נקבת כלב ים נזירי ים-תיכוני הגיעה ביום שישי לחוף יפו והיא משגעת את חובבי הטבע והביולוגים הימיים בישראל. מין זה נעלם מחופי ישראל באמצע המאה שעברה, אך בשנים האחרונות אנשים מדווחים על עשרות תצפיות שלו שמרמזות על חזרתו לארצנו.
מאת יהונתן בן סימון, סטודנט לתואר שני באקולוגיה ומעריץ מושבע של יונקים ימיים
וב מיני כלבי הים בעולם חיים באקלים קר, עם זאת עד תחילת המאה ה-20 היו נפוצים שלושה מינים באזורים טרופיים וסוב-טרופיים - כלבי הים הנזיריים. מין אחד חי בהוואי (Neomonachus schauinslandi), השני באיים הקריביים (Neomonachus tropicalis) והשלישי בים התיכון (Monachus monachus), הים השחור ומזרח האוקיינוס האטלנטי.
שלושת המינים הללו סבלו רבות מציד, הרס בתי גידול ודיג-יתר לאורך שנים רבות. המין בהוואי כמעט ונכחד מהעולם, אך מאמצי שימור הצליחו לאושש את אוכלוסייתו; המין בקריביים לצערנו נכחד באמצע המאה שעברה; והמין השלישי - כלב הים הנזירי הים-תיכוני אומנם עדיין קיים, אך טווח התפוצה שלו הצטמצם מאוד לכדי שלוש אוכלוסיות עיקריות: אחת ביוון וטורקיה, השנייה בארכיפלג הפורטוגלי מדירה והשלישית בגבול מרוקו-מאוריטניה. העיקרית מביניהן היא האוכלוסייה ביוון ובטורקיה שמהווה כ-60 אחוזים מאוכלוסיית המין העולמית, המונה כיום כ-700 פרטים. מדובר במין כלב הים עם האוכלוסייה הקטנה ביותר מבין כל כלבי הים בעולם.
כלב הים הנזירי הים-תיכוני שוקל כ-300 ק"ג. הזכרים גדולים מהנקבות, יש להם כתם לבן ייחודי על הבטן, ופרווה כהה יותר מהפרווה האפורה-בהירה של הנקבות. הם ניזונים בעיקר מדגים ומתמנונים. שלא כמו מינים אחרים של כלבי ים, שנצפים לרוב בקבוצות גדולות, לעיתים כלב הים הנזירי מתבודד ולכן טיפוסי שמזהים פרט על החוף לבדו.
מאז שהמין נכחד באזור ישראל באמצע המאה שעברה, הוא לא נצפה כאן עד 2010. עלייה מתונה באוכלוסייה ביוון וטורקיה, ככל הנראה, היא זו שתרמה לכך שפרטים שלו נצפו בשנים האחרונות בישראל וגם במדינות נוספות: לבנון, סוריה, קפריסין, קרואטיה, איטליה ועוד. בקפריסין המין אף חזר להתרבות אחרי שנים רבות שבהן לא התרבה שם.
בין התצפיות הידועות בארץ יש נקבה שזוהתה נחה על שובר הגלים במרינה בהרצליה בשנת 2012, וכמו כן נקבה מפורסמת שקיבלה את השם מאיה ונצפתה חמש פעמים בראש הנקרה לאורך מספר שנים. עד שלשום לא נצפה כלב ים שעלה למנוחה ממושכת על החוף - ואז הגיעה יוליה!
יוליה עלתה לחוף ביפו ביום שישי, 12 במאי 2023. רוכב האופניים אבי בנסון דיווח עליה לרשות הטבע והגנים במחשבה שהיא פצועה, אך לאחר בדיקה בידי אנשי מקצוע נראה כי היא בסדר גמור וכי עלתה לחוף כדי לעבור תהליך הקרוי "השרה", או moulting באנגלית.
כלבי ים הם יונקים בעלי פרווה, אך בניגוד ליונקים אחרים המחליפים את פרוותם בהדרגה במהלך כל השנה, כלבי ים משירים את פרוותם בבת אחת לתקופת זמן קצרה. במהלך ההשרה כתמי הפרווה יחד עם עור מת מתקלפים וכלב הים מגדל פרווה חדשה. תהליך זה דורש הרבה אנרגיה ולכן בתקופה זו הם מבלים זמן רב על החוף כדי לנוח, להזרים דם לאזורים מרוחקים בגוף כמו זנב וסנפירים ולנצל את קרינת השמש לייצור ויטמין D.
תהליך ההשרה בכלב ים נזירי ים-תיכוני נמשך כשבועיים, ויכול לקרות בכל זמן בשנה. בשלב הראשון הפרווה של כלב הים הופכת לחומה (ועל כן ליוליה גוון חום ולא אפור), ובשלב השני הפרווה מתחילה לנשור, קודם מהראש והסנפירים ואחר כך מהגב והבטן.
על פי המידע שליקטה ד"ר מיה אלסר מעמותת דלפיס, מנהלת מחקר כלבי הים הנזיריים בישראל - יוליה כבר בוגרת ונצפתה בטורקיה החל משנת 2007, ואף זוהתה מול חופי לבנון. הזיהוי הפרטני אפשרי הודות למעקב ארוך שנים אחרי פרטים וצילומם, שכן לכל כלב ים יש דפוס צלקות ייחודי לו שנשמר לאורך חייו.
סביר להניח שאם לא יפריעו לה, יוליה תסיים את תהליך ההשרה בחופי ישראל. בזמן זה וטרינרים ואנשי שמירת טבע יעקבו אחריה ויוודאו שהיא מתנהגת כרגיל.
מה לעשות אם נתקלים ביוליה או בכלב ים אחר על החוף?
- שמרו מרחק, זוהי חיית בר בסכנת הכחדה ואין להפריע לה.
- הרחיקו כלבים והחזיקו אותם קשורים ברצועה.
- אל תכוונו פנסים או הבזקים ממצלמות לעבר כלב הים, זה עלול להפחיד אותו ולגרום לו לנטוש את החוף.
- ראיתם כלב ים ואתם חושבים שהוא במצוקה? כשכלב ים נח על החוף ללא תזוזה הוא עשוי להיראות פצוע או חולה, במיוחד במהלך השרה. אין להתקרב אליו או לגעת בו גם במקרה כזה. יש לדווח לרשות הטבע והגנים ב-3639* כדי שאנשי מקצוע יוכלו לברר מה המצב.
- ובעיקר להעריך את התצפית כי זה אירוע נדיר! כדאי גם לצלם ולדווח לעמותת דלפיס לצורך מעקב אחר האוכלוסייה (קישור לטופס דיווח בתגובות).
סרטון של כלב ים נזירי ים-תיכוני שצילם יהונתן בן סימון ביוון:
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות:
[1] עמותת דלפיס
[3] רשות הטבע והגנים
[4] https://www.researchgate.net/publication/232684011_Moult_in_the_Mediterranean_
monk_seal_from_Cap_Blanc_Western_Sahara
Mediterranean_Basin_and_their_importance_for_the_conservation_of_the_species
[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mam.12053?fbclid
=IwAR3LAQDAOuxPC7iZE4EWsIu2dVUpoHjmbPcU6p8VrqgGUlk_uQwmIX-ZA_s