לאחרונה פרסמה חברת פייסבוק מאמר החושף פרטים על האלגוריתם המארגן את הופעת הפוסטים בפיד לפי סדר שהותאם עבור כל משתמש ומשתמשת. נראה איך האלגוריתם עובד ונספר על חשיבותו הרבה בעסקים ובחיי החברה של המשתמשים.
כדי להבין את האלגוריתם שמארגן את הפיד שלנו בפייסבוק ניעזר בסיפור קצר. מאז שחואן נכנס לאחרונה לפייