גיבור־העל The Flash נע במהירות עצומה. האם זהו כוח־על מומלץ גם בחיים האמיתיים? באילו מגבלות כרוכה ריצה במהירויות גבוהות? ואיך זבובים קשורים לכל זה?
דמותו של הפלאש, מגיבורי־העל הראשונים בעלי כוח־על יחיד, הופיעה לראשונה בחוברות קומיקס לפני כ-80 שנה. בשנים האחרונות הוא מופיע בסדרת טלוויזיה וכבחור המצחיק ביקום הקולנועי של DC [1]. נעמיד את כוחו המיוחד של הבחור באדום במבחני הפיזיולוגיה האנושית וחוקי הפיזיקה.
הגרסאות חלוקות בשאלה לאיזו מהירות ידידנו יכול להגיע. נתייחס להצעה של 3,000 קמ"ש (כלומר 833 מטר לשנייה). במהירות כזאת, שהיא בערך פי 100 מהשיא האנושי שנקבע לאחרונה [2], טיסה מניו־יורק לתל אביב תארך פחות משעתיים וחצי!
אבל בואו נאט את הקצב: אי אפשר לנוע במהירות כה גבוהה סתם כך, ולא ייתכן שזהו כוח־העל היחיד של הפלאש. רגע, לאט. נסביר הכול.
נתחיל בעמידות הגוף בתאוצה (קצב שינוי מהירות, ראו חישוב למטה). במעבר ממנוחה למהירות 3,000 קמ"ש בזמן קצר התאוצה חדה. כדי להגיע למהירות הזו בשנייה אחת, למשל, התאוצה תהיה גבוהה פי 102 בערך מהתאוצה בנפילה חופשית, או "g105" בשפה מדעית. ובעצירה? – אותה תאוצה תפעל בכיוון הנגדי. אבל הגוף האנושי מסוגל לעמוד רק בעשירית מתאוצה זו, ולשניות מעטות בלבד. עם העלייה בתאוצה ובכוחות ה-g מתרחש שינוי חד בלחץ הדם. אומנם אין בידינו מידע מספיק על תנועה קדימה, אבל בהאצה לכיוון מעלה לחץ הדם בפלג הגוף העליון יורד כל כך עד שזרימת הדם לעיניים ולמוח נפגעת. התופעה עלולה לגרור בעיות ראייה קשות, אובדן הכרה ואף מוות מוחי (קראו בהרחבה [3]). תאוצות פתאומיות יעמידו את הגוף בפני כוחות אדירים, ויגרמו גם לשבירת עצמות, ריסוק איברים פנימיים, קריעת כלי דם ועוד ועוד. כלומר אם הפלאש רוצה גם לנוע בתאוצה אדירה, ייאלץ גופו לתקן את עצמו במהירות־על. אבל יכולות ריפוי כאלו הן מסיפור אחר בכלל (וולברין או דדפול).
דיוק מדעי -1/10
אין להתעלם גם מההוצאה הכספית העצומה של הפלאש בהמבורגריות: תאוצה כה גבוהה תדרוש מאגרי קלוריות אדירים, נוסף על אספקה עצומה של אנרגייה וחמצן לשרירים. לשם כך יש להגביר מאוד את תפוקת הלב (נפח הדם שמזרימים חדרי הלב ביחידת זמן), בין היתר באמצעות העלאת קצב הפעימות או הגברת נפח הדם המוזרם מחדרי הלב בכל פעימה [4]. כלומר, בעת הריצה צפויים קצב הלב של הפלאש ונפח הפעימות שלו להיות גבוהים בסדרי גודל משל האדם הממוצע. צפויה גם הוצאה קלורית עצומה עקב הדרישה הגוברת לחמצן, אשר תעלה את קצב הנשימה לרמות על־אנושיות.
ובכן, כמה המבורגרים הפלאש אוכל ביום? לפי הקומיקס, ביום אחד הוא צורך כמות מזון שאדם רגיל אוכל בחמש שנים [5]. גם אם ירוץ עם צינור הזנה צמוד, נגיד, לא בטוח שגופו יעמוד במשימה [6].
דיוק מדעי 1/10
ומה בעניין מהירות התגובה של הגוף לפקודות ממערכת העצבים? תאי יחידת התפקוד הבסיסית של מערכת העצבים הם תאי העצב. תאי עצב מורכבים משלוחות המקבלות אותות חשמליים מתאי עצב שכנים, ומשלוחה דקה וארוכה השולחת אותות לתאי עצב אחרים או לאברים, ביניהם קבוצות השרירים המאפשרות לפלאש לרוץ, ולא פחות חשוב – לעצור. מהירות ההולכה של האותות החשמליים מוערכת בכ-120-0.5 מטר לשנייה [7]. ומה יעשה ידידנו כשיבחין במכשול ויבקש לעצור בפתאומיות במהלך ריצה בקצב של ק"מ לשנייה? מהירות ההולכה של הפקודה 'עצור!' מהמוח אל שרירי הרגליים תהיה נמוכה בהרבה ממהירות הריצה. כדי להימנע מהתנגשות נוראית במכשול, ייאלצו החבר'ה מהסדרה 'החיים' לרוץ מהר מאוד (מאוד!), כך שעיבוד האותות החשמליים ושליחתם יתבצעו במהירות־על.
דיוק מדעי 1/10
גם תרמודינמיקה חשובה לענייננו: תנועתו של הפלאש מעל מהירות הקול מייצרת גל הלם (כתבנו על כך [8]). ייווצר בום על קולי, בדומה למטוס קרב או חומרי נפץ, אשר יביא לרעש עצום ויעיף אנשים לאוויר. כמו כן ייווצר חום כה גבוה, שיעלה את טמפרטורת האוויר והעור של פלאש אל מעבר למגבלות אנוש. החליפה המיוחדת שלו אכן עמידה בפני טמפרטורות גבוהות, והיא פתרון אפשרי מדעית – בתנאי שהיא עשויה מחומר מבודד תרמית עבה דיו, בדומה לחומר שבו משתמשים בחזרת מעבורות חלל לכדור הארץ [9].
שימו לב: במציאות תידרש חליפה ומסכה המכסה גם את העיניים, ולא כפי שמוצג בסרטים ובסדרה.
דיוק מדעי 5/10
עוד סכנה שבגללה על המסכה להגן על כל הפנים, לרבות העיניים והפה, היא התנגשות: במהירויות שכאלה אפילו היתקלות בזבוב תגרום נזק בלתי הפיך. איך יצור זעיר וקל כל כך גורם לנזק שכזה? – כמו שהפלאש פוגע בזבוב, הזבוב פוגע בפלאש (החוק השלישי של ניוטון)... ואם אי־פעם רכבתם על אופנוע באזור שורץ ברחשים בוודאי תזכרו כמה לא כיף להיתקל בהם... הוסיפו לכך את העובדה שהכוח (כלומר הלחץ/מאמץ) האצור בהתנגשות עולה בריבוע עם המהירות, ותבינו שאפילו פגיעה בעצם קליל כזבוב עלולה לחורר את בשרו של הפלאש. קוויקסילבר, אגב, יודע את כל זה. לכן הוא מקפיד לרוץ במשקפיים.
לדאבוננו, 'כוח המהירות' (Speed force) שביקום של הפלאש מציע פתרון קסום לסוגיות המדעיות שהעלינו [10], אינו קיים במציאות. אז אם תתעקשו לבחור במהירות־על ככוח־העל שלכם, אל תשכחו לכלול בעסקה גם יכולות גופניות מותאמות: חוזק, עמידות בטמפרטורות גבוהות, יכולות ראייה ועיבוד מוחי מוגברות. אה, וגם חליפה ייעודית וקסדה. תוכלו לשאול אותן מסייבורג [11].
עריכה: חגי גלרנטר
מקורות והרחבות:
[4] פיזיולוגיה של אספקת החמצן לגוף
[5] בחוברת הקומיקס Green Arrow #26 אמר הפלאש לחץ הירוק כי הוא אוכל פי 50 ממשקל גופו ביום. וראו את החישוב הזה.
[6] מחשבון למדידת ערך קלורי של פעילות גופנית, משרד הבריאות
[7] על מהירות הולכה עצבית בגוף האדם
[8] בום על קולי
[9] איך חלליות חזרות לאטמוספירת כדור הארץ?
[10] כוח המהירות
[11] סייבורג
חישוב תאוצה:
a =Δv/Δt= (Vf – Vi) / Δt
a=833 (מטר/שניה בריבוע)
מהירות התחלתית: 0 (קמ"ש)
מהירות סופית 3,000 (קמ"ש)= 833 (מטר/שנייה)
זמן: 1 (שנייה)