בסרט ''למות ביום אחר'' (Die Another Day) משנת 2002 הסוכן החשאי המפורסם בעולם שט לו בשדה מוקשים בעזרת רחפת ונותר ללא פגע [1]. האם הדבר אפשרי במציאות? ואיך עובדים מוקשים?
אחרי שכתבנו על הסרט גולדפינגר משנות ה-60 [2], נתקדם קצת בשנים ונבחן קטע מהסרט "למות ביום אחר" משנת 2002 בכיכובו של פירס ברוסנן. שם חורג הסוכן 007 ממנהגו, ובמקום לנהוג במכונית הספורט אסטון מרטין הוא משתתף במרדף על גבי רחפת. הסיבה לכך היא שהמרדף מתקיים בלב שדה מוקשים בגבול קוריאה הצפונית, והשימוש ברחפת מאפשר לו לרחף בקלילות מעל המוקשים מבלי להפעיל אותם. הסצנה המפוצצת מעלה שאלות רבות: האם זה בכלל אפשרי? [3] איך עובד מוקש? ולאן פירס ברוסנן ממשיך מכאן?
כדי לענות על השאלות נתחיל בהיכרות עם רחפת ונבדוק איך עובד מוקש. רחפת (Hovercraft) היא למעשה כלי תחבורה המשמש בעיקר במים. בחלקה התחתון יש כרית גדולה המנופחת בעזרת משאבות אוויר ומפרידה בין הרחפת ובין המים או המשטח שהיא נעה עליו.
למוקשים יש כמה סוגים של מנגנוני הפעלה: הפעלה מרחוק, הפעלה מגנטית, הפעלה מבוססת תיל ממעיד ועוד [4]. אנו נתמקד במוקשי לחץ, שהם הנפוצים ביותר, ונציג שני סוגים עיקריים: מוקש נגד אדם (נ''א) ומוקש נגד טנקים (נ''ט). מוקשים נגד אדם שוקלים עשרות עד מאות גרמים, וכמות חומר הנפץ בהם מספיקה לנטרל אדם. אופן הפעולה שלהם מתבסס על נקירה שמתבצעת בהפעלת לחץ על החלק העליון של המוקש (לכן מוקשים אלו מכונים לעיתים מוקשי לחץ) [5]. כדי למנוע הפעלת שווא, יש משקל מינימלי שמפעיל את המוקש. משקל גבוה יותר ישבור את מנגנון הדריכה ובכך יביא לנקירה, ואילו משקל נמוך יותר ישאיר את המוקש בשלמותו (ראו איור).
מוקשים נגד טנקים הם גדולים יותר: לרוב הם שוקלים כ-10 קילוגרמים ומכילים כמות חומר נפץ גדולה בהרבה. תהליך הנקירה דומה, אך המשקל שנדרש להעמיס על הצלחת העליונה של המוקש כדי להפעילו גדול יותר.
לעומת מוקש נגד אדם שדורש קילוגרמים בודדים בלבד, כדי להפעיל מוקש נגד טנקים נצטרך לרוב להעמיס עליו יותר מ-100 קילוגרמים. משמעות הדבר היא שבאופן תיאורטי, אדם יכול ללכת בתוך שדה מוקשי נ"ט ולא להיפגע. עם זאת, אנחנו מדגישים: אל תטיילו בשדות מוקשים, זה מסוכן מאוד. מוקשים שנמצאים בקרקע זמן רב מתחילים להתפרק, ואז עלולים להיות מופעלים במשקל קטן יותר, ואף ללא משקל כלל [6]. מוקשים סטנדרטיים מורכבים בעיקר מהמטען הראשי - חומר נפץ אדיש שתופס את רוב משקל המוקש ונפחו (דוגמאות לחומרים נפוצים הן RDX, TNT, C4). מה זה "אדיש"? תחשבו על 007 כשהוא מזמין מרטיני בבר. חומר הנפץ אדיש עד כדי כך שגם אם נזרוק אותו לאש גלויה, לא יקרה דבר (הכוונה למוקש, לא לג'יימס בונד).
