פוסט [1] שהועלה על ידי העיתונאי תומר אביטל והפך לוויראלי, מציג תמונה מסריקת PET CT של חולה סרטן ומעלה טיעונים דרמטיים נגד צריכת סוכר ואף מציע תכניות גמילה. בפועל, הפוסט שגוי, סובל מכשלים לוגים וקופץ למסקנות לא מבוססות.
כדי להבין מדוע הפוסט המדובר לא מבוסס, נתחיל מבדיקת PET CT והחשיבות שלה באבחון סרטן. בבדיקה זו מזריקים סוכר מסומן רדיואקטיבית לזרם הדם. הסוכר הרדיואקטיבי נקלט בסריקת המכשיר ונותן תמונה של חילוף החומרים בגוף. כלומר, מאפשר לראות אילו איברים צורכים הכי הרבה אנרגיה. זרימת הדם, המוביל את חומרי המזון אליהם, וביניהם הסוכר הרדיואקטיבי, תהיה מוגברת. גידולים סרטניים צורכים כמויות גדולות של אנרגיה וגורמים לייצור כלי דם חדשים סביבם על מנת להזין את גדילתם ולכן בבדיקת PET נראה פעילות רבה באזור הגידול [2]. ניתן להזריק גם חומרים מסומנים אחרים אשר "נצמדים" באופן ספציפי לגידולים מסוימים, כגון סרטן הערמונית [3].
חילוף החומרים המוגבר של גידולים סרטניים מוביל לתופעה בשם קכקסיה, ממנה סובלים חולי סרטן רבים. בשל הקכסיה, החולים יורדים במשקל, מאגרי השומן ורקמת השריר שלהם מדלדלים בקצב מהיר גם כאשר הצריכה הקלורית שלהם מותאמת לגיל ולמשקל. הסיבה המרכזית לקכקסיה היא שהגידול שואב את חומרי המזון בדם אליו, עד כדי כך שהגוף צריך להשתמש במאגרים שלו כדי להמשיך להתקיים. חשוב לציין, שהגידול לא רק שואב אליו כמויות סוכר גדולות, אלא גם חלבונים ושומנים שמהם הוא יכול גם להפיק אנרגיה וגם להמשיך לבנות את עצמו. קכקסיה נחשבת לגורם המוות בכ20% מהמיתות של חולי הסרטן ופוגעת באופן דרמטי באיכות חייהם [4].
הקפיצה הלוגית מ״גידול סרטני צורך הרבה סוכר״ לכך שצריכת סוכר בתזונה גורמת לסרטן או מחמירה את התקדמותו היא שגויה. צריכת סוכר מוגזמת אכן מקושרת לתחלואה, אך בעיקר להשמנה והתפתחות סוכרת מסוג 2. הקשר בין צריכת פחמימות פשוטות לסרטן נבדק רבות ועד כה אין מסקנות חד משמעיות המצביעות על עליה בסיכון לסרטן. יתרה מכך, דיאטות דלות בסוכר לא רק שאינן יעילות בטיפול בסרטן, הן אף עלולות להזיק לחולים שממילא מתקשים לאכול ולא לאבד עוד ממשקל גופם. יש לציין כי השמנה כן מהווה גורם סיכון לסוגים מסוימים של סרטן, כגון סרטן המעי הגס וסרטן השד, ועל כן, סביר להניח שהקשר בין צריכת סוכר מופרזת לסרטן עובר דרך השמנה [5]. בנוסף, יצירת כלי דם חדשים סביב הגידול והגברת הפעילות המטבולית שלו הגורמת לקכקסיה מתרחשת לרוב בשלבים מתקדמים, כאשר גודלו לא מאפשר לו לקיים את כל התאים שהוא מכיל דרך מאגרי האנרגיה וזרם הדם המצויים בסביבתו והוא צריך לנצל מאגרים נוספים, בין היתר על ידי ייצור כלי דם נוספים שיזינו אותו [6].
בניגוד לטבק, אותו מזכיר אביטל, הסוכר גלוקוז הוא חומר חיוני לחיים ואינו ממכר פיזיולוגית. ישנם תאים ואיברים שהסוכר הוא המזון העיקרי שלהם, ולעיתים אף היחיד, וממנו הם מפיקים אנרגיה. המוח הוא הצרכן העיקרי של הסוכר בגוף האדם. גם מי שלא אוכל ״סוכר״ באופן ישיר, צורך אותו בעקיפין דרך אכילת פחמימות אחרות, כגון עמילן שנמצא בלחם, באורז, בתפוחי אדמה ובתירס. במקרים שבהם אין מספיק סוכר בתזונה, הכבד מייצר גלוקוז כדי להזין את המוח ואיברים נוספים. אין לנו אפשרות ״להיגמל מסוכר״ כמו שאין לנו אפשרות ״להיגמל ממים״.
האם באופן כללי מומלץ להפחית צריכה של סוכר במזון? בהחלט ובעיקר בצריכה של סוכר שנוסף למשקאות ממותקים או מזונות אולטרה-מעובדים [7] אבל לאו דווקא בגלל סרטן, אם כי צריכה מתונה של סוכר כחלק מתזונה מאוזנת היא כנראה לא גורם משמעותי לתחלואה.
אם אתם מחפשים לעשות שינוי קיצוני בתזונה שלכם, והדבר נכון שבעתיים לחולי סרטן שסובלים מקכקסיה, מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת מומחה/ית ולא עם פוסטים בפייסבוק של עיתונאים, ויראליים ככל שיהיו.
- הפוסט של תומר אביטל
- מאמר סקירה על PET
- דף ההסבר על סרטן הערמונית, כולל דרכי אבחון, מאתר האגודה למלחמה בסרטן
- מאמר סקירה על המטבוליזם של גידולים והקשר לקכקסיה
- סקירה על הקשר בין צריכת פחמימות מסוגים שונים לסרטן
- הסבר ממכון הסרטן הלאומי האמריקאי על חשיבות ייצור כלי דם חדשים (אנגיוגנזה) בגידולים
- הודעת לעיתונות של ארגון הביראות העולמי לגבי צריכה של סוכר מוסף