השמועה אומרת שצריכת מריחואנה עלולה להסתיים בהתקף נשנוש בלתי נשלט של מזונות עתירי שומן ופחמימות ריקות. תופעה זאת ידועה בשם "מאנצ'יז" (munchies). ובכן, יש לכך הסבר: החומר הפסיכואקטיבי שבמריחואנה, קנבינואיד בשם THC, פועל על קולטנים שמצויים במוחנו. הסיבה לכך שקולטנים אלה שם היא לא כדי לגרום לנו לסטלה, אלא כי הם מבקרים תהליכים חיוניים בגופנו, וביניהם שינה, זיכרון ותיאבון, והם מגיבים לאנדוקנבינואידים – מולקולות שהגוף שלנו מייצר באופן טבעי.
מחקרים רבים ביונקים הוכיחו שיש קשר בין רעב וחיפוש מזון לקנבינואידים, מנגנון שככל הנראה התפתח במהלך האבולוציה על מנת לסייע לבעלי חיים למקסם את הצריכה הקלורית שלהם בעת מחסור [1]. בפרט, נראה שמולקולות קנבינואידיות מעודדות צריכה של מזונות דחוסי קלוריות, עד כדי כך שיגרמו לחולדות לאכול נוסף למזונן הרגיל גם כמויות גדולות של בלילה של עוגת שוקולד, כמו אחרונות הסטלניות [2]. מעבר לכך, מחקרים הראו כי קנבינואידים גורמים ל"אכילה נהנתנית", כלומר להתנהגות שמבטאת הנאה יתרה מהאוכל, מעבר לסיפוק הצורך התזונתי – דבר שעשוי לגרום לכם למשל להעדיף בצק עוגיות על פני סלט עם חזה עוף.
מאמר שהתפרסם בחודש שעבר בחן עד כמה המעורבות של קנבינואידים בחיפוש וצריכה של מזון עתיר־קלוריות קדומה מבחינה אבולוציונית [1][3]. ובמילים אחרות – האם גם תולעים יכולות להיכנס למאנץ'?
בשלב הראשון השרו החוקרים תולעים עגולות מהמין C. elegans בתמיסה המכילה קנבינואיד שנקרא AEA, שהתגלה לראשונה בידי פרופ' רפאל משולם ז"ל, ובודד על ידיו ממוחו של חזיר [4][5]. בשלב הבא הניחו את התולעים במבוך בצורת T שבכל אחד מהקצוות שלו נמצאו סוגי חיידקים שונים, מזינים יותר או פחות, ובדקו את ההעדפות של התולעים ואת קצב תנועות השאיבה שלהן. המטרה הייתה לבודד את השפעות הקנבינואיד על שני סוגי התנהגות – אכילה תיאבונית, שמתבטאת כחיפוש מכוון אחר מקור מזון מסוים, וצריכה מקסימלית של קלוריות בעת היתקלות במזון המועדף. כשתולעת מפגינה את שני סוגי ההתנהגות בו־בזמן, הדבר מבטא את הגרסה "התולעית" של אכילה נהנתנית ביונקים.
החוקרים מצאו שתחת השפעת הקנבינואיד נמשכו התולעים לחיידקים מזינים יותר וגם צרכו אותם בקצב גבוה יותר ולזמן ממושך יותר. כמו כן, לא רק שהן צרכו יותר מהחיידקים המזינים, הקנבינואיד גם גרם להן לצרוך כמות קטנה יותר מהחיידקים המזינים פחות. נוסף לכך, החוקרים הראו כי התגובה לקנבינואידים בתולעים תלויה בקולטן אחד (NPR-19); תולעים שבהן נמחק הגן לקולטן הזה לא הפגינו את אותה התגובה. כאשר לקחו את אותן התולעים והנדסו אותן גנטית כך שיכילו את הגרסה האנושית של הקולטן (CB1), המאנץ׳ חזר.
תוצאות המחקר מצביעות על כך שהמנגנון שבאמצעותו קנאביס משפיע על רמת התיאבון שלנו התפתח לפני יותר מ־500 מיליון שנה - הזמן שבו חי האב הקדמון המשותף לנו ולתולעים, ושהמנגנון כנראה מנוצל על ידי המון אורגניזמים שונים שחולקים איתנו את הכדור. אז כשאתם יושבים על הספה שלכם ב־2 לפנות בוקר, מנגבים גלידה עם צ׳יטוס ומלאים בביקורת עצמית, לפחות תתנחמו בכך שזה כנראה גדול מכם, ושאתם ממש לא לבד.
עריכה: יהונתן הופמן.
מקורות והרחבות
[1] המאמר שמתאר את המחקר החדש בתולעים
[2] מאמר שבחן השפעת THC על העדפת מזון בחולדות
[3] כתבה שמתארת את תוצאות המאמר
[5] המאמר שמתאר את גילוי ואפיון המבנה של הקנבנואיד AEA