לאחרונה אנו נתקלים יותר ויותר בצילומים של מאבטחי אישים הנושאים נשק מוזר בעל מראה עתידני. בפוסט זה נסביר מהו הנשק, כיצד הוא עובד, ומדוע מגישי גלגלצ צריכים לדאוג.
בשנים האחרונות הפך השימוש בכלי טיס בלתי מאוישים לנפוץ – לא רק בידי מפעילים גדולים כמו ארגונים ממשלתיים וחברות מסחריות רחבות-פעילות, אלא גם בידי אנשים פרטיים [1].
לצד התועלת הרבה שברחפנים (לדוגמה בחקלאות, כפי שכתבנו בפוסט על חקלאות 4.0 [2]), הם מהווים סכנה בהיבטים ביטחוניים, פליליים ובטיחותיים, מכיוון שהם מקנים יכולת אווירית באופן פשוט, זול ונגיש. לדוגמה, גורמים עוינים יכולים לצלם בקלות מהאוויר אזורים רגישים מבחינה ביטחונית. הרחפנים יכולים גם לפגוע באופן פיזי – להוות איום על תנועת מטוסים, לפגוע באישי ציבור ועוד. דוגמה לכך היא פגיעה בעזרת נחיל רחפנים מתפוצצים [3], כפי שמוצג בסרט "המטרה: שומר הראש" (Angel Has Fallen).
https://www.youtube.com/watch?v=40JFxhhJEYk
אז כיצד ניתן לפתור את הבעיה? אחד מהפתרונות נגד איום זה הוא רובה ייעודי, נישא על ידי חייל. רובים נגד רחפנים הם כלי נשק מיוחדים, שנועדו לנטרל רחפנים באמצעות שיבוש מערכות התקשורת שלהם או השמדתם הפיזית. בפוסט זה נתייחס למערכות אלו, הנותנות מענה לאיומים מעופפים שונים בגדלים קטנים עד בינוניים (אנחנו פחות בקטע של מל"טים עם מוטת כנפיים של עשרות מטרים).
בשוק קיימים כמה סוגים של רובים נגד רחפנים, לכל אחד מהם מערך יכולות ומגבלות אופייני משלו. ניתן לחלק אותם לשני סוגים, על פי עקרון הפעולה שלהם: שיבוש מערכות תקשורת, או השמדה פיזית. נתאר כאן כמה מן הסוגים הנפוצים.
שיבוש אלקטרוני:
משבשי לייזר הם מכשירים אשר גורמים לרחפן לאבד שליטה ולהתרסק, באמצעות קרן לייזר בעלת עוצמה גבוהה. קרן הלייזר משבשת את חיישני הגובה, או מסנוורת את המצלמות ושאר חיישני הראייה של הרחפן. משבשי הלייזר יקרים יחסית ודורשים שימוש זהיר, בשל הסכנה של פגיעת קרני לייזר בעיניים. עם זאת, הם מדויקים ביותר ויכולים לפגוע ברחפן גם ממרחק של קילומטר. הם גם סופר-מגניבים, כי לייזר.
משבשים נוספים הם משבשי מיקום או תקשורת. משבשי מיקום פועלים באחד משני אופנים: חסימת אות ה-GPS או זיוף מיקום (spoofing-attack). חסימת האות גורמת לרחפן לחוש אבוד ולא לדעת את מיקומו, ולכן הוא מחפש קוא'צר או מצטרף לקבוצת ריצה.
אפשרות מעניינת יותר היא זיוף מיקום [4]: שיגור של אותות מזויפים גורם למקלט של רחפן לשגות בהערכת המיקום שלו, או לקבוע באופן שגוי את הזמן שבו הוא נמצא במיקום הנדרש. איך זה מתבצע? בדרך כלל משדרים אותות מזויפים למקלט של הרחפן, או מעבירים שידור חוזר של אותות אמיתיים (אותות שנלכדו במקום או בזמן אחר). צורה נפוצה של התקפת זיוף, שנהוג לקרוא לה 'התקפת משיכה', מתחילה בשידור אותות המסונכרנים עם האותות האמיתיים שמקלט המטרה קיבל. עוצמתם של האותות המזויפים עולה בהדרגה, עד שהיא גוברת על האותות האמיתיים. ככל הנראה, לכידת המזל"ט Lockheed RQ-170 בצפון-מזרח איראן בדצמבר 2011 הייתה תוצאה של מתקפה כזו [5].
ככל שהרחפן מקצועי יותר (ופחות צעצוע לפנאי), ובפרט כאשר מדובר ברחפן צבאי, מערכות התקשורת והניווט שלו (GPS) מוצפנות טוב יותר, והן בעלות יתירות (כוללות כמה מערכות מקבילות), כדי להגן על הרחפן ולהקשות על שיבושים אלו.
נעבור למשבש תקשורת. שלא במפתיע, הוא משבש את התקשורת של הרחפן. איך זה מתבצע? משבשים אלה מבוססים על משדרי רדיו אשר פועלים בטכנולוגיה המאפשרת פליטת אות תדר רדיו (RF) בעוצמה גבוהה, המשבש את התקשורת בין הרחפן לאמצעי הבקרה שלו [6]. שיבוש התקשורת גורם לרחפן לאבד שליטה ולעבור למצב אוטומטי של נחיתה או חזרה הביתה. משבש תקשורת יכול אף "לחטוף" את הרחפן על ידי שידור פקודות מזויפות. משבשי תדר רדיו הם קלים יחסית וניידים, מה שמאפשר נשיאה ופריסה בשטח למתן מענה למגוון איומים. נציין כי חבלנים משתמשים בטכנולוגיה דומה כדי למנוע הפעלה מרחוק של מטענים בעזרת משדרי רדיו [7]. תופעת לוואי של השימוש במשבש היא הפרעה לקליטת שידורי רדיו, שלא תאפשר לכם להאזין להדר מרקס ובני כבודי מעדכנים על פקקים באזור מחלף גהה. מאבטחי אישים משתמשים על פי רוב ברובים מסוג זה, כדי למנוע פגיעה באנשים מסביב [8, 9].
השמדה פיזית:
רובי רשת הם מכשירים אשר יורים לעבר הרחפן רשת הנפרשת באוויר, לוכדת אותו וגורמת להתרסקותו על הקרקע. רובי רשת פשוטים יחסית לתפעול, והם יעילים ליירוט של רחפנים קרובים יחסית (עשרות מטרים). בנוסף לטווח הפעולה המוגבל שלהם, רובי רשת אולי לא יתאימו לשימוש נגד רחפנים גדולים או מתקדמים יותר. טכנולוגיה מובילה בתחום (פיתוח ישראלי! [10]) היא רחפנים שיכולים להילחם זה בזה באוויר וליירט או ללכוד רחפנים עוינים. רחפנים אלו יעילים ביותר, והם מסוגלים לשאת מגוון מערכות. בקטגוריה זו נכלול גם רחפנים "מתאבדים", אשר כל תכליתם היא להתנגש ברחפנים עוינים ולהפילם על הקרקע – ממש כמו טיל, אך בעלויות נמוכות יחסית.
חברות מסוימות פיתחו רובי ציד אשר נועדו באופן ספציפי להפיל רחפנים (לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שאמריקאים אוהבים לירות, גם בחפצים מעופפים). הקליעים הנורים עשויים בדרך כלל מחומר שביר, שמתפרק בעת הירייה ומפחית את הסיכון לנזק נלווה (לא נרצה לפגוע בבני אדם על הקרקע בעת ניסיון לפגוע ברחפן). רובי ציד אלו זולים יחסית וזמינים מאוד, אך יש להם טווח מוגבל, וייתכן שלא יהיו יעילים נגד רחפנים מתקדמים יותר. ישנן מערכות אשר הופכות כלי נשק רגיל לנשק חכם, המאפשר גם ליורה לא מיומן לפגוע במטרות בדיוק גבוה – לדוגמה מערכת smart shooter (פיתוח ישראלי), המסוגלת לשפר דיוק פגיעה של נשק קל כדי להתמודד עם איומי רחפנים ואיומים דומים [11].
מערכות טילים הן הסוג המתקדם והיקר ביותר של מערכות השמדה פיזית של רחפנים, והן משתמשות בטיל מונחה כדי להשמיד רחפן אופן פיזי. הטילים מדויקים ביותר, וניתן לכוונם לרחפנים ממרחק של כמה קילומטרים. עם זאת, השימוש בהם כרוך בסכנה משמעותית לביטחון הציבור, ולכן הם שמורים בדרך כלל לשימוש צבאי בלבד. אם תרצו ליירט את הרחפן המעצבן של השכן, ייתכן שמערכת כזו תהיה מוגזמת מעט, והשימוש בה אף עלול להעכיר את היחסים ביניכם ולגרור הודעות נאצה בקבוצת הווטסאפ השכונתית.
חשוב לציין כי השימוש ברובים וכלי נשק אלו מוסדר באמצעות תקנות וחוקים שונים. (במדינות רבות גם השימוש ברחפנים באזורים מיושבים כפוף לתקנות וחוקים.) בארצות הברית, למשל, מנהל התעופה הפדרלי (FAA) קבע הנחיות לשימוש במערכות נגד רחפנים, ובכללן דרישות להדרכה ורישוי [12]. רובים משבשי תדר רדיו, המשמשים את כוחות הבטחון ומאבטחי האישים, הינם חוקיים לשימוש גם כאן בארץ, תחת מגבלות בטחוניות.
מוזמנים לתאר בתגובות דרכים נוספות להתמודדות עם הרחפנים המציקים בחוף הים או בפארק הירקון.
עריכה: סמדר רבן
מקורות והרחבות
[1] קישור לרכישה של רובה משבש תדר רדיו תוצרת חברת Hikvision
[2] חקלאות 4.0 – פוסט במדע גדול, בקטנה
[3] כתבה על מל"טים מתאבדים, מתוך אתר New York Post
[4] זיוף מיקום
[5] קישור לתיאור ארוע לכידת הכטב"מ
[6] רחפנים, בקרה אווירית וספקטרום הרדיו – פוסט במדע גדול, בקטנה
[7] כתבה על רובה משבש תדרי רדיו של חברת Drone Defender, מתוך אתר Geektime
[8] הנשק החדש של מאבטחי נתניהו – רובה נגד רחפנים, כתבה ב-ynet משנת 2019
[9] נשק טקטי נגד רחפנים מנטרל ארבעה רחפנים חשודים בטקס השבעת הנשיא בברזיל, כתבה מאתר dronelife.com
[10] סרטון של קרב אווירי – רחפן תוקף רחפן באוויר, פיתוח ישראלי של חברת Robotican
[12] תקינה של ה-FAA בנושא רחפנים