בשבוע שעבר שמענו על סופת שלגים חסרת תקדים במדינת פלורידה שבארצות הברית. תופעה מוזרה שאפשר לראות בפלורידה במזג אוויר קר במיוחד היא גשם. אבל לא של טיפות מים, אלא של איגואנות שנושרות מהעצים.
למה זה קורה? נתחיל ונאמר שהאיגואנה הירוקה היא מין פולש בפלורידה. אזור התפוצה המקורי שלה הוא בדרום אמריקה, מדרום מקסיקו ועד מרכז ברזיל באקלים טרופי. לפלורידה הן הגיעו כחיות אקזוטיות שאנשים רצו לגדל בבית והגיעו בסופו של דבר אל הטבע. האקלים החמים בפלורידה מתאים ברוב ימות השנה לאיגואנות, ולכן הן שגשגו והתרבו תוך שהן מסכנות את הטבע המקומי.
בימים קרים במיוחד, שבהם הטמפרטורה יורדת מתחת לעשר מעלות, האיגואנות כבר ממש מאותגרות. זה קורה מכיוון שאיגואנות, כמו כל הזוחלים, הינן אקטותרמיות, כלומר טמפרטורת גופן, וחילוף החומרים שלהן כפועל יוצא, תלויים בטמפרטורת הסביבה. במזג אוויר קר מדי השרירים שלהן הופכים לאיטיים עד שגופן נכנס למצב של שיתוק זמני. מכיוון שאיגואנות הן שוכנות עצים השיתוק הזה גורם להן לאבד אחיזה מהענפים וליפול לקרקע כמו אבן. איגואנה שנופלת אינה דבר של מה בכך, שכן היא יכולה לשקול עד שמונה קילוגרם! כדאי מאוד שלא תהיו מתחת לעץ שהיא נמצאת עליו.
למרות שזה נראה מדאיג, לרוב האיגואנות לא מתות מהשיתוק והנפילה. אם הטמפרטורות עולות במהירות מספקת, רבות מהן מתחממות, חוזרות לתפקוד וממשיכות כרגיל. עם זאת, חשיפה ממושכת לקור קיצוני עלולה להיות קטלנית עבור בעלי החיים טרופיים אלו, מכיוון שגופן אינו מותאם לטמפרטורות נמוכות לאורך זמן. ההתנהגות המוזרה והדרמטית הזו היא תזכורת לאופן שבו הזוחלים קשורים לסביבה שלהם – ואיך שינויים במזג האוויר יכולים להשפיע משמעותית על הישרדותם.
עריכה: סמדר רבן
צילום: מיכאל לוי