פרידה מאחד מעמודי התווך של חקר מחלות הצמחים בישראל
פוסט אורח מאת גיא סובול ופרופ' דור סלומון, עמיתים של פרופ' ססה; חיים כץ, Research Evaluations Coordinator בקרן BARD.
פרופ' גואידו ססה (Guido Sessa), מדען, מרצה וראש מעבדה באוניברסיטת תל אביב, הלך לעולמו בטרם עת ב-4 ביולי בגיל 59.
מחקרו של פרופ' ססה עסק במערכת היחסים בין צמחים לחיידקים מחוללי מחלות. לשם כך נקט גישה כפולה שבה חקר את התהליכים המובילים להפעלת תגובות חיסוניות בצמח מחד ואת המנגנונים שמאפשרים לחיידק ליישב את הצמח ולגרום למחלה מאידך. שילוב זה אפשר לו לחשוף רבדים שונים במרוץ החימוש בין הצמח והחיידק. ססה גילה בצמחים משפחה של חלבונים הפועלים יחד כדי לזהות נוכחות של חיידקים. כתוצאה מהזיהוי הצמח מפעיל שרשרת של תגובות חיסוניות שמונעות או מעכבות את התפתחות המחלה. כמו כן, גילה ואפיין רעלנים המופרשים מחיידקים מחוללי מחלה אל הסביבה או ישירות לתוך תאי הצמח, שם הם פועלים נגד התגובה החיסונית של הצמח. בשנים האחרונות פנה לחקור גם את האינטראקציות בין החיידקים השונים בסביבת הצמח לבין עצמם ומה השפעתם של יחסי הגומלין האלה על היכולת לגרום למחלה.
ססה שיתף פעולה עם חוקרים רבים מהארץ ומחו"ל. שיתוף פעולה פורה במיוחד היה עם פרופ' גרגורי מרטין, שהנחה אותו בפוסט דוקטורט. עבודתם המשותפת הובילה לפרסום מחקרים פורצי דרך ואף זיכתה אותם בשבעה מענקי מחקר לאורך 20 שנים מקרן BARD הדו-לאומית שתומכת במחקר חקלאי משותף לארה"ב ולישראל. בשנים האחרונות עמל ססה על קידום קשרי מחקר בתחום מחלות צמחים בין חוקרים מאיטליה ומישראל בתיווך שגרירות איטליה. בשיא הפרויקט ארגן כנס משותף בארץ בהשתתפות חוקרים משתי המדינות. למרבה הצער, לא זכה להשתתף בכנס שנערך יום לפני פטירתו.
פרופ' ססה היה חוקר פעיל מאוד ומוערך ביותר בקהילה המדעית העולמית בתחומו. עשרות מחקריו צוטטו מעל 5000 פעמים והיוו בסיס לפיתוח אסטרטגיות למיגור מחלות צמחים שמקורן בחיידקים. פיתוחים אלה תרמו מאוד לצמצום נזקים כלכליים לחקלאות. גואידו היה מדען יוצא דופן ומנטור למופת לחוקרים צעירים בארץ ולסטודנטים שלו בפרט. רבים מתלמידיו המשיכו הלאה לקריירות אקדמיות במוסדות בארץ ובעולם, או השתלבו בתעשיית הביוטק.
גואידו ססה נולד ב-1964 ברומא, איטליה ועלה לארץ ב-1983 כדי להגשים את חלומו הציוני. לאחר שירות צבאי למד לתואר ראשון בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ברחובות. לאחר מכן השלים תואר שני ודוקטורט במכון ויצמן למדע בהנחייתו של פרופ' רוברט פלור. ב-1996 עם סיום הדוקטורט זכה במימון מקרן BARD ועבר לארה"ב לפוסט דוקטורט בהנחיית פרופ' גרגורי מרטין; תחילה באוניברסיטת פרדו באינדיאנה ולאחר מכן באוניברסיטת קורנל בניו יורק. במהלך הפוסט דוקטורט התמחה בחקר אינטראקציות מולקולריות בין צמחים וחיידקים גורמי מחלות.
בשנת 2000 חזר לארץ ופתח מעבדת מחקר בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב, במחלקה למדעי הצמח, שלימים הפכה לבית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון. הוא התקדם בסולם הדרגות האקדמיות עד לפרופסור מן המניין, והיה חבר בכיר ומשמעותי בסגל האקדמי ובצוות חוקרי הפקולטה. בין השנים 2018 ל-2022 כיהן כראש בית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון והוביל לשיקום ופתיחה מחדש למבקרים של הגן הבוטני ע"ש יהודה נפתלי. בשנת 2023 מונה להיות ראש המכון לחקר הדגנים באוניברסיטת תל אביב והוביל פרויקטים להשבחת חיטה וחקר מנגנוני עמידות של חיטה למחלת החילדון (Rust).
גואידו היה איש משפחה מסור ואוהב וחבר נפלא.
יהי זכרו ברוך.
עריכה: גליה הלוי שדה
מידע נוסף ומאמרים נבחרים
- אתר המעבדה
- אפיון משפחה חדשה של רצפטורים בצמח
- גילוי רגולטור חדש של עמידות צמחים בפני גורמי מחלות
- תגובות צמחים להדבקה בחיידק גורם מחלה
- אפיון רעלן חדש מחיידק גורם מחלה בצמחים
- זיהוי של רעלנים אנטיבקטריאליים חדשים מחיידקים מחוללי מחלה בצמחים