לראשונה בעולם, טיפול רפואי המבוסס על טכנולוגיית העריכה הגנטית CRISPR אושר בבריטניה. הטיפול, שנקרא CASGEVY, נועד לריפוי של אנמיה חרמשית ובטא תלסמיה – מחלות תורשתיות הפוגעות בחלבון ההמוגלובין, נשא החמצן בתאי הדם האדומים. באנמיה חרמשית המוטציה בהמוגלובין גורמת לכך שלתאי הדם יש צורת חרמש (מכאן שם המחלה), מה שמביא לחסימה של זרימת דם תקינה, כאבים, פגיעה באיברים, שבץ ועוד. בחולי בטא תלסמיה המוטציה גורמת לאנמיה חריפה, והם זקוקים לעירויי דם בתדירות גבוהה, אחת לכמה שבועות, ולטיפול תרופתי תומך.
האישור של רשות הבריאות הבריטית (MHRA) ניתן בעקבות תוצאות טובות של מחקר קליני, שבו ניתן לחולים טיפול חד-פעמי. הטיפול עצמו כולל שני שלבים: בשלב הראשון שואבים תאי גזע המטופויאטיים (תאי גזע ייחודיים שיכולים להתמיין לכל סוגי תאי הדם ומערכת החיסון) ממח העצם של החולה, ובאמצעות טכנולוגיית CRISPR משנים את ביטוי הגנים האחראים לקידוד ייצור של המגלובין בתאים אלו. ה-CASGEVY בעצם מוביל את האנזים Cas9 למיקום של גן המטרה, הגן שמאפשר את ייצור ההמוגלובין הפגום בחולה, שם האנזים חותך את המקטע ב-DNA. החיתוך מאפשר ייצור של המוגלובין תקין ממקטע אחר, שבמצב תקין מבוטא רק בשלב העוברי ולכן אינו מכיל את המוטציה. בשלב השני החולים מקבלים טיפול כימותרפי, שמאפשר למח העצם לקלוט את התאים התקינים. לאחר העירוי של תאי הגזע המהונדסים, הם מתחלקים ומתפתחים לתאי דם אדומים המכילים המוגלובין תקין – מה שמביא להקלה של הסימפטומים, הודות למעבר תקין של חמצן לרקמות הגוף.
לאחר הטיפול החולים נשארים באשפוז למשך כחודש, כדי לוודא שהתאים המהונדסים נקלטו ושנוצרת כמות מספקת של תאי דם המכילים המוגלובין תקין.
במחקר הקליני 28 מתוך 29 חולים באנמיה חרמשית הפסיקו לסבול מכאבים שקשורים למחלה, ו-39 מתוך 42 חולים בבטא תלסמיה לא נזקקו לעירויי דם במשך שנה לפחות. שלושת החולים שהמשיכו להזדקק לעירויים נזקקו להם בתדירות שפחתה ב-70%.
חשוב לציין שמכיוון שמדובר בטכנולוגיות חדשות, העלות המוערכת של הטיפול גבוהה מאוד ועלולה להגיע לכשני מיליון דולר לטיפול. בשלב זה החוקרים סבורים שטיפול חד-פעמי יספיק לחולים, שימשיכו להיות במעקב במשך כ-15 שנים. הניסויים נמשכים באנגליה, ארה״ב, צרפת, גרמניה ואיטליה.
עצם קבלת האישור מהווה פריצת דרך חשובה בטיפולים רפואיים מבוססי עריכה גנטית. בקשות לאישור הוגשו בכל המדינות שהוזכרו. נזכיר כי הטיפול אושר באנגליה לאחר 11 שנים של מחקר וניסויים קליניים, והוא הישג משמעותי ליישום של טכנולוגיית CRISPR, טכנולוגיה מהפכנית שעליה זכו הפרופסוריות ג׳ניפר דאודנה ועמנואל שרפנטייה בפרס נובל בכימיה לשנת 2020. שרפנטייה היא אחת מהמייסדים וחברה בוועד המנהל של חברת CRISPR Therapeutics, שפיתחה את הטיפול בשיתוף עם חברת Vertex Pharmaceuticals.
עריכה: סמדר רבן
מקורות והרחבות
[1] ההודעה של חברת CRISPR therapeutics על אישור הטיפול CASGEVY
[2] פרסום על הטיפול בחדשות נייצ׳ר
[4] מסמכי הניסוי הקליני שהוגשו ל-FDA