בקטנה: מחלת השפעת היא מחלה נגיפית מדבקת, העלולה לגרום לסיבוכים ואף למוות. החיסון נגד המחלה בטוח לשימוש וחשוב למניעת המחלה וסיבוכיה, עבורך ועבור אוכלוסיות רגישות מסביבך - ביניהם קשישים, חולים כרוניים, נשים בהריון ותינוקות. מדע גדול בקטנה עונים לכם על השאלות לגבי מחלת השפעת והחיסון כנגדה.
מהם תסמיני השפעת, ומהם הסיבוכים?
מחלת השפעת נגרמת על-ידי נגיפי שפעת (Influenza viruses). לרוב, המחלה כוללת תסמינים של דרכי הנשימה, כגון כאבי גרון, שיעול ונזלת, ותסמינים נוספים - כאבי ראש, חולשה וכאבי שרירים. בילדים מתווספים לעיתים תסמינים של מערכת העיכול - כאבי בטן, שלשולים והקאות. בנוסף, המחלה מאופיינת בחום גבוה של למעלה מ-38 מעלות צלזיוס. המחלה מדבקת, והנגיפים הגורמים לה מועברים מאדם לאדם בנוזל המרוסס בעת עיטוש, שיעול ודיבור, וכן במגע עם הפרשות כמו נזלת וליחה. תסמיני המחלה חולפים לרוב תוך כשבוע.
עם זאת, ייתכנו סיבוכים שהנפוץ בהם הוא דלקת ריאות, הנגרמת בדרך כלל בעקבות זיהום משני בחיידק (הנגיף "מחליש" את הריאות ואז חיידק "מנצל" את המצב, וגורם למחלה), אך היא יכולה להיות גם מנגיף השפעת עצמו. ייתכנו גם סיבוכים באיברים אחרים: דלקת אוזניים היא סיבוך שכיח של שפעת. ייתכנו גם זיהומים נדירים ומסוכנים יותר - למשל דלקת נגיפית של הלב.
המחלה מסוכנת במיוחד לאנשים מעל גיל 65 או מתחת לגיל 5, ובנוסף, לנשים הרות, לסובלים מדיכוי חיסוני ולחולים במחלות כרוניות שונות כמו אסטמה ומחלות-לב. לפי משרד הבריאות, בכל שנה חולים בשפעת העונתית כ-20%-30% מהילדים, וכ-5%-10% מהמבוגרים בישראל.
המחלה מסוכנת במיוחד לאנשים מעל גיל 65 או מתחת לגיל חמש, ובנוסף, לנשים הרות, לסובלים מדיכוי חיסוני ולחולים במחלות כרוניות שונות, כמו אסתמה ומחלות-לב. לפי משרד הבריאות, בכל שנה חולים בשפעת העונתית כ-20%-30% מהילדים, וכ-5%-10% מהמבוגרים בישראל.
חשוב לציין ששפעת אינה "עוד צינון". הצטננות היא לרוב מחלה קלה שאינה נוטה לסיבוכים, והיא נגרמת על-ידי נגיפים אחרים, שאינם נגיפי השפעת.
איך אפשר להתגונן מהמחלה?
הדרך היעילה ביותר היא להתחסן אחת לשנה בחיסון נגד שפעת. השנה (חורף 2019 - 2020) ניתן בישראל רק חיסון מומת הניתן בזריקה. החיסון ניתן בחינם, בכל קופות החולים, ללא צורך במרשם רופא. תלמידי כיתות ב', ג' וד' צפויים לקבל את החיסון בבית הספר. החיסון החי-מוחלש, הניתן בתרסיס לאף, לא יגיע השנה לארץ.
תרכיבי החיסון הניתנים בישראל מגִנים מפני ארבעה זני נגיפי שפעת שנבחרו על ידי מומחי ארגון הבריאות העולמי, בשיתוף עם חוקרי נגיפים ואפידמיולוגים ברחבי העולם, לפי נתונים על נגיפים שבודדו מהאוכלוסייה האנושית בעונות השפעת הקודמות ולפי מודלים של התפשטות מחלות באוכלוסיה.
בנוסף לחיסון, ישנם כללי התנהגות שיעזרו לכם להקטין את הסיכוי להידבק ולהדביק אחרים בשפעת ובשאר מחלות נשימה. כאשר מתעטשים - לא להתעטש לכף היד אלא לחסום את העיטוש באמצעות נייר טישו או המרפק. מומלץ לשטוף ידיים בתדירות גבוהה (ובפרט לפני מגע באזור הפנים ולאחר עיטוש או קינוח-אף). אם אתם חולים הישארו בבית ואל תשלחו ילדים חולים לגן או לבית הספר.
עד כמה החיסון יעיל?
