אנשים נהנים מעיסויים לשריריהם הדואבים כבר אלפי שנים וגם כיום מטפלים אלטרנטיביים מייחסים סגולות מרפא לעיסויים מסוגים שונים - "עיסוי רפואי". עם זאת, בחינה שיטתית של ההשפעה המיטיבה של עיסוי על החלמת שרירים פצועים היא מאתגרת בהתחשב בשונות הגבוהה בין מעסים וסוגי מכשירי עיסוי. מחקר חדש בחיות מעבדה משתמש במערכת רובוטית מיוחדת המאפשרת עיסוי מדויק יותר, ומראה שעיסוי מפחית את הפעילות הדלקתית בשריר הפצוע, ובכך מוביל לשיקום טוב יותר של הרקמה.
עיסוי שרירים מקובל כבר אלפי שנים כטיפול לשרירים דואבים, ואקדחי מסאז' משוכללים משמשים גם ספורטאים מקצועיים כדי לשחרר את השרירים לאחר אימון ולהקל על כאבים מפציעות. עיסוי רפואי אף ניתן במסגרת שירותי הרפואה המשלימה שמציעות קופות החולים, לצד טיפולים אחרים שאין הוכחה מדעית לתועלת שבהם [1]. עם זאת, בהתחשב בשונות בין מעסים, בהבדלים בין מכשירי עיסוי שונים ובכך שמדובר בפרקטיקה מסורתית שייחודית לכל תרבות, קשה לבחון בצורה שיטתית אם יש יתרון רפואי אמיתי בעיסוי או שמא מדובר בסתם פינוק נחמד.
לשם בחינה שיטתית של הפעולה המכנית העיקרית המופעלת על השרירים בזמן העיסוי, כלומר לחץ, החלו קבוצות מחקר לבנות רובוטים המפעילים כוח קבוע על השרירים [למשל 2]. באמצעות חזרה מדויקת במטופלים מרובים, ניתן לחקור ולהסיק האם ובאיזו מידה תורמת הפעלה של לחץ מכני בעוצמות שונות להחלמה של שרירים פצועים, מבלי לגרום נזק לעור או לרקמות אחרות. עם זאת, אפילו רובוט המבצע פעולה החוזרת על עצמה יכול להשפיע אחרת על איברים שונים של הנבדק וגם להשפיע אחרת על נבדקים שונים – נאמר, במקרה שאחד פוקד את חדר הכושר (או את גלגל הריצה) באופן תדיר ויש לו מסת שריר גדולה לעומת אחר שמעדיף רביצה מול הטלוויזיה.
מחקר חדש של קבוצת המחקר של פרופ' דייויד מוני (Mooney) מאוניברסיטת הרווארד לקח את רובוט העיסוי שלב אחד קדימה ויצר כזה שמייצר על הגף הפצוע פולסי כוח קבועים בעוצמתם אך משתנים במשכם [3]. בנוסף, החוקרים שילבו את הרובוט עם מכשיר אולטרה־סאונד, שאפשר להם להעריך בזמן אמת את הלחץ המופעל על הגף, וגם עם מתקן המקבע את הגף הפצוע של עכברת הניסוי. באופן זה, יכלו החוקרים לקבוע בצורה מדויקת הן את מיקום העיסוי והן את עוצמת העיסוי המיטבית בין עכברות שונות ובכך להבטיח שההשפעה של עצם העיסוי נבחנת בצורה שיטתית.
הרובוט המתואר נבחן על פציעה חמורה בשריר הרגל של עכברות, שבה רקמת השריר לא מחלימה היטב ללא התערבות טיפולית. במשך שבועיים לאחר הפציעה, קיבלו העכברות עיסוי מבוקר על הרגל הפצועה למשך 5 דקות פעמיים ביום. ההחלמה של השריר נמדדה לפי מידת חזרת סיבי השריר למצבם הרגיל ועוצמת הכיווץ של השריר, כלומר האם השריר חזר לפעילות רגילה. החוקרים ראו שעיסוי מבוקר שכזה הוביל לשיפור עקבי בהחלמת רקמת השריר והתחדשותה לעומת בעכברות שלא קיבלו טיפול כזה.
