בחודשי האביב הים התיכון מחדש את עצמו, ודגים רבים מתרבים במים הרדודים. רוב דגי המאכל בים התיכון באזור הסמוך לישראל מתרבים בתקופה שבין אפריל ליולי, ולכן נקבע כי בחלק מעונה זו ייאסר הדיג. הכירו אחת מאבני היסוד לניהול ממשק דיג בר-קיימא בארץ ובעולם, ולמדו איך גם אתם יכולים לעזור!
פוסט אורח מאת הדס גן-פרקל, ביולוגית ימית ורכזת SeaWatch ופרוייקטים ימיים ב'חצי הכחול'
תהליך התחדשות הדגה והעמדת דור חדש של דגים הוא תהליך רגיש בן כמה שלבים: הפריה, בקיעה או השרצה של דגיגים צעירים (השלב הפלנקטוני), גדילה ראשונית (שלב האימון) והצטרפות לאוכלוסייה הבוגרת (שלב הגיוס).
בים התיכון שליד ישראל, עונת הרבייה, שבמהלכה מתפתח דור חדש של דגיגים צעירים, נמשכת לרוב בין חודש לארבעה חודשים [1]. כתוצאה מתהליכים אבולוציוניים ממושכים, עונת הרבייה חלה בעיתוי שבו הכמות והאיכות של תאי הרבייה של ההורים, כמו גם סיכויי ההישרדות של הצאצאים, הם מרביים [2]. לאחר התפתחות הביצים מגיחים לעולם הדגיגים הצעירים, שנקראים גם לרוות או פגיות. רובם נחשבים לפלנקטון, מאחר שאין להם יכולת לנוע כנגד תנועת הגלים והזרמים, והם מתפזרים עימם ברחבי הים [3].
כאשר הדגיגים בני חודש עד כמה חודשים, הם מתקבצים בבתי גידול המתאימים לצרכיהם. שטחים אלו נקראים "שטחי אימון", והם ממש כמו פעוטון לדגים. שם הם מוצאים תנאים אידיאליים להתפתחות: מזון רב וטורפים מועטים. עבור דגים רבים שטחי אימון אלו נמצאים לרוב ביערות אצות או באזורים חוליים רדודים [3].
לאחר התבגרות נוספת מצטרפים הדגים הצעירים אל האוכלוסייה הבוגרת בתהליך שנקרא "גיוס", ובהמשך הם יעמידו צאצאים משלהם. קטיעת תהליך הרבייה באחד משלביו עלולה לפגוע בהתחדשות מאגרי הדגה, לגרום להידלדלות האוכלוסייה וכתוצאה נלווית – לפגוע בפרנסת הדייגים. דגי מאכל הם החשופים ביותר לסכנה זו, בעקבות דיג, ובפרט דיג במהלך עונת הרבייה, והם נתונים לדיג-יתר – ניצול משאב הדגה מהר יותר מקצב ההתחדשות שלו [4, 5].
לכן, מודעות למחזור החיים של הדגים בים ושמירה על תהליך התחדשות האוכלוסייה באמצעות הגבלות דיג עונתיות הן מאבני היסוד של ממשק דיג בר-קיימא כפי שמוגדר באירופה [6], והן מיושמות גם במדינות שונות בשאר העולם, בין היתר בסין [7], הודו [8] ואוסטרליה [9]. הגבלות על שיטות דיג מסוימות חלות ביוון [10, 11], טורקיה [12] ומצרים [13].
בבדיקת התועלות של תרחישי השבתה שונים בעזרת מודל, נמצא לאחר חמש שנות בדיקה כי השבתת דיג למשך חודשיים צפויה להגדיל את שלל הדיג השנתי בכ-15%, והשבתת דיג למשך שלושה חודשים צפויה להניב עלייה של כ-35%! [14]
בחופי ישראל עונת הרבייה של כ-80% מהמינים שיש להם ערך מסחרי נמשכת בין אפריל ליולי [15]. חלק מהמינים, לדוגמה דקר (לוקוס) [16] שהוא דג מאכל מבוקש, נאספים להתקבצויות רבייה המכונות 'חתונות', שבהן הזכרים והנקבות משחררים את תאי המין שלהם למים, וכך הפריית הביצים מתרחשת בגוף המים. התנהגות זו הופכת אותם לרגישים במיוחד לדיג-יתר, כי היא מאפשרת דיג מסיבי ומהיר של להקות דגים שלמות.
עד לפני שנים ספורות לא הייתה כל מגבלה על דיג בים התיכון של ישראל במהלך עונת הרבייה. רק בשנת 2016, במסגרת רפורמת הדיג, הוחל איסור דיג חופי וספורטיבי בחודשי האביב, לראשונה במסגרת תנאי הרישיון (בעקבות עתירה לבג"צ של החברה להגנת הטבע). החל משנת 2017 נקבע בתקנות איסור דיג למשך 60-90 יום, למעט דיג חכות מהחוף. דיג מכמורת נאסר בתקופת הגיוס, בחודשי הקיץ, למשך תקופה של עד 90 יום [17].
תקנות אלו מגינות על הדגים מפני דיג ישיר בעונה הרגישה ביותר עבורם, וגם מונעות נזק עקיף לדגים שנלכדים בציוד דיג לא-בררני כשלל לוואי – דגים שאינם מיני המטרה הנלכדים באופן אגבי. 80% מהדגים הנלכדים בדיג מכמורת הם דגיגים צעירים [18], מינים מוגנים ומינים שאינם מסחריים, ורובם נזרקים חזרה לים כשהם מתים [19, 20]. גם פעילות דיג חופי מסחרי מאופיינת בשלל לוואי משמעותי. 50% ממיני המטרה העיקריים נתפסים ברשתות הדיג החופי בטרם הגיעו לגודל רבייה, וכן נלכדים בהן דגי סחוס כגון חשמלנים וגיטרנים. בממוצע, 200 ק"ג של גיטרנים, הנמצאים בסכנת הכחדה, נלכדו בכל יציאה לים של דייגי רשתות עמידה בחודשים מאי ויוני בשנים 2017-2015 [21]. בנוסף, למעלה מ-1800 צבי ים נלכדים בציוד דיג חופי וספורטיבי בישראל מדי שנה [22]. עונת הרבייה של צבי ים חופפת לעונת הרבייה של הדגים, ולכן איסור דיג באביב מסייע גם להם.
בארבע שנים האחרונות עשה פקיד הדיג שימוש נרחב בסעיף החרגה בתקנות הדיג, ובפועל הותרה פעילות דיג רבה במהלך עונת הרבייה. השנה, בעקבות התנגדות החברה להגנת הטבע לטיוטת המועדים והאיסורים שפרסם פקיד הדיג, עודכנה ההחלטה הסופית בנוגע לעונת הרבייה, והיא משופרת מאוד ביחס לשנים הקודמות: בחודש מאי יחול איסור דיג מלא (למעט דיג חכה מהחוף), ובחודש יוני היתרי הדיג שניתנו, לצערנו, לפחות לא יאפשרו דיג במים הרדודים (בעומק של פחות מ-30 מטר). בנוסף, נאסר הדיג של כל מיני הדגים כמעט, למעט חריגים בודדים שהותרו.
דרך אגב, בחודש מאי השנה, כשהדיג יהיה אסור במהלך עונת הרבייה, תינתן הזדמנות פז לשחיינים, צוללות, חותרים וגולשות לשהות בים בביטחה, בלי חשש להיפגע מציוד וסירות דיג, שמהווים סכנה בטיחותית עבורם.
אומנם איסורי הדיג בעונת הרבייה השנה והמועדים שבהם יהיו בתוקף הם בגדר שיפור, אך יש עוד עבודה לעשות. אנחנו קוראים לממש את השבתת הדיג באופן מלא, כפי שהחוק מאפשר. יש להעמיד את השבתת הדיג המלאה (ללא היתרי דיג) לתקופת הרבייה על כ-60 יום לפחות, ורצוי 90 יום. זאת כדי להתאים את מועדי ההשבתה העונתית לשינויים במועדי הרבייה של המינים המסחריים, שהם תוצאה של שינויי האקלים, הגורמים להתחממות מוקדמת של המים ולהקדמת עונת הרבייה [23]. מוצע גם להעמיד רשת ביטחון לתמיכה כספית בדייגים המסחריים על אובדן ההכנסה בתקופה זו.
מה אתם ואתן יכולות יכולים לעשות?
נתקלתם בפעילות דיג או מכירת דגים החשודות כאסורות בעונת הרבייה? דווחו באפליקציית SeaWatch, והמידע יעבור ישירות לגורמי הטיפול והאכיפה. ככה נגן ביעילות על רבייתם של המינים המסחריים והלא מסחריים, על מינים מוגנים ומינים רגישים, ונבטיח שגם הנכדים שלנו יזכו לראות הרבה דגים בים!
בתמונה: התקבצות רבייה ('חתונה') של דקרים בחופי צפון הארץ. צילום: אנדרי אהרונוב
עריכה: סמדר רבן
מקורות והרחבות:
[15] Stern N. עונתיות הרבייה של הדגה בחופי ישראל ובחינת פיזור הפאונה במרחב ובזמן (2016)
[16] הכירו את דקר הסלעים- פוסט במדע גדול, בקטנה
[17] תקנות הדיג 2016
[18] דיג באמצעות מכמורת- פןסט במדע גדול, בקטנה
[20] Spanier E, Edelist D and Golani D אינדיקטורים אקולוגיים לדיג יתר בדיג המכמורת בישראל. המשרד להגנת הסביבה (2013)
[21] Belmaker J, Aviv T, Benayahu Y, Kiflawi M, Malamud S and Frid O. סקר דיג חופי (2018)
לקריאה נוספת:
עונת הרבייה והגיוס באתר 'החצי הכחול'
עונתיות הרבייה של הדגה בחופי ישראל ובחינת פיזור הפאונה במרחב ובזמן: המלצות לממשק דיג לשמירה מיטבית על הדגה ועל הטבע הימי
תכנית פעולה לניהול הדיג ואישוש הדגה והטבע בים התיכון (2030-2020)
האדם בשמורות וגנים לאומיים ימיים