החיסון אינו מונע לגמרי הדבקה בשפעת. לפי הארגון האמריקאי למניעת מחלות (CDC) יעילותו משתנה משנה לשנה בהתאם להתאמת זני החיסון לזנים שמסתובבים באוכלוסיה, והיא לרוב נעה בין 40 אחוז ל-60 אחוז. ובכל זאת - זהו אמצעי ההגנה הטוב ביותר שיש לנו מפני הדבקה בשפעת. החיסון יעיל לא רק במניעת המחלה עצמה, אלא גם במניעת מחלה חמורה, סיבוכים ואשפוזים באלה שנדבקו למרות שחוסנו.
החיסון מגן לא רק על המחוסנים אלא גם על האנשים בסביבתם. מחקרים מצאו שכאשר הכיסוי החיסוני בקרב ילדים באוכלוסיה גבוה, חלה ירידה משמעותית באשפוזים ובתמותה של קשישים מסיבוכים הקשורים לשפעת. כמו כן, חיסון נגד שפעת שניתן לנשים בהריון מפחית את סיכון ההדבקה והסיבוכים של התינוק בשפעת למספר חודשים לאחר הלידה.
האם אפשר לחלות בשפעת בעקבות החיסון?
פשוט מאוד – לא!
החיסון בזריקה לא מכיל נגיפים פעילים, אלא חלבוני מעטפת שלהם בלבד. והוא לא מסוגל לגרום למחלת השפעת. החיסון אינו מעלה את הסיכוי לתחלואה. חלק מהמתחסנים עשויים לסבול מתופעות לוואי קלות, כמו כאב מקומי או חום שנמשך יום-יומיים. זו אינה מחלת השפעת, אלא התגובה הטבעית של מערכת החיסון לפגישה במעטפות הנגיפים.
מדוע מומלץ להתחסן מחדש בכל שנה?
נגיפי השפעת עוברים שינויים משנה לשנה, שעלולים לגרום לכך שמערכת החיסון לא תכיר אותם. זו הסיבה שניתן לחלות בשפעת בכל שנה - ולעתים אף יותר מפעם אחת, במידה ומסתובבים נגיפי שפעת שונים באוכלוסיה. בהתאם לשינויים בנגיפי השפעת עצמם, הרכב החיסון משתנה מדי שנה, למשל שניים מארבעת זני השפעת בחיסון עודכנו השנה במיוחד.
למה להתחסן כבר עכשיו?
החיסונים הגיעו השנה לישראל באיחור (תחילת נובמבר), בעקבות עיכוב בקביעת הזנים שנגדם הורכב החיסון - ועונת השפעת כבר בפתח.כשבועיים עוברים עד שנוצרים הנוגדנים. לכן, כדי להיות על הצד הבטוח - הקדימו חיסון למחלה!
למי מומלץ להתחסן?
התשובה פשוטה - לכולם. לפי משרד הבריאות וארגוני הבריאות הבינלאומיים, חיסון השפעת מומלץ לכל מי שמלאו לו שישה חודשים (הגיל המינימלי בו ניתן החיסון) ומעלה.
חשוב במיוחד להתחסן לקבוצות הבאות: אנשים מגיל 50 ומעלה, נשים בהריון ולאחר לידה, ילדים עד גיל 5 וחולים כרוניים. החיסון חשוב גם לאנשים שעלולים להעביר את הנגיף לקבוצות הסיכון - למשל צוותי רפואה, מטפלים ואנשי חינוך (גננות ומורים).
כאמור, החיסון לשפעת בטוח ומועיל לכלל האוכלוסייה. החיסון עוזר למניעת מחלה קשה ש"מנטרלת" את החולה במשך שבוע ומסכנת אותו בסיבוכים ואף במוות. כמו כן, כאשר אתם מתחסנים אתם מגנים על אוכלוסיות הסיכון שמסביבכם, המועדות לסיבוכים של המחלה. ניתן לגשת לקופת החולים ולקבל את החיסון.
נאחל בזאת לכולנו חורף בריא ונטול שפעת!
למקורות וקריאה נוספת
- שפעת חורפית ושפעת חזירים: אנטומיה של מחלה
- שמועות על החיסון לשפעת - עמותת מדעת
- מדוע צריך להתחסן לשפעת בכל שנה מחדש - מכון דוידסון
- חיסוני השפעת המעודכנים לחורף 2019 - 2020, משרד הבריאות
- חיסון לשפעת - ארגון הבריאות האמריקאי (CDC)
- יעילות החיסון לשפעת - לפי ארגון הבריאות האמריקאי (CDC)
- חיסון שפעת בהריון מגן על התינוק - נעם לויתן, דוידסון
- חיסון לשפעת בקרב ילדים מגן על המבוגרים