ישנן מספר השערות לגבי מהו המנגנון העומד מאחורי ההשפעה החיובית של עיסוי על החלמה - הגברת זרימת הדם לאזור המעוסה היא כנראה המובילה שבהן [4], והיא מוזכרת תדיר על ידי מעסים במכוני טיפול אלטרנטיביים. אך האם יש אמת בהשערה זו? והאם היא הסיבה העיקרית לכך שעיסוי באמת משפר הרגשה ומקל על כאבים?
במחקר הנוכחי, בעקבות העיסוי החוקרים אכן ראו שיפור בזרימת הדם לרקמה הפגועה, אך הם רצו לבחון השערה נוספת – האם לעיסוי יש השפעה מיטיבה על מהלך התגובה החיסונית לפציעה באופן שמאפשר לרקמה להחלים טוב יותר ומהר יותר?
נסביר קודם כול: איך מגיבה רקמת השריר לפציעה? בדומה לרקמות אחרות, הרקמה מתחילה בתהליך דלקתי מקומי. תאי מערכת חיסון מסוג נויטרופילים הם בדרך כלל הראשונים להגיע לאתר הפציעה כדי לנקות את השטח משאריות תאים מתים. לאחר שהם מסיימים את פעילותם, הם מפנים את הדרך לתאים אחרים שיגיעו לעזור לסיבי השריר להיבנות מחדש ולתאי השריר להתחלק. אך מה קורה אם הנזק לשריר גדול מאוד, מה שמעודד את הנויטרופילים להישאר באזור זמן רב מדי?
במחקר זה גילו החוקרים שהעיסוי האיץ באופן ספציפי את הפינוי של החלבונים המושכים נויטרופילים לרקמה ואת סילוק הנויטרופילים עצמם מהרקמה, ביחס לקבוצת הביקורת. כמו כן, חסימת הנויטרופילים באמצעים תרופתיים הובילה להחלמה דומה לזאת המתקבלת באמצעות העיסוי. כדי לקשור נוכחות ממושכת של נויטרופילים לפגיעה בתהליך ההחלמה, החוקרים בדקו וראו כי חומרים המופרשים על ידי הנויטרופילים מעכבים הן התחלקות של תאי שריר והן היווצרות סיבי שריר ארוכים שנחוצים לתפקוד הרקמה. אם כן, המחקר הנוכחי מראה שהשפעת העיסוי על החלמת רקמת השריר מוסברת, בין השאר, באיזון התגובה החיסונית, ובאופן ספציפי על ידי פינוי מהיר יותר של הנויטרופילים מהרקמה.
לסיכום, נראה שאכן יש בסיס מדעי לפרקטיקה של עיסוי שרירים דואבים ופצועים. מה שאפשר לחוקרים במחקר זה להשיג תוצאות עקביות הוא השימוש ברובוט המתאים עיסוי מדויק מבחינת עוצמתו ומיקומו על הגף הפצוע. המחקר אומנם נערך בעכברות בלבד, בפציעה מסוימת מאוד בשריר אחד ובשיטת עיסוי מסוג אחד, אך הוא מעלה את ההשערה שיצירת מערכת רובוטית בקנה מידה של בני אדם טומנת בחובה פוטנציאל לפתח טיפולים מדויקים יותר של עיסוי לשיקום מפציעות ולשלב אותם עם טיפולים קונבנציונליים.
ובכל מקרה, עם המחקר או בלעדיו, עם פציעה או כך סתם, כולנו יכולים ליהנות מיום בילוי מפנק בספא.
ליווי מדעי: נעם לויתן
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות והרחבות:
[1] סקירה של דוידסון און ליין על מיעוט הראיות התומכות בסגולות של דיקור סיני
[2] מחקר שבדק את ההשפעה של עיסוי רובוטי ללא מערכת פידבק על שיקום לאחר שבץ
[3] המחקר המקורי של קבוצתו של מוני שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine
[4] מאמר המתאר את ההשפעה של עיסוי על זרימת דם