מחקר בעל קנה מידה רחב-היקף השתמש בטכנולוגיה ייחודית ובחוכמת ההמונים כדי לאושש מדעית כי סביבות נופיות קשורות באופן מובהק לרמות אושר גבוהות יותר.
המחקר, ראשון מסוגו, עשה שימוש ביישומון (אפליקציה) Mappiness שניטרה את רמות האושר אצל 15,444 משתתפים למשך שנה, בשילוב עם ציון מיקום גיאוגרפי ואיסוף מידע אודות האנשים איתם נמצאים והפעילות אותה עושים. כפי שכנראה תיארתם לעצמכם, אכן שהייה במרחב המוגדר כ"נופי" ומרשים קשורה לרמות אושר גבוהות. הם מצאו כי לא רק נופי טבע ירוקים קשורים לרמות אושר, אלא גם נופים במרחבים עירוניים. בנוסף, גם כאשר הוציאו משתנים שעשויים להשפיע על מידת האושר בזמן השהייה בסביבות נופיות, כמו האנשים שאיתם נמצאים והפעילות הנלווית לנוף, עדיין נשמר הקשר המובהק בין רמות האושר לסביבה הנופית. תוצאות אלו חשובות מאוד עבור מקבלי ההחלטות בתכנון עירוני.
שהייה בטבע בסביבות נופיות הינה פעילות מהנה ומשמחת - אוהבי הטיולים יסכימו איתי מיד ואף ייטו להרים גבה או שתיים, שכן זה ברור ואינטואיטיבי. מפתיע או לא – מעניין לדעת שמחקר זה הוא הראשון המאשש את הטענה בהיקף כה נרחב ומקיף, ומראה באופן סטטיסטי את הקשר בין רמות אושר ונוף, ללא תלות במזג אוויר, פעילות או חברה.
חשוב לציין, כי מדד כמו 'אושר' אינו פשוט למדידה, שכן הוא סובייקטיבי ומושפע מגורמים שונים. למשל, רמת אושר גבוהה מאכילת שוקולד לבן אצל אדם אחד, מדורגת נמוך מאוד אצל אדם אחר. עם זאת, למדד ממוצע של כ-15 אלף אנשים יש משמעות סטטיסטית חזקה. לדוגמה, אם הממוצע של כלל 15 אלף המשתתפים הציג רמות האושר גבוהות כאשר הם שוהים במקומות "נופיים", ניתן להסיק על קשר בין העלייה ברמת האושר לשהייה במקום נופי.
כמו כן, דיווח על אושר ברגע האמת ולא לאחר מעשה היה כמעט בלתי אפשרי למדידה בעבר. דיווח זה, המתאר את התחושה ממש בזמן ההתרחשות, התאפשר במחקר הנוכחי בזכות השימוש ביישומון אשר דרכו דיווחו המשתתפים באופן יום-יומי לתקופה של שנה על רמות האושר שלהם ברגעים השונים , בתקופת חג וימי חול משעממים, בנוף או בקניון, בקיץ או בחורף. כך, לראשונה הצליחו החוקרים לאסוף מידע על רמות אושר בצורה מדויקת, עדכנית ובהיקף נרחב. הדיווח הזה גם איפשר לחוקרים לראשונה לבודד את הקשר בין הנוף לרמות האושר בנפרד מהשפעותיהם של גורמים אחרים כמו חופש/חברים/פעילות מהנה.
לפי מה קבעו החוקרים מהו מיקום הנחשב כ"נופי"? לשם כך החוקרים בנו אתר אינטרנטי (2) המכיל מאגר עצום של תמונות עם מיקום גיאוגרפי המכסה נופים שונים ברחבי בריטניה: 217,000 תמונות של נופים שונים המכסות 92.5% משטח בריטניה. כל תמונה דורגה לפחות 3 פעמים על ידי משתמשים שונים מ-1 "לא נופי כלל" (מגרש גרוטאות) עד 10"מאוד נופי" (טירה על שפת האגם). גם כאן נכנס מרכיב סובייקטיבי אשר קשה למדידה, עבור אדם אחד נוף הררי נחשב נופי ועבור אחר זה יכול להיות פארק עירוני. גם כאן, טכניקת "חוכמת המונים" המדרגת תמונות שונות, מספקת ממוצע כללי לתמונה, דבר המאפשר לחוקרים להגדיר מה נחשב באוכלוסייה הכללית כ-"נופי" (מומלץ להסתכל באתר לראות את התמונות הנופיות).
גם שאר התוצאות לא מפתיעות במיוחד – הן איששו את ההשערות שבחורף רמות האושר הכלליות יורדות, כולל בזמן שעות העבודה, וכן שבילוי עם חברים ובני זוג קשור לרמות אושר גבוהות.
למחקר הזה יש כמה נקודות חשובות וחדשניות. לראשונה, מדגימים החוקרים שימוש בשיטת מחקר בה מדדים סובייקטיביים נמדדים על ידי חוכמת המונים ושימוש בטכנולוגיה עדכנית המאפשרת לנו לקבל מידע בהיקף נרחב. בנוסף, המחקר פיתח כלים מדויקים יותר לחקר אושר ונופים, ואלו מאפשרים לנו להרחיב את ידיעותינו ומסקנותינו אודות הטבע האנושי. נקודה חשובה נוספת היא התועלת האפשרית בשהייה במרחב הנופי עבור הרווחה הנפשית שלנו, אם כי טרם הראו קשר סיבתי. אם יימצא קשר כזה, יהיה בכך שיקול רציני בשמירה על המרחבים הנופיים עבור מקבלי ההחלטות, וגם עבור כל אחד מאתנו, היושבים מול מסך המחשב או בוהים בצג הפלאפון – בואו ניקח רגע, נצא למרחב ואולי נגלה איזו פיסת נוף שתביא לנו קצת אושר!
תמונות מרחבי אנגליה: אסתרינה טרכטנברג
מקורות: