כלבים מסייעים לבני אדם במגוון פעילויות כבר אלפי שנים. עם התקדמות המדע, אנו מסוגלים לבודד ריחות מוגדרים, לאמן כלבים לזהות אותם ולנתח ביעילות את ביצועיהם. הידעתם שלכלבים יש תפקיד חשוב גם במשימות של שמירת טבע? כן, אנו נעזרים בכלבים למטרות כגון איתור מינים נדירים ומעקב אחריהם, וגם לניהול או הדברה של אוכלוסיות מינים פולשים המזיקים לסביבה.
החבר הכי טוב שלי היה עצלן וחביב. כל מי שנכנס אלי הביתה, כולל פורצים, היה מתקבל בחום וליקוקים, וכדי לאתר משהו הוא הסתמך על חוש הריח שלי, כנראה. אבל ישנם כלבים אלופים אשר מאומנים למנוע צרות צרורות, ולעיתים הם עוסקים גם בהצלת חיים ממש. ואם בהצלת חיים עסקינן, בעמותת "מדע גדול, בקטנה" אנו מפתחים מיזם חדשני: אימון כלבים לרחרוח שאריות ופל לימון אצל המצטרפים החדשים.
כלבים משתפים פעולה עם בני האדם זה עשרות אלפי שנים. כלבים מסייעים לנו בפעילויות שונות כמו ציד, שמירה, רעייה ונחייה. ההסתייעות בכלבים נסמכת על חוש הריח המפותח שלהם, אשר רגיש פי 10,000 עד 100,000 יותר מזה של בני אדם [1], על יכולתם להבחין בין ריחות באופן יעיל ומדויק ועל הנכונות הטבעית שלהם ללמוד במהירות ולציית למפעיל האנושי. כלבים אינם מניחים שום הנחה אפריורית ואינם מפלים על בסיס כלשהו, לכן הם כלי אובייקטיבי בהשוואה לאדם. שימוש בחוש הריח המפותח של כלבים נפוץ מאוד בצבא ובמשטרה, למשל במלחמה בסמים ולצורך איתור נפגעים באסונות. בעשורים האחרונים התרחב השימוש לתחומים נוספים, כגון אבחון תאים סרטניים [2] וגילוי ניסיונות הברחה של בעלי חיים ותוצרת חקלאית. לצורך המאבק בהתפשטות מחלת הקורונה, השתמשו בכלבים בשדות תעופה כדי לאתר נשאים של הנגיף בין הנוסעים (למשל בהלסינקי [3]). כמו כן, יוזמה ישראלית חדשה מציעה כלבי הגנה לנשים במעגל האלימות, אך נציין שהיוזמה בחיתוליה ועדיין אין ממצאים שאפשר לדווח עליהם [4].
ככל הידוע, הפעם הראשונה שכלבים גויסו למשימות של שמירת טבע הייתה במאה ה-19 בניו זילנד, כאשר חיפשו את העופות הנדירים קיווי (.Apteryx sp) וקקפו (Strigops habroptilus) כדי להעבירם אל איים שאין בהם טורפים. עם התפתחות השיטות המולקולריות במדע ושיפור היכולת לנתח ממצאים המופקים משאריות של בעלי חיים, נעשה השימוש בכלבים למטרות של שמירת טבע נפוץ יותר. הכלבים מאומנים לאתר שאריות צואה, קינים (של עופות או חרקים חברתיים לדוגמה), בעלי חיים ממינים שונים – חיים או מתים, או חומר צמחי, למשל של מין צמח פולש. הכלבים לומדים לקשר ריח מטרה מוגדר, לדוגמה ריח צואה של מין נדיר, עם תגמול. לאחר שהם מקבלים הוראה לחפש את המטרה, הכלבים מאתרים אותה בבית הגידול, ומודיעים על כך למפעיל. הם עושים זאת בלי להזיק לסביבה, לבעל החיים עצמו או לבעלי חיים אחרים, כלומר – ההפרעה שלהם לבית הגידול היא מזערית. לשימוש בכלבי גישוש עלות נמוכה יחסית לחלופות, ויש לו יתרונות ניכרים באזורים גאוגרפיים שקשה להגיע אליהם, וכאשר מחפשים מיני בעלי חיים שסביבת המחייה שלהם מוסתרת או לא נגישה (כגון מושבת נמלים חבויה בעץ או עוף מוסווה היטב ביער סבוך), ולכן קשה לאדם לראות ולשמוע אותם [5].
בהשוואה לאיתור באמצעות החושים האנושיים בלבד, איתור של מינים נדירים בעזרת כלבים מאפשר סקירה טובה יותר וחיפוש בשטחים גדולים יותר. דוגמה לכך היא המחקר שנערך בארצות הברית על צב מדבר מוהאבי (Gopherus agassizii), מין בסכנת הכחדה. במחקר זה אפשר השימוש בכלבים לאתר צבים בשלבי חיים שונים, בכלל זה פרטים צעירים שאורכם סנטימטרים ספורים ולכן קשה למצוא אותם. בעזרת הכלבים נסקרו גם תנודות באוכלוסיית הצבים, כלומר השינויים במספר הפרטים המופיעים בשטח כתלות בזמן ובתנאים [6]. שימוש בכלבים עשוי לסייע גם באיתור אוכלוסיות ובהערכה של מצבן לאחר השבה לטבע.
בנוסף למעקב אחר מינים נדירים, נעשה שימוש בכלבי גישוש כדי לאתר מינים פולשים המזיקים לבית הגידול המקומי. כלבים בשמורת טבע בניו זילנד הראו כי הם מסוגלים לאתר מכרסמים פולשים גם כאשר מספר הפרטים קטן, למשל בשלבים מוקדמים של פלישה חדשה או לאחר ניסיון הדברה [7]. הודות לכלבים אפשר להפחית את פעולות ההדברה או למקד אותן טוב יותר, וכך להקטין את הנזק המשני לחיות הבר בסביבה. לעיתים השימוש בכלבים נועד לאיתור מינים שאינם פולשים בהכרח, אך העלולים לגרום לנזק כלכלי ניכר, כמו טרמיטים המזיקים למוצרי עץ [8] ופשפשי מיטה טורדניים [9].
בישראל נעזרים בכלבי גישוש כדי לאתר גופות של עופות ועטלפים שנפגעו מטורבינות רוח [10]. בנוסף משתמשים בכלבים כדי למנוע קינון של עופות בקרבת שדות תעופה. בכך משיגים מטרה כפולה: שמירה על העופות ומניעה של נזק למטוסים ואף פגיעות בנפש [11]. בעבר הועלתה הצעה להשתמש בכלבים גם לאיתור זחלים של חדקונית הדקל האדומה (Rhynchophorus ferrugineus), המזיקה לדקלים בחקלאות ובגינון. בניסוי שנערך איתרו הכלבים את הזחלים ביעילות, אך הופעלו שני כלבים בלבד ולכן דרוש מחקר נוסף [12].
השימוש בכלבים למטרות שמירת טבע הוא כלי יעיל ומבטיח, והמחקר עליו הולך ומתפתח. לאחרונה אף קמו מספר מיזמים, פרטיים וגם אקדמיים, שמציעים שירותי כלבים ומפעילים למטרות שמירת טבע [13, 14]. בניסיון לגבש קריטריונים לבחירת כלבים מתאימים למטרות כאלה, פורסם לאחרונה מאמר סקירה המסכם את הספרות בנושא [15]. אז חשבתם שהכלב שלכם גאון.
מקורות והרחבות:
[1] מאמר על כימות רגישות חוש הריח של כלבים
[2] מאמר על איתור סרטן הערמונית בעזרת כלבים, באמצעות הרחת שתן
[3] כתבה על שימוש בכלבים בנמל התעופה בהלסינקי כדי לאתר נשאים של נגיף הקורונה
[4] סרטון על היוזמה להצמדת כלבי הגנה לנשים במעגל האלימות
[5] ספר סקירה: התפקידים העכשוויים והעתידיים של כלבים במאמצי שמירת טבע
[6] דוח תיקוף ופיתוח תוכנית לשימוש בכלבים לאיתור צב מדבר מוהאבי
[7] מאמר על שימוש בכלבים כדי לאתר מכרסמים בשמורה בניו זילנד
[8] מאמר על היכולת של כלבים לאתר ריח טרמיטים ממינים שונים וחרקים מזיקים נוספים
[9] מאמר על יכולת הכלבים לאתר פשפשי מיטה
[10] דוח של רשות הטבע והגנים על ממצאי הפגיעה בבעלי כנף על ידי טורבינות רוח 2019
[11] מאמר על השימוש בכלבים למניעת קינון של עופות בשדות תעופה
[12] מאמר על ההצעה לשימוש בכלבים לאיתור חדקונית הדקל בישראל
[13] כתבה על היחידה המיוחדת באוניברסיטה באוסטרליה שמאמנת כלבים למשימות שמירת טבע
[14] חברה חדשה בבריטניה המציעה שירותי כלבים למטרות של שמירת טבע
[15] מאמר סקירה על גיבוש קריטריונים לבחירת כלבים מתאימים למשימות של שמירת טבע
עוד בנושא:
כתבה על היכולת של כלבים לאתר נשאים של נגיף הקורונה