לפני כשנה פורסם כי השחקן ברוס ויליס סובל מנזק מוחי הגורם לאָפַזְיָה, שהיא אובדן היכולת להשתמש בשפה או להבין אותה. לאחרונה עדכנה משפחתו של ויליס שיש בידם אבחנה למצבו: הוא סובל מדמנצייה פרונטו-טמפורלית.
באביב 2022 הודיעה משפחתו של השחקן המוכר והאהוב ברוס ויליס, בן ה-67, שהוא סובל מאָפַזְיָה - פגיעה בכישורי השפה - דיבור, הבנה, קריאה וכתיבה, ועל כן פורש מקריירת המשחק [1].
בימים האחרונים, עדכנה משפחתו של ויליס את התקשורת על מצבו והודיעה שבתקופה האחרונה מחלתו החמירה וכעת יש אבחנה ברורה - ויליס סובל מדמנצייה פרונטו-טמפורלית - Frontotemporal dementia, או קיהיון של האונה הקדמית והאונה הרקתית [2].
בדרך כלל כששומעים על קיהיון, חושבים על מחלה שפוגעת בזיכרון. אך האמת היא שקיהיון הוא שם לתסמונת רחבה שיש בה פגיעה קשה בתפקודים הקוגניטיביים השונים של המוח, עד כדי קושי גדול בתפקוד היום־יומי ובהתנהלות עצמאית. לכן קיהיון נחשב לאחת הבעיות הרפואיות ההרסניות ביותר לאיכות החיים באוכלוסייה המזדקנת, הפוגעת קשות באדם החולה, בבני משפחתו ובסביבתו. כך, יכולים להיפגע מהלך החשיבה, הלמידה, יכולת ההתמצאות בזמן ובמרחב, היכולת לזהות אנשים וחפצים, יכולות השפה, וכן עלולים לחול פיחות ביוזמה, קושי בשיפוט, שינויי התנהגות ומצב הרוח ועוד.
קיהיון הוא שם כללי למחלות שונות הנובעות מפגיעה במוח, כאשר המוכרת והשכיחה מכולן היא מחלת אלצהיימר [3]. ועם זאת, כעת עלה לכותרות סוג שכיח פחות של קיהיון.
כפי ששמו מרמז, קיהיון קדמי-רקתי כולל פגיעה עצבית המערבת את האזורים הקדמיים והצידיים של המוח, אזורים החשובים ליכולת השפתית ולהתנהגות. באזורים אלה, מסיבות שעדין אינן מובנות לחלוטין, מתרחש ניוון כתוצאה מהצטברות של חלבונים בתאי עצב אשר פוגעת בתפקודם התקין. בשעה שרוב סוגי הקיהיון פוגעים בדרך כלל באנשים מעל גיל 65, קיהיון קדמי-רקתי פוגע באוכלוסייה צעירה יותר, בגילי 45–65 [4].
תסמיני המחלה, אשר מחמירים עם הזמן, יכולים לבוא לידי ביטוי כשינויים משמעותיים בהתנהגות ובכישורי השפה בהתאם לאזורי המוח המעורבים במחלה. כך שהלוקים במחלה עלולים להתנהג באופן לא הולם, ללא שיקול דעת, בפזיזות, בתוקפנות, באדישות לרגשות הזולת, ובהתנהלות כללית חסרת מודעות לעצמם ולסביבתם.
בנוסף, בשעה שהזיכרון יכול להיות תקין בהתחלה (בשונה ממחלת אלצהיימר למשל), הסובלים מהמחלה יכולים לפתח קשיים בשפה כמו פגיעה ביכולת להשתמש בשפה מדוברת וכתובה ולהבין אותן, פגיעה ביכולת לקשר בין חפצים, מושגים ופרצופים למילה המתאימה, ירידה בהבנת המשמעות של מילים שונות, פגיעה ביכולת לשלוף אותן מהזיכרון, ועוד [5].
בעדכון שפרסמה משפחתו של ויליס, היא משמיעה את קולו של יקירם בתקווה לעורר את המודעות למחלה הקשה בקרב הקהילה המדעית ובקרב הציבור הרחב.
נכון להיום אין מרפא ואף לא טיפול המעכב את התקדמות המחלה. קיימים טיפולים היכולים להקל על התסמינים השונים. במקרה שמתעורר חשד לירידה בזיכרון ובתפקוד הקוגניטיבי מומלץ לפנות לרופא המשפחה לבירור.
וקצת אופטימיות - כיום קיהיון אומנם לא ניתן לריפוי, אך כן ניתן להקטין את הסיכוי לחלות בקיהיון בעתיד, על ידי שמירה על אורח חיים בריא: הימנעות מעישון, עיסוק בפעילות גופנית, שמירה על משקל תקין, איזון רמות סוכר ולחץ דם ועוד [6].
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות:
[1] משפחתו של ברוס ויליס מודיעה על כך שהוא סובל מאפזיה
[2] עדכון לגבי מצבו הנוכחי של ברוס ויליס
[3] על מחלת הקיהיון
[5] תסמיני המחלה
[6] קיהיון – איך להקטין את הסיכון לחלות?