פרופ' עמנואל פלד הוא חתן הפרס לשנת תשפ"ג.
קהילת "מדע גדול, בקטנה" מברכת על ההחלטה להעניק את פרס ישראל בתחום חקר הכימיה והנדסה כימית לשנת תשפ"ג לפרופ' עמנואל פלד, מדען בעל שם עולמי בתחום תאי דלק, מצברים וסוללות [1].
פרופ' פלד הוא מדען פורץ דרך בחקר סוללות וידוע בתור הממציא והמפתח של מודל פאזת האלקטרוליט המוצק (Solid Electrolyte Interphase - SEI). מודל זה מסביר את מנגנון הפעולה של סוללת ליתיום, אשר אפשר לפתח סוללות בטוחות, יציבות, שלהן הספק גבוה ועלות נמוכה, המשמשות היום הן כרכיבים חשמליים והן לאגירת אנרגיה [2]. בשנת 2019 ציינה ועדת פרס נובל לכימיה את מאמרו הראשון של פלד בנושא כאחד מהמאמרים המשפיעים ביותר על פיתוח סוללת הליתיום-יון [3]. כמו כן, פלד הוביל את פיתוחן של כמה מערכות אלקטרוכימיות: סוללות סידן [4], סוללת ליתיום-גופרית [5], תא דלק מבוסס מתנול [6], וכן זרזים לתאי דלק המבוססים על ננו-חלקיקי פלטינה [7].
להרחבה על אודות מהי סוללה ומהו האתגר בפיתוח סוללות חדשות - מוזמנים לקרוא פוסט שכתבנו בנושא סוללות סיליקון נטענות [8].
בתעשייה, פרופ' פלד היה מייסדן המשותף של שלוש חברות סטארטאפ בתחום האנרגיה, המבוססות על טכנולוגיות שפותחו במעבדתו: Chemtronics, EnStorage, ו-Honeycomb. חברה נוספת, Silib, מבוססת אף היא על עבודותיו [9], [10], [11]. חשוב לציין כי רבים ממחקריו, שפורסמו בלמעלה מ-140 מאמרים, נערכו בשיתוף עם פרופ' דיאנה גולודניצקי מאוניברסיטת תל אביב [12].
פרופ' עמנואל פלד זכה במהלך חייו בעשרות פרסים, ביניהם פרס לנדאו למדעים ומחקר מטעם מפעל הפיס (1986), פרס המדען המצטיין מטעם החברה הישראלית לכימיה (2016) ומדליית האגודה הבין־לאומית לסוללות (2022). בשנת 2011 פרש לגמלאות אך עדיין ממשיך לעמוד בראשה של קבוצת מחקר בבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב.
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות:
[1] הודעת הוועדה על מתן הפרס לפרופ' פלד
[2] מאמרו הראשון של פלד בנושא מודל פאזת האלקטרוליט המוצק
[3] ציון מאמרו של פלד על ידי ועדת פרס נובל לכימיה לשנת 2019
[4] מאמרם של פלד וחוקרים נוספים בנושא סוללות סידן
[5] מאמרם של פלד וחוקר נוסף בנושא סוללות ליתיום-גופרית
[6] מאמרם של פלד וחוקרים נוספים בנושא תא דלק מבוסס מתנול
[7] מאמרם של פלד וחוקרים נוספים בנושא זרזים לתאי דלק מבוססי ננו-חלקיקי פלטינה
[8] פוסט "מדע גדול, בקטנה" בנושא סוללות סיליקון נטענות
[12] פרופ' דיאנה גולודינצקי באתר אוניברסיטת תל-אביב