בקטנה: כל צורות החיים המתקיימות על פני כדור הארץ מוצאות את דרכן להעמיד צאצאים כדי לשרוד. במהלך האבולוציה התפתחו מינים שונים בעלי מנגנוני רבייה מגוונים, שחוקרים ממשיכים לגלות ולאפיין. בתערוכה ׳הומו-פלורה׳ בוחנת נעה אילן את הדמיון ואת השוני בין מערכות הרבייה של צמחים ושל בני אדם. כמו כן היא מעלה בעזרת איורים ספקולטיביים שאלות על האופן שבו יכלו להתבטא תופעות הקיימות בצמחים, אילו התאפשרו בבני אדם.
תערוכת יחיד של נעה אילן
כתבו: נעה אילן, אלון ישראלי ואירית מילר
אוצרת: טליא ינובר
מערכת הרבייה הנקבית באדם
מאגר הביציות של האישה נוצר כבר בשלבי ההתפתחות העוברית. בגיל ההתבגרות, עם הפרשת ההורמונים ותחילת מחזור הווסת, מבשילות הביציות והרחם מותאם לשאת היריון מלא.
מאז ועד למנופאוזה מתפתח בכל חודש זקיק מוביל ומבשילה ביצית עבור ביוץ.
מערכת הרבייה הזכרית באדם
מערכת הרבייה הזכרית נמצאת ברובה מחוץ לגוף.
מיקומו הבלתי רגיל של שק האשכים נובע מהצורך בטמפרטורה נמוכה יותר מחום הגוף כדי לשמור על איכות הזרע.
תפקידם של האשכים הוא לייצר ולתחזק את תאי הזרע הזכרי המשמשים להפריית הנקבה.
מערכת הרבייה בצמחים - פרח דו-מיני - עגבניה
תהליך של יצירת פרח הוא תהליך יקר מבחינה אנרגטית עבור הצמח, והוא מתרחש בתגובה להפרשה של הורמון הפריחה על ידי הצמח.
כאשר גיל הצמח מתאים ותנאי הסביבה מיטביים להשלמת תהליך הרבייה, מופרש הורמון זה והצמח מתחיל את התהליך שיושלם ביצירת הדור הבא.
מערכת הרבייה בצמחים - נקבה - מלפפון
בניגוד לפרח העגבניה, שיש בו גם חלק זכרי וגם חלק נקבי, צמח המלפפון מכיל פרחים נקביים או זכריים. הפרחים משני המינים גדלים על אותו גבעול.
כאשר מבשיל המלפפון, שהוא הפרי שמתפתח מהשחלה של הפרח הנקבי - אפשר לראות בקצהו את שאריות עלי הכותרת.
מערכת הרבייה בצמחים - זכר - מלפפון
הפרח הזכרי של המלפפון מכיל, בדומה לפרח הנקבי, עלי גביע ירוקים ועלי כותרת צהובים. במרכז הפרח אפשר לראות את האבקנים.
רבייה וגטטיבית - תות
רבייה וֵגֵטָטיבית היא רבייה אל-זוויגית, המתרחשת באופן טבעי בעיקר בצמחים אשר מסוגלים להתרבות על ידי התפתחות חלק מן הצמח לצמח שלם.
באופן זה יכולים שורש, גבעול, עלה, ניצן או תאים בודדים מהצמח לגדול בעצמם לצמח בוגר.
רבייה וגטטיבית - סוקולנט
לחלק מהצמחים כדוגמת הסוקולנט יש יכולת לדה-דיפרנציאציה, כלומר התמיינות לאחור. אף שתאים מסוימים קיבלו על עצמם תפקיד מסוים, כמו למשל להיות תאים של עלה, הם שומרים את היכולת "לחזור אחורה" ולהיות "פחות ספציפיים", ולפתח במקומות מסוימים בעלה צמח קטן חדש.
צמח קטן זה מסוגל להשריש מחדש באדמה ולהפוך לצמח בוגר.
התפתחות העובר באדם
שלבי התפתחות הזקיק המוביל בשחלה והבשלת הביצית בשחלה
נשים נולדות עם מאגר של ביציות (כ-2-1 מיליון ביציות בלידה) אשר מתפתחות ומבשילות בשחלה.
בגיל ההתבגרות מתחילים שינויים הורמונליים חודשיים, המאפשרים גיוס והתפתחות של מספר זקיקים שבתוכם מבשילה הביצית. בזמן זה נותרות כ-400 אלף ביציות בלבד בגופה של המתבגרת.
בממוצע תבשיל רק ביצית אחת מתוך קבוצת הזקיקים מדי חודש.
אישה תבייץ כ-400 ביציות מגיל ההתבגרות עד המנופאוזה.
ביצית מופרית עם זרע
ביצית שהשתחררה מהשחלה עוברת לחצוצרה, שם תנדוד במשך 48-24 שעות, ובזמן זה תוכל להתרחש הפריה. רק זרעון אחד יוכל לחדור לביצית, ומייד תתרחש תגובה שתמנע כניסת זרעון נוסף. לאחר ההפריה תתחיל הביצית המופרית (הזיגוטה) להתחלק והעובר ינדוד לרחם.
אם לא תהיה הפריה, הביצית תתנוון.
ביצית מופרית משתרשת ברחם
מסע הנדידה של העובר מהחצוצרה לרחם נמשך 6-4 ימים. בזמן הזה מתרחשות חלוקות תאים, תאי העובר מתחלקים ומגיעים ליותר מ-100 תאים. בהגעה לרחם ינץ העובר מתוך המעטפת וישריש ברירית הרחם. עם השרשת העובר יווצרו אצל האם כלי דם שישמשו להתפתחות ולהזנת העובר.
התפתחות העובר - שבוע 4
גודל העובר בשלב זה הוא 4-2 מילימטרים.
הוא מתפתח ברחם, שם הופכים חלק מהתאים שהתחלקו לחלק מהשלייה, והאחרים מתפתחים לעובר עצמו. בשבוע זה חלק מתאי העובר כבר מתמיינים ומקבלים תפקיד ייחודי לייצור רקמות ואיברים בגוף.
*בשלב זה אפשר לזהות היריון על ידי בדיקת שתן או בדיקת דם.
התפתחות העובר - שבוע 24
משקלו של העובר כ-700 גרם ואורכו כ-30 סנטימטרים. בשלב זה קיימות כבר כל מערכות הגוף החיוניות, אך הן אינן בשלות. בתקופה הקרובה יתעבה שומן מתחת לעורו.
מוחו של העובר מתפתח במהירות, ובלוטות הטעם ממשיכות אף הן להתפתח ולהבשיל. ריאותיו של העובר מוסיפות להסתעף ומכינות את העובר לקראת נשימותיו הראשונות בכוחות עצמו. בשלב זה עורו של העובר עדיין שקוף למחצה, אולם במהלך השבועות הקרובים גם גוון עורו ישתנה.
התפתחות העובר - שבוע 37
משקלו של העובר מגיע לכמעט 3 קילוגרמים ואורכו כ-48 סנטימטרים.
זהו שלב מתקדם של ההיריון: העובר השלים את התפתחות כל המערכות והוא בשל ללידה. ריאותיו בשלות ומסוגלות להתמודד עם החיים שמחוץ לרחם.
התפתחות העובר בצמח
שלבי התפתחות הביצית בצמח
בצמחים מתרחשת הפריה כפולה - כל גרגר אבקה נושא איתו שני תאי זרע, אחד מפרה את התא המרכזי שבביצית ליצירת רקמת הזנה והשני מפרה את תא הביצה ליצירת העובר.
כל ביצית מורכבת מכמה סוגי תאים: שלושה תאים אנטיפודיאליים, תא מרכזי אחד, שני תאים סינרגידיים ותא ביצה אחד.
נחיתה של גרגר אבקה על הצלקת
גרגר אבקה, שממנו יתפתח תא המין הזכרי, מגיע אל הצלקת, שהיא קצה עמוד העלי שבראש השחלה.
נביטה של גרגר אבקה עד לשחלה
גרגר אבקה נובט ומתחיל להתארך. לאחר כ-24 שעות של התארכות וגדילה מגיע גרגר האבקה לבסיס השחלה, שם נמצאות הביציות, ושם יתרחשו ההפריה הראשונה והשנייה.
הפרייה ראשונה - יצירת העובר
בדומה לבעלי חיים, גם בצמחים מתרחשת הפריה, שהיא למעשה מפגש של שני תאי מין, זכרי ונקבי. תא המין הזכרי, בדרך כלל קטן ונייד, מגיע אל תא המין הנקבי (תא הביצה שבתוך הביצית), שהוא בדרך כלל גדול ונייח.
חדירה של תא המין הזכרי אל תא המין הנקבי ואיחוי המידע הגנטי של שני התאים יחד מביאים ליצירת התא הראשון של היצור החדש. תא זה נקרא זיגוטה ומכיל שני סטים של כרומוזומים עם המידע הגנטי הדרוש להתפתחותו. אחד מההורה הזכרי ואחד מההורה הנקבי.
הפרייה שנייה - יצירת האנדוספרם
לאחר ההפריה הראשונה, מתרחשת הפריה נוספת ליצירת רקמת הזנה.
רקמה זו, הנקראת אנדוספרם, תספק לעובר את צרכיו עד שהצמח ינבוט ויתחיל לבצע פוטוסינתזה. בשלב זה יוכל לספק לעצמו את האנרגיה הדרושה לצמיחתו.
עובר
הצמח מייצר את רוב איבריו במהלך החיים ואי אפשר לזהות אותם כלל בעובר.
עובר של צמח מורכב משלושה חלקים בעלי תפקידים שונים: נצר - החלק העליון של הצמח הממוקם מעל האדמה; שורש - החלק התחתון של הצמח שנמצא מתחת לאדמה; ופסיג - עלה מדומה שתפקידו לספק אנרגיה לצמח עד שהוא מתחיל לייצר אותה בעצמו באמצעות פוטוסינתזה.
דו מיני - בת אדם
אילו בני אדם היו מתרבים כמו סוקולנט - איך זה היה נראה?
אילו בני אדם היו מתרבים כמו תות - איך זה היה נראה?
עריכה: שיר רוזנבלום-מן