כיצד אפשר להבחין בין מכתשי ירח בני גילים שונים?
הירח הוא גרם שמיים יפהפה וקרוב (קצת יותר משניית אור), ובאמצעות טלסקופ ביתי אפשר לצפות בפרטים עדינים על פניו. זהו עולם שלם, אפרפר ומסתורי, ובו מכתשים עצומים, משטחי לבה, הרים ועמקים מרשימים במיוחד. השכן שלנו, בעל פני השטח המעוטרים במכתשים בכל הגדלים, משמר בתוכו את העדויות לתולדותיה של מערכת השמש. כל מכתש על פניו מספר סיפור משלו על העבר הקדום. אז לצד התפעלות מיופיו של הירח, הבנה של אובייקט נצפה זה תוסיף לתצפית הנאה ואתגרים.
עם התפתחות הציוד הביתי, שהופך למשוכלל ונגיש יותר, כל חובב יכול לא רק לצפות בירח, אלא גם להבחין בפרטים קטנים ולהסיק מהם מסקנות מעניינות. דוגמה פשוטה לכך היא האפשרות שלנו להבדיל בין גיליהם של מכתשים שונים, וזה נעשה לרוב על ידי בחינה של שחיקת הקרקע בהם.
על פני כדור הארץ ניתן לראות הרבה פחות מכתשים, ורוב המכתשים הקיימים שחוקים מאוד בהשוואה לבני גילם על הירח. הגורמים העיקריים לשחיקת הקרקע על פני כדור הארץ הם האטמוספרה, זרימת מים ותזוזה של לוחות טקטוניים. שלושת הגורמים האלו אינם קיימים כלל על הירח.
בתמונה ניתן לראות שני מכתשים צמודים – שמו של הימני Theophilus (נקרא לו 1 לשם הפשטות) והשמאלי הוא Cyrillus (אותו נכנה 2). איזה מהם נראה לכם קדום יותר? קל להבחין שהפרטים ב-1 חדים וברורים – משולי המכתש החדים, הקרקעית החלקה יחסית ועד ההרים במרכז. ב-2 התמונה שונה: ההרים במרכז מעוגלים ושחוקים, וכך גם שולי המכתש. קרקעיתו אינה חלקה, יש עליה מכתשי משנה קטנים יותר והיא מכוסה בעקבות של פגיעות מאוחרות. פרטים אלו הם עדות לכך שמכתש 2 קדום ממכתש 1. עדות נוספת לכך היא ש-1 פולש אל תוך 2. זה מראה ש-1 נוצר בעת ש-2 כבר היה קיים, והפגיעה שיצרה אותו מוטטה את השוליים הצפון-מזרחיים של 2.
מה גורם לשחיקת הקרקע על הירח? למרות שהירח אינו מכיל אטמוספרה והפעילות הגאולוגית פסקה מזמן, יש גורמים אחרים לשחיקת הקרקע: רוח סולארית, פגיעות חוזרות של מיקרו-מטאוריטים וענני אבק, שמקורם בפגיעות מטאוריטים גדולים בפני הקרקע והם נערמים במרחקים גדולים סביב מקום הפגיעה.
ענני אבק מפגיעות מטאוריטים גדולים הם הגורם המשפיע בצורה המהירה ביותר, מכיוון שהם מפזרים חומר רב למרחקים גדולים מאוד – חומר שמקורו הן בקרקע הירח והן במטאוריט עצמו.
רוח סולארית שונה מהרוח המעצבת את פני כדור הארץ. היא מורכבת מחלקיקים אטומיים הנפלטים מהשמש וצפיפותם נמוכה מצפיפות האוויר שלנו. למרות זאת, במרוצת מיליוני שנים, ואף מאות מיליונים, רוח זו גורמת לשינויים משמעותיים על פני השטח.
הגורם השלישי הוא מיקרו-מטאוריטים. בעבר, כאשר מערכת השמש הייתה צעירה וכאוטית יותר, "סבל" הירח מפגיעות רבות של מטאוריטים. לעומת זאת, כיום הוא מושפע בעיקר מפגיעות של מיקרו-מטאוריטים, שהם שאריות של אסטרואידים, לרוב בגודל של גרגירי אבק. לפגיעה של בודדים מהם השפעה מועטה, אך גם כאן ההשפעה המצטברת לאורך זמן גורמת לשחיקה ניכרת.
הראינו כי באמצעות טלסקופ ביתי אפשר לא רק ליהנות מיופיו המיוחד של הירח, אלא גם לחקור פרטים על פניו ולהסיק מסקנות. אילו עוד דוגמאות למכתשים עתיקים וחדשים אתם מצליחים לזהות בתמונה?
עריכה: סמדר רבן