ביצים ראשונות לעונה של קונדור קליפורניה הוטלו החודש. למה זה כל כך משמח? וכיצד הוצלה "ציפור הרעם" ממש ברגע האחרון?
בתחילת החודש הוטלו במרכז ג'ונסון לשמירת טבע שבגן החיות באורגון, ארצות הברית, שלוש ביצי קונדור קליפורניה (Gymnogyps californianus) הראשונות לעונה.
בכתבה זו נספר למה זה כל כך משמח וכיצד שיתוף פעולה בין גופים שומרי טבע וגני חיות הצילו את המין מכלייה ודאית
גן החיות של אורגון מדווח שהאב הטרי של אחת הביצים שמכונה 421, שזו עונת הרבייה הראשונה שלו, הראה עדינות רבה כלפי הביצה והחל מיד במלאכת הדגירה עליה מופקדים שני ההורים.
קונדור 421 בקע בגן החיות לוס אנג'לס והועבר לאורגון לאחר שני ניסיונות כושלים לשחרר אותו אל הטבע. כעת הוא שוהה בגן החיות באורגון ויחד עם זוגתו הטריה 357 הם שוקדים על מלאכת הגדלת גרעין הרביה של הקונדורים בגני החיות. כל ביצה חדשה היא בגדר אוצר שחשיבותו לגורל המין בעולמנו מכרעת. גן החיות של אורגון מצפה למספר ביצים נוספות השנה ולתחילת הבקיעה באפריל.
קונדורים הם עופות הקרקע (בניגוד לעופות ימיים) הגדולים ביותר באמריקה הצפונית. מוטת כנפיהם מגיעה ל 3 מטרים. הם ניזונים מנבלות ועל כן ניכרים בראש ובצוואר קרחים בדומה לנשר המקומי שלנו.
השבטים האמריקנים הילידים ראו בקונדור סמל לעוצמה. הם כינו אותו בשם Thunderbir
(ציפור הרעם) והאמינו שנפנוף כנפיו של הקונדור מייצר רעמים בשמיים.
הקונדורים מוגדרים בסכנת הכחדה חמורה. למעשה, לולא ננקטה פעולה דחופה וקיצונית להצלתם ולאישוש האוכלוסייה הם היו זוכים במהרה לתואר המפוקפק מאוד של "נכחדו מהטבע". פעולת חירום נמרצת של ארגון שמירת הטבע של ארה"ב (Fish & Wildlife Service), מספר גני חיות בראשם גן החיות בסן דיאגו וגופים נוספים הצילה את המין מכלייה.
בשנת 1982 נותרו רק 22 קונדורים בטבע. אז גם הובא הפרט הראשון לגן החיות סן דיאגו כחלק מתוכנית השיקום. היה זה גוזל שנזנח על ידי הוריו שהיו מטופלים אז באחיו הבכור וקיבל את השם Xolxol. הגוזל גודל בהצלחה על ידי צוות גן החיות. בשנת 1983 החלו לאסוף ביצים מהטבע ולהדגיר אותם באופן מלאכותי. בשנת 1987 נלקחו כל הפרטים בצעד דרסטי במיוחד לגן החיות של סן דיאגו על מנת לנסות ולהציל את המין מהכחדה וודאית. לאחר שנה כבר סומנה ההצלחה הראשונה, כאשר בקע מולוקו, הגוזל הראשון של גרעין הרבייה. ההצלחה השנייה סומנה כבר ב- 1992 כאשר יליד השבי הראשון שוחרר לטבע ביערות של לוס אנג'לס. בתוך עשרים שנה האוכלוסייה גדלה לכמעט 200 עופות.
היום, כל שנה נוספים לטבע עוד כ 50 קונדורים המשוחררים היום בחמישה אתרים: שלושה בקליפורניה, אחד באריזונה ואחד בבחה מקסיקו. בין 12 ל- 15 גוזלים בוקעים בטבע מדי שנה.
האוכלוסייה בטבע מונה היום כ- 270 פרטים, והאתגר כעת הוא לשמור עליה לפחות בת קיימא ואפילו לאפשר לה לגדול. למעשה יש כיום בטבע שתי אוכלוסיות נפרדות בנוסף לאוכלוסייה בגני החיות שנשארת כגרעין רבייה המונה כ- 160 פרטים.
הסיבות שהביאו את הקונדורים לסף הכחדה היו הרס בית גידול, צייד בלתי חוקי והרעלת עופרת.
למרבה הצער הסיבה האחרונה עדיין לא נעלמה והיא ממשיכה לאיים על העוף המיוחד הזה גם היום.
הקונדורים,שהם כאמור אוכלי פגרים, עלולים לאכול בשר של בעלי חיים שנורו על ידי ציידים (באופן חוקי או לא חוקי) המכיל כדורי עופרת בתוכו. העופרת מגיעה לזרם הדם וגורמת להרעלה שעלולה להסתיים במוות. גורמי שמירת טבע מנסים היום לעודד ציידים לעבור לתחמושת נטולת עופרת.
קונדור קליפורניה הוא אחת הדוגמאות החשובות ביותר לשיתוף פעולה בין גופי שמירת הטבע וגני החיות. רק פעולה משותפת כזו בין הגורמים הממשלתיים ובין גני החיות בעלי המתקנים, הידע והיכולת לטפל ולאושש בעלי חיים יכולה להביא להצלחה גדולה כל כך.
למעשה כמעט כל מה שנכתב כאן נכון גם לנשרים בארץ (כולל הרעלת העופרת). יש לקוות שנסתפק באישוש האוכלוסייה על ידי גרעין הרביה, כפי שקורה עכשיו, ולא נגיע לצעדים דרסטיים שננקטו בקליפורניה.
למקורות וקריאה נוספת
Condor breeding program welcomes first eggs of 2017 - Oregon Zoo
California Condor - Oregon Zoo
California Condor - Gymnogyps californianus - San Diego Zoo
California Condor Recovery Program - Pacific Southwest Region
למצלמת הרשת בקן הקונדורים בגן החיות סן דיאגו