עכשיו כשהבנו מהי רחפת ואיך עובד מוקש, נעבור לניתוח הסצנה מהסרט. המוקש שקיים בסרט הוא מסוג AT M15. על מנת להפעיל את המוקש נדרש לחץ של 4,000 ק''ג למטר רבוע. זה לחץ אופייני לטנק או לרכב, מכיוון שהמשקל מתחלק בשטח קטן יחסית (שטח הגלגלים או הזחלים), בעוד שברחפת המשקל מתחלק בפני השטח כולו. עכשיו נחשב את הלחץ שמפעילה הרחפת ונבדוק אם הוא גדול מספיק כדי להפעיל את המוקש. כדי לבצע את החישוב נניח הנחות לגבי משקל הרחפת וממדיה, על פי הקטע מהסרט: משקל הרחפת הוא כ-2 טון, וממדיה גדולה מעט מאלו של רכב - נניח אורך של 5 מטרים ורוחב של 2 מטרים. לקבלת הלחץ המופעל נחלק את המשקל בממדים (כוח מחולק בשטח) ונקבל שהלחץ הוא 200 ק''ג למטר רבוע. כלומר, הלחץ המתקבל נמוך בסדרי גודל מהלחץ הנדרש להפעלת המוקש, ולכן הסצנה מהסרט ריאלית מאוד: אפילו אם ג'יימס בונד יתפרע עם המרטיני וישמין עוד - הוא עדיין לא יפעיל את מוקשי הנ"ט (לעומת זאת, אם היו מוקשי נ"א בשדה הם היו מתפוצצים).
עיקרון זה משמש צבאות במציאות: מפרקי מוקשים אומנם אינם נוטים להתנייד על גבי רחפות בטוקסידו, אבל הם משתמשים בסנדלי חבלה ובמזרוני חבלה, שמפזרים את העומס על שטח גדול כך שאין עומס ממוקד על המוקש [7]. מזרון חבלנים הוא מעין מזרון מלבני המאפשר דריכה בטוחה בתוך שדות מוקשים נגד אדם. פיזור המשקל על גבי המזרון מאפשר להעביר כוחות רגליים דרך שדה מוקשי נ"א ביעילות ובבטחה בהפעלת לחץ נמוך מסף ההפעלה. במעבר רגלי בשדה מוקשים נגד טנקים אומנם אין צורך באביזרים כאלה, אך אפשר לדמות את הרחפת למזרון חבלה ענקי המפזר את משקלה על שטח גדול במיוחד, ובכך מפעיל לחץ נמוך מהסף להפעלת המוקשים.
אם כך נוכחנו כי הסצנה אמינה באופן חריג לסרטי ג'יימס בונד, בניגוד לקטעים אחרים בסרט כמו המכונית הבלתי נראית, השינוי הגנטי שנגרם מהחלפת מח עצם, או הגלישה במי קרח בעזרת מכסה מנוע של מזחלת ומצנח [8]. בכל מקרה, אל תנסו את זה בבית. איננו ממליצים לעשות סיבוב בשדה מוקשים, לא ברחפת ולא באף כלי רכב אחר. בישראל קיימים אלפי שדות מוקשים ברחבי רמת הגולן ובגבולות הארץ. אנא הקפידו על זהירות רבה ואל תיכנסו לשטחים החשודים במיקוש. דרך אגב, הסרט היה האחרון בכיכובו של פירס ברוסנן, בלי שום קשר לקטע עם המוקשים; סביר להניח שהמפיקים פשוט הבינו באיחור מה שהוא בכלל אירי, ולכן פחות מתאים לגילום הסוכן הבריטי.
עריכה: שיר רוזנבלום-מן
[2] הפוסט שלנו על כסא מפלט 007
[3] סרטון של רחפת המשייטת מעל שדה מוקשים מתוך "מכסחי המיתוסים", והתייחסות של בוגר הצבא האמריקני לסצנה
[4] פירוט סוגי מוקשים באתר The Geneva International Centre for Humanitarian Demining
[6] כתבה ב-YNET על דניאל יובל שנפגע ממוקש ברמת הגולן בשנת 2010
[7] הסבר נוסף על סנדלי ומזרוני חבלה