אתמול, 18 ביוני 2023, הלך לעולמו פנחס (פִּניֶה) אמִתַּי, מגדולי חוקרי העַכְּבִישָׁנִים, מחלקה הכוללת את העכבישים והעקרבים בישראל. הוא היה בן 95 שנה במותו.
אמתי נולד בשנת 1928 בירושלים, והיה שוחר טבע מילדותו. במהלך חייו קטף הישגים מדעיים, מעשיים, יצירתיים וחינוכיים רבים. פיניה היה הראשון לגלות מהן דרכי החיזור של עקרבים ועַכְשׁוּבים כאשר חקר את אורחות חייהם. הוא היה שותף בפיתוח הנסיוב נגד ארס העקרב עקצן צהוב (Leiurus hebraeus), שבו משתמשים במקרה של עקיצתו מסכנת החיים. מעבר לתרומה להצלת בני אדם, פיניה פעל להצלת העקרב וחשב איך אפשר לנצלו לפיתוח נסיוב מבלי לקטול אותו. לצורך זה פיתח מכשיר ייחודי לחליבת ארס מעקרבים באמצעות מכת חשמל, המאפשר להפיק את הארס הנחוץ בעוד העקרב נשאר בחיים - פיתוח שהתאפשר כנראה בזכות ניסיונו של פיניה כחשמלאי צעיר במפעלי האשלג בסדום.
מעבר לעשייתו המדעית הענפה, חינך פיניה דורות של תלמידים וסטודנטים לאהבת בעלי חיים ובפרט חרקים, עכבישנים וזוחלים. הוא פעל במסגרות רבות, וביניהן האוניברסיטה העברית בירושלים, מכללת דוד ילין, מרכזי נוער שוחר מדע, החברה להגנת הטבע וגן החיות התנ"כי בירושלים, שבו הפך חדרו למוקד עלייה לרגל. רבים מתלמידיו בחרו לעסוק בחקר בעלי החיים ובשמירת הטבע בהמשך חייהם, וחלקם אף יעידו שבזכותו.
פיניה נתן שמות עבריים לבעלי חיים רבים המופיעים בספריו, וחלקם קיבלו תוקף רשמי של האקדמיה ללשון העברית. בין השמות שנתן: העקרב נבו יריחו (שהוכתר כעקרב הלאומי של ישראל), גמל שלמה עצבני, שרקן (מין של מכרסם המוכר גם בשמות חזיר ים או קביה) ועוד. פיניה גם זכה שייקראו על שמו כמה מיני בעלי חיים חדשים למדע, ובהם עכביש הקופצן Phlegra amitaii, עכביש הזאבן Evippa amitaii, העקרב עקרבחול אמתי (Buthacus amitai) וחיפושית טורפת מהסוג רצה מצוירת (Graphipterus piniamitaii).
בנוסף על פרסומים מדעיים פורצי דרך, פיניה פרסם ספרי טבע פופולריים רבים בעברית, שמצאו את דרכם אל ליבו של קהל מגוון של מבוגרים, ילדים ונוער כאחד. מספריו הידועים: "מדריך החרקים בישראל ופרוקי רגליים אחרים", "אורחים לא קרואים", זהירות, עקרבים!" וספרי סיפורים משעשעים כמו "מה עושים החרדונים", ו-"הדודה של דינוזאורוס". פיניה כתב את ספרו האחרון, "עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל" בשיתוף עם ד"ר דני סימון בשנת 2018, בהיותו בן 90 שנים.
על מפעל חייו זכה בפרס פרוינד לקידום החינוך וההסברה המדעיים לציבור הרחב (1996) ובעיטור יקיר העיר ירושלים בשנת 2019. פיניה הוא יקיר החברה האנטומולוגית (2011) וחבר כבוד בעמותה לזואולוגיה בישראל (2001).
צוות מדע גדול, בקטנה משתתף בצער המשפחה על לכתו, ומודה לפנחס אמתי על היותו דוגמה ומופת של מדען ומנגיש מדע, על מפעל חיים עשיר ועל תרומתו לקידום שמירת הטבע ואהבת הטבע בקרב דורות שלמים של תלמידים וחוקרים.
צילום תמונה ראשית: דני סימון
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות וקריאה נוספת:
1. פנחס אמתי - יקיר העיר ירושלים. מדע גדול בקטנה, 2019
2. ארס אהבתו: חוקר החרקים המיתולוגי מסכם 90 שנות פעילות
3. נבו יריחו - העקרב הלאומי של ישראל. מדע גדול בקטנה, 2018