגידול של עשב כשהם עושים שימוש באותה אדמה וזרעים בדיוק. לקריאה נוספת.