כותרות השבוע: מחקר חדש הצליח לבודד את תאי המערכת החיסונית הגורמים לאלרגיות • עדויות ראשונות: שימפנזים מבוגרים עלולים לפתח מחלת אלצהיימר • מראה חדשה הותקנה בטלסקופ השמש החדש בהוואי חרף מחאת המקומיים • האם יוקשחו התנאים למובהקות באמצעות ערך ה-P השנוי במחלוקת?
- אלרגיות נגרמות על ידי תת קבוצה של תאי ה-TH2 במערכת החיסונית, המעוררים תגובה חיסונית גם כלפי גורמים שאינם מזיקים, כמו אבקנים או סוגי אוכל מסויימים. כעת, לראשונה, הצליחו מדענים לבודד את קבוצת התאים האחראית על התגובה האלרגית בתקווה למצוא תרופה לתופעה שמטרידה ואף מסכנת את חייהם של בני אדם רבים ברחבי העולם. לקריאה נוספת.
- מדענים ניתחו עשרים מוחות של שימפנזים מבוגרים (בין גילאים 37 ל-62) וגילו עדויות למחלה הדומה לאלצהיימר מתקדמת. הבנה של התפתחות המחלה בשימפנזות תוכל בעתיד לסייע לחקר המחלה בבני אדם. לקריאה נוספת.
- תושבי הוואי מתנגדים זה שנים רבות להקמת טלסקופים על פסגתו של הר האליאקלה במאווי, שנחשב בעיניהם קדוש. כעת, ולמרות הפגנותיהם, הותקנה מראה חדשה בטלסקופ השמש הגדול בעולם DKIST שיתחיל לפעול בשנתיים הקרובות. לקריאה נוספת.
- אחת מאמות המידה הסטטיסטיות החשובות במדעי החיים היא ערך ה-P (P Value), הקובע מהי ההסתברות שתוצאותיו של ניסוי התקבלו במקרה ולא מעידות על תופעה אמיתית; ככל שערך ה-P נמוך יותר, כך הסיכוי שתוצאות הניסוי אמיתיות גבוה יותר. אולם, ערך ה-P הוא מדד שנוי במחלוקת בשל שיטה הנקרא P-Hacking. בתהליך המדעי השערת הניסוי תמיד קודמת לניסוי עצמו. לעומת זאת, ב-P-Hacking משתמשים בשיטות של כריית נתונים כדי למצוא מתאם (קורלציה) בין שני משתנים שלא בהכרח מתקיים ביניהם קשר סיבתי. במאמר חדש שיתפרסם ב-Nature Human Behaviour, טוענים סטטיסטיקאים שיש להקשיח את ערך-הסף של ערך ה-P בתחומי מדעי הרפואה ומדעי החברה וכן לסייג תוצאות שהוצגו באמצעות ערכים גדולים מערך סף זה. לקריאה נוספת.