התפתחות הטכנולוגיה משפיעה עלינו בכל תחומי החיים. כלי רכב אוטונומיים, רובוטים אינטליגנטיים ואלגוריתמים חכמים ומהירים נמצאים בפיתוח מתמיד. נתאר כיצד פיתוחים מתקדמים משפרים פעולות פשוטות ויום-יומיות במרחק פסיעה מדלת ביתנו - במכולת השכונתית. ניעזר במוטיבים מסיפורו של יודוקוליס ליפשיץ משיר המכולת של כוורת. אלו מכם שלא מכירים, וגם אלו שכן - מוזמנים ליהנות מצפייה ביצירת המופת המצורפת.
מכירים את התור הארוך לקופות במרכול כשמתקרב החג? את הצפיפות בחנות, את המעברים והמסדרונות הנדמים כמבוך ואת המוצרים שמסודרים כך שנמצא את הכול ביעילות ובמהירות - חוץ מאשר את הדבר המסוים שאותו אנו מחפשים? זוכרים את הפעם ההיא שהלכתם במיוחד למרכול ודווקא הוופלים בטעם הלימון הייחודי שחיפשתם לא היו במלאי (או שאולי הפסיקו למכור אותם כטובה לאנושות)? אולי בקרוב כל זה יישאר בגדר זיכרון רחוק. בעתיד הלא רחוק, התפתחות הטכנולוגיה בעולם הקמעונאות והמרכולים תאפשר לנו להיכנס למרכול, לקנות סולת ולחם קימל ולצאת בזריזות ללא צורך בעמידה ממושכת בתור או העלאת זכרונות עם סילביה באמפר, אהובתנו מהכפר הקטן.
אחד השדרוגים המשמעותיים בעולם הקמעונאות הוא חנויות ללא קופה [1]. בחנות כזו המטרה היא שאנשים ייכנסו, ייקחו מוצר ויצאו ביעילות ובזריזות. בחנות אין צוות עובדים, ואדם המביט מהצד, שאינו מבין את הרעיון כנראה יסיק שמדובר בגניבה. איך תדע החנות מה לקחתם וכמה לחייב אתכם? כיום מספר חברות מפתחות פתרונות טכנולוגיים שונים להפעלת חנות ללא קופה, ואנו נתמקד באחד מהם. עקרון הפעולה מבוסס על כך שבחנות פועלים חיישני משקל ומצלמות רבות בשילוב עם אלגוריתמים מבוססי ראייה ממוחשבת ולמידה חישובית אשר בודקים איזה מוצר לקחתם ומהיכן לקחתם אותו, כך שביציאה מהחנות אתם תחויבו בהתאם [2]. פתרון זה אפשרי בחנויות שנבנו מראש למטרה זו, או עבור חברות אשר מסיבות את המרכול הקיים למרכול חכם [3]. אין צורך לשלוף כרטיס אשראי או מזומן, הארנק הדיגיטלי שלכם יחויב אוטומטית. בארצות הברית כבר פועלות חנויות כאלה אך עדיין מדובר במכולות קטנות ולא במרכולים ענקיים [4].
עקרון הפעולה מבוסס על הרשמה לאפליקציה של החנות ולעגלה מסוימת המשויכת אליה. הלקוח מסתובב בחנות ומוסיף מוצרים לעגלה הרשומה שלו. העגלה היא עגלה חכמה שמזהה את המוצרים שהלקוח מוסיף לתוכה, כיצד? העגלה מצוידת במצלמות ובחיישנים כגון חיישני משקל ומיקום. חיישנים דומים ממוקמים גם על גבי המדפים. שיתוף פעולה בין החיישנים מעדכן את חשבון הלקוח.
לדוגמה, מצלמה זיהתה לקוח ליד מדף מסוים; חיישן המשקל שעל גבי המדף זיהה כי מוצר נאסף מן המדף; המצלמות שמותקנות על גבי העגלה זיהו את המוצר נכנס לתוך העגלה; חיישן המשקל של העגלה אישר שאותו משקל שעזב את המדף התווסף לעגלה - והפלא ופלא - חשבון הלקוח מתעדכן [5, 6, 7]. כל נתון לבדו אינו מספק מכיוון שהוא נותן מידע חלקי אבל שילוב המידע מאפשר את סגירת המעגל סביב המוצר.
יתרון נוסף הוא בתחום ניהול המלאי: בכל פעם שנאסף פריט מהמדף, המלאי מתעדכן, וכעת יכולה הנהלת החנות להחליט אם צריך למלא את המדף מחדש, בהתאם לכמות המוצרים שנותרו עליו [8]. אם צריך למלא מחדש, המחסנאי מקבל התראה כי במדף הביסקוויטים בעלי הצבע הצהוב הזרחני יש מחסור וכי צריך להשלים את המלאי החסר. שיטה זו מאפשרת לחנות שליטה מלאה על מלאי זמין של כל המוצרים הן על המדף והן במחסן.
דור קודם של השיטה פועל כבר שנים במרכולים רבים באמצעות סורק ברקודים בעגלה. הלקוח צריך לסרוק את המוצרים דרך קורא הברקודים ולהניח אותם בעגלה, וכך חוסך את שלב ההמתנה לקופה ושלב הקופה כי העגלה מבצעת את החשבון בעצמה. כך נוכל להימנע ממפגש מביך עם אותה אהובת ילדות מכיתה ג' שמחפשת סולת, קרמבו, בקבוקים של טמפו וגם לועסת, ולועסת, ללא הפסק, ללא הפסק [9].
שיטת הפעולה של עגלות אלו היא מורכבת למדי, כל עגלה הופכת למחשב הנדרש לתקשר עם המדף, אשר בתורו מתקשר עם המחסן והמחסנאי, ויש לעדכן כל שדה במסד הנתונים הרלוונטי ולהסיק מסקנות בהתאם (לדוגמה, צריך למלא את המדף, צריך להזמין מהספק עוד מהמוצר החסר ועוד). ויש שימושים רבים נוספים למידע שנאסף בעזרת עגלות חכמות אלו, למשל: נתיב הנסיעה של העגלה מנותח כך שאפשר להסיק מהם המדפים והאזורים הפופולריים בחנות [10]; אפשר לבחון מיהם הלקוחות החוזרים, מהו דפוס התנהגותם ומיהם הלקוחות החד-פעמיים שאינם חוזרים. מערכת לומדת יכולה גם להמליץ ללקוחות על מוצרים בעזרת פרסומות מותאמות אישית, בהתאם לרכישות קודמות או בהתאם לדפוס הפעולה של לקוחות דומים.
מעקב ממוחשב אחרי לקוחות ומלאים מאפשר בקרה על המוצרים בחנות - מהם המוצרים הנמכרים ביותר, מיהם הלקוחות החוזרים ומה הפרופיל שלהם (נרצה עוד כאלו), מהם המעברים הכי שימושיים בחנות (אולי כדאי להרחיב אותם כדי לאפשר ליותר אנשים לשהות בהם בו זמנית).
המידע הנאסף ממצלמות וחיישנים הפרוסים במרחב יאפשר מהפכה של ממש בתחום שאולי נחשב פחות מושך מכלי רכב אוטונומיים, אבל בהחלט ישפיע על חיינו ויחסוך לנו זמן יקר, וזמן כידוע, שווה כסף.
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות והרחבות
[1] סרטון המציג חנות של Amazon GO
[2] פוסט בנושא למידה עמוקה של מדע גדול בקטנה
[3] סרטון תדמית של חברת Trigo הפועלת להסבת מרכולים לחנויות חכמות
[4] כיצד עובדות חנויות ללא קופה של אמזון
[5] סרטון המציג חנות של Amazon Fresh
[6] סרטון המציג את העגלה החכמה של חברת TracxPoint
[7] סרטון המציג את האפליקציה של חברת Supersmart
[8] סרטון המציג את המרכולים החכמים של חברת Trax
[10] סרטון המציג את ניתוחי המידע של חברת AnyVision בחנויות