לפי מחקרים שלא נערכו מעולם, אבל הם נחוצים ללא ספק, הסיבה מספר אחת לסכסוכים בין בני זוג שאחת מהם חובבת כדורגל והשני לא, היא ויכוח על 'נבדל'. שופטים נאלצים לבטל נשערים מחמת הספק, ובכל שנה אלפי חברויות נהרסות בדיוק בשל סיבה זו. טכנולוגיה חדשה שתיכנס לשימוש במשחקי המונדיאל בקטאר (נובמבר 2022) תסייע להכריע אחת ולתמיד בשאלה החשובה: האם היה נבדל?
'נבדל' הוא מצב במשחק הכדורגל שבו הכדור נמסר לשחקן מתקיף כאשר שחקן אחד לכל היותר משחקני הקבוצה היריבה, כולל השוער, עומד בינו לבין השער. כלומר, אסור לשחקן של הקבוצה התוקפת לעבור את קו ההגנה של הקבוצה היריבה בעודו מחכה למסירה של הכדור. מצב שבו השחקן נמצא בעמדת נבדל נחשב עבירה על חוקי המשחק, ובמקרה כזה הכדור יעבור לקבוצה היריבה.
עד כה השיטות לזיהוי הנבדל התבססו בדרך כלל על הטכנולוגיה המוכרת והבסיסית המכונה 'שופט', אשר עליו ועל אימו יש לנו לרוב דעה ברורה. אם השופט החליט שהיה נבדל, מותר בהחלט לקלל אותו ולעזוב את המשחק. השופט היה יכול להתייעץ עם הקוונים – אנשי צוות השיפוט במשחק כדורגל שתפקידם לנוע לאורך אחד משני קווי האורך של המגרש ולדווח לשופט הראשי על נבדל, עבירות, כדור חוץ וכדומה. בשנים האחרונות התווסף כלי הנקרא video assistant referee (או בקיצור VAR), המאפשר לצוות השיפוט לצפות בשידור חוזר של הפעולה כדי להכריע האם נעשתה עבירה או לא, ולשרוק בהתאם. במקרה זה המשחק מצולם, וניתן לחזור אל הרגע המדויק ולהכריע בצורה נקודתית, כאשר השופט וצוותו מסתודדים מסביב למסך המציג את ההילוך החוזר. כלי זה מספק מבט שני על המקרה ואולי אף מאפשר לבחון אותו מזוויות נוספות, אבל הוא מעכב את המשחק, ובסופו של דבר גם הוא מתבסס על החלטה אנושית, שיכולה להיות שגויה או מוטה.
במשחקי גביע העולם הקרובים ייכנסו לשימוש אמצעים דיגיטליים רבים אשר עתידים לשפר את חוויית המשחק, הן עבור הצופים והן עבור סגל השיפוט והשחקנים. ראשית, הכדור החדשני שבו ישחקו, (הנקרא ‘Al Rihla’ – המסע), יכיל בתוכו חיישן תנועה אשר יאפשר מעקב אחר תנועת הכדור והשחקנים בקצב של 500 דגימות לשנייה (למהנדסים שבינינו, מדובר ב-500 הרץ) [1]. חיישן זה יספק נתונים מדויקים מאוד של תנועת הכדור בתוך שניות ויאפשר אנליזות מתקדמות, לטובת צוותי השידור ברחבי העולם. כך תועשר החוויה של מיליוני צופים בנתונים מדויקים בזמן אמת: מי שולט בכדור, האם הכדור חצה את קו השער או לא, האם עבר את גבולות המגרש ועוד.
הדובדבן שבקצפת של החדשנות הטכנולוגית במשחקי גביע העולם הוא ללא ספק המערכת האוטומטית-למחצה לזיהוי נבדל. מצלמות ייעודיות בכל אצטדיון יעקבו אחר הכדור והשחקנים כדי לספק נתונים מפורטים על כל תנועה רלוונטית במקרה של נבדל [2]. מצילומי השחקנים יהיה אפשר לייצא את מנחי הגוף שלהם בעזרת מקבצים תלת-ממדיים של נקודות, אשר ייצגו כל מפרק בגופם (זיהוי מפרקים; כתבנו בעבר על זיהוי מנח גוף בתמונה [3]).
שיטת זיהוי המפרקים נקראת באנגלית pose estimation, והיא שיטה נפוצה המאפשרת זיהוי נקודות עניין בגוף אדם או בחפץ מסוים. ניתן להשתמש במידע המתקבל לזיהוי תנועה (רלוונטי לתחומי מציאות רבודה ומשחקי מחשב), אימון רובוטים לזהות מנח של חפץ מסוים לצורך לפיתה נכונה, זיהוי מצוקת אדם (למשל זיהוי נפילת אדם בסרטון וידאו), מעקב אחר תנועת אדם ועוד.
זיהוי המפרקים מתבצע בתהליך רב-שלבי. תחילה מזוהה האדם בתמונה, ולאחר מכן מזוהים חלקי גופו השונים. כל מצלמה מספקת תמונה של האדם מזווית שונה, ולכן מתבצעת חפיפה בין התמונות, כלומר מאותרת נקודת העניין הרלוונטית (למשל - הרגל המזוהה של שחקן א') בתמונות שצולמו באותו הזמן בשתי מצלמות שונות. לאחר שזוהתה נקודת העניין ממספר זוויות, ניתן למצוא את המיקום במרחב של כל נקודת עניין כזו [4]. בעזרת מיקומם התלת-ממדי של השחקנים והמידע המדויק על מיקומו ותנועתו של הכדור ניתן לקבוע באופן חד-משמעי את מיקומי השחקנים והכדור בכל רגע נתון, ולהכריע אחת ולתמיד בסוגיה – היה נבדל?
שימוש בטכנולוגיות של אנליזות מבוססות חיישנים ומצלמות ישפרו ללא ספק את חווית הצפייה במשחקי הכדורגל במונדיאל הקרוב. נקווה שהשימושים יתרחבו, ובעתיד הקרוב נזכה לראות יישומים דומים גם בענפי ספורט אצלנו בארץ.
עריכה: סמדר רבן
מקורות והרחבות
[1] כתבה על הכדור החדשני 'Al Rihla'
[2] כתבה על המערכת האוטומטית-למחצה לזיהוי נבדל במשחקי גביע העולם 2022
[3] פוסט על זיהוי מנחי גוף – מדע גדול, בקטנה
[4] פוסט בנושא שחזור תלת-ממד בעזרת תנועה – מדע גדול, בקטנה