לאחרונה החלה להתפשט אופנה חדשה ושנויה במחלוקת ושמה "טיפולי יופי גרעיניים". כפי שהשם החריג מרמז, הטיפול כולל חשיפה למקורות קרינה רדיואקטיביים למטרות קוסמטיות. מומחים מזהירים מפני ההשלכות של חשיפה לא מבוקרת לקרינה, אולם נראה כי הפופולריות של ההליך רק גואה. (כתבה לכבוד 1 באפריל)
קרינה רדיואקטיבית [1] היא בעצם חלקיקים הנפלטים מאטומים. יש שלושה סוגי קרינה עיקריים: קרינת אלפא, כלומר חלקיקי הליום הנפלטים מגרעינים כבדים, קרינת בטא המורכבת מאלקטרונים וקרינת גמא שהיא קרינה אלקטרומגנטית. אם אנרגיית החלקיקים הנפלטים גבוהה יחסית, עשויה הקרינה הרדיואקטיבית להיות מייננת – להשפיע על הקשרים הכימיים בגוף ולהרוס רבים מהם.
כל סוג של קרינה רדיואקטיבית שונה בעומק החדירה [2] לגופנו, ולכן גם הסיכונים מכל קרינה משתנים בהתאם. קרינת אלפא היא מסיבית ובעלת אנרגייה גבוהה מאוד. אך מכיוון שהיא אינה חודרת דרך שכבות העור החיצוניות, אין היא נחשבת מסוכנת כל כך. קרינת גמא לעומתה חודרת בקלות לתוך גופנו, וכאשר האנרגייה גבוהה דיה כדי ליינן, הקרינה נחשבת מסוכנת מאוד. קרינת בטא חודרת עמוק יותר לגוף מקרינת אלפא, אף לעומק של כמה סנטימטרים, אך ברוב המקרים היא אינה חודרת עמוק כמו קרינת גמא.
בשל מסת האלקטרונים ובשל יכולתם לחדור לגופנו יכולה קרינת הבטא להסב נזק חמור לשכבות החיצוניות של העור וליצור "כוויות בטא". באנרגיות נמוכות תיעצר הקרינה בשכבות העור החיצוניות, ולכן יינזקו בעיקר השכבות האלו. קרינה בעוצמה בינונית־נמוכה תגרום להתקלפות של שכבות העור. אם כן, ככל שתעלה עוצמת הקרינה, כך יהיו הנזקים חמורים יותר.
בזמן האחרון נראה כי יזמים יצירתיים במיוחד מנצלים תכונה זו של קרינת בטא כדי לפתח סוג חדש של טיפולים קוסמטיים. הם מציעים בין היתר טיפולי פילינג (קילוף עור) [3] טבעיים, טיפולים מונעי הזדקנות וטיפולים להקלת כאבים. בתהליך הפילינג מצמידים כמה דקות לפני המטופל מקור טבעי הפולט קרינת בטא (צזיום). לאחר כמה שעות עור הפנים מתחיל להתקלף, וכך, מסבירים המטפלים, יכולה לצמוח שכבת עור חדשה ובריאה. שלא כמו בשיטות פילינג מיושנות יותר, קילוף העור בטיפול החדש נעשה לטענתם ללא כאבים. באופן דומה אפשר להצמיד את מקור קרינת הבטא לאיבר כואב ולהקל לכאורה את הכאבים. הטיפולים בקרינת בטא למניעת הזדקנות הם, לדברי המטפלים, בעלי אחוזי הצלחה מרשימים.
טיפולי הקרינה נעשו פופולריים עקב סרטונים שהופצו במרשתת, ובהם הוצגה הצלחת התהליך לכאורה. באחד הסרטונים, המצולם באיכות גרועה, נראה מטופל מחזיק מקור רדיואקטיבי מול אפו למשך כמה דקות. בתמונה הבאה נראה המטופל ואפו מקולף. בסרטון אחר שצולם כמה ימים לאחר הסרטון הראשון נראה אותו מטופל והוא קירח ואפו אדום. כל ניסיון ליצור קשר עם האדם שבסרטון כשל. המטפלים מספרים כי הוא "החליט לקחת פסק זמן ולהירגע במחלקה האונקולוגית".
המומחים מזהירים מפני הסיכונים שבתהליך, ובהם סיכוי גדול יותר לחלות בסוגים שונים של סרטן ובמחלות קרינה. חשוב לציין כי השפעות הטיפול על הגוף לטווח הארוך עדיין אינן ידועות, שכן החשיפה לקרינה נעשית בצורה לא מבוקרת וקשה להעריך את רמות הקרינה המדויקות שהמטופלים נחשפים אליהן. עם זאת, המומחים תמימי דעים כי חשיפה לרמות גבוהות של קרינה מייננת ללא צורך אינה בריאה.
המטפלים מצידם לא מתרגשים מן האזהרות: "זהו מחיר קטן שיש לשלם בשביל להיות יפה" ו"זה טבעי, ולכן לא יכול להזיק לנו, וחוץ מזה, באתם להרוס לנו את הביזנס?" ולראייה הם מביאים סיפורים רבים של לקוחות מרוצים. לטענתם, שום לקוח לא התלונן.
למרות אזהרות המומחים התופעה מתפשטת, ואף נוספו טיפולים חדשים, כמו "הסרת שיער בעזרת כורים גרעיניים" ו"דימום פנימי מושרה קרינה". בהליכים אלו מוכנסים המטופלים לסביבת הליבה של כורים גרעיניים פעילים. המטפלים ממשיכים לטעון כי "אין כל רע במחלת קרינה קלה", אך מקפידים לגבות את התשלום מראש.
יש מטופלים הסוברים כי הקרינה אינה משפיעה עליהם במידה מספקת, וכך התחילו רבים מהם לנסוע לצ'רנוביל "למטרות קוסמטיות". כדי להתמודד עם הטרנד מטפלים אחדים שוקדים על פיתוח מיני פצצות אטום לשימוש קוסמטי. ואולם הפיתוח מתעכב משום שאין הסבר מפורט בטיק טוק איך לבנות פצצת אטום.
חברי עמותת "מדע גדול, בקטנה" מפצירים בעוקבינו שלא לנהור אחרי אופנות חדשות ומסוכנות. ובייחוד אנו מבקשים: אל תיחשפו לקרינה רדיואקטיבית מסוכנת שלא לצורך, ואל תבנו פצצות אטום לפי סרטונים מטיק טוק.
הרחבות:
[3] טיפולי קילוף עור