אז מה זה בדיוק סוכר? ומה ההבדל בין סוגים שונים שלו? נתחיל בבסיס – פחמימות פשוטות, או בשמן השני סוכרים, מתחלקות לשני סוגים עיקריים – חד ודו-סוכרים. חד סוכרים (שנקראים גם מונוסכרידים), בהתאם לשמם, הם סוכרים הבנויים ממולקולת סוכר בודדת, כאשר הנפוצים ביותר במזון הם גלוקוז, פרוקטוז, וגלקטוז. דו-סוכרים (שנקראים גם דיסכרידים), לעומתם, הם סוכרים המורכבים משתי מולקולות של חד-סוכר המחוברת זו לזו, כאשר הנפוצים ביותר במזון הם סוכרוז (גלוקוז+פרוקטוז), לקטוז (גלוקוז+גלקטוז) ומלטוז (גלוקוז+גלוקוז). מעניין לדעת כי רוב הסוכרים מתוקים (כאשר רמת המתיקות שלהם משתנה בין סוכר לסוכר), אך יש גם יוצאים מן הכלל. לקטוז, למשל, הינו סוכר בעל מתיקות נמוכה מאד (אך מדי פעם מורגשת). גם גלוקוז כשלעצמו הוא לא ממש מתוק לבדו (כל מי שניסה סוכר ענבים בשייק חלבון; כל מי שעשתה העמסת גלוקוז בהריון חוו את הטעם המוזר).
דברי מתיקה רבים ממותקים בסוכרוז (סוכר לבן, חום, דמררה, מה שמוכרים בסופר) ו/או בפרוקטוז, וגופי הבריאות ממליצים על צמצום צריכתם לשמירה על הבריאות. לעומת זאת, ישנה המלצה לצרוך מגוון פירות בתפריט היומי. אך פירות, בין אם הם מתוקים או חמוצים, מכילים סוכר. כל הפירות מכילים גם גלוקוז וגם פרוקטוז ביחסים משתנים (ואל תתבלבלו מהכינויים המבלבלים של גלוקוז "סוכר ענבים" ופרוקטוז "סוכר פירות"). אז מה היתרון של הסוכר בפירות? התשובה פשוטה מאוד – אין לו שום יתרון על סוכר "רגיל".
היתרון של פירות על דברי מתיקה אחרים לא טמון בסוג הסוכר שבהם, אלא בשאר הרכיבים שהם מכילים – הסיבים התזונתיים, הויטמינים, המינרלים והפיטוכימיקלים. למעשה, פירות הם דוגמא מצוינת לכך שיש חשיבות לחבילה – כל רכיבי התזונה שאנו מקבלים יחד – ולאו דווקא לרכיבי התזונה הבודדים, בקביעה האם מזון בריא או מזיק.
פירות הם בהחלט "ממתקים מהטבע" – כל פרי מכיל 2-3 כפות סוכר, אך גם שופע ברכיבי תזונה חשובים. בכדי להרוויח את כל היתרונות הבריאותיים רצוי לאכול פירות כמו שהם, ולצמצם ככל הניתן שתיית מיצי פירות (גם כאלו שנסחטו במקום) המכילים בעיקר את סוכר הפרי ולא הרבה יותר. בכוס ממוצעת (240 מ"ל) של מיץ פירות טבעי ללא תוספת סוכר יש 20 גרם של סוכר, כלומר כ-5 כפיות סוכר, ערכים דומים לאלו של כוס קולה.
אז בפעם הבאה שאתם רואים בקבוק עם הכיתוב "מכיל סוכר פירות טבעי" – חשבו על כוס קפה עם 5 כפיות סוכר והמשיכו הלאה...
לקריאה נוספת:
http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201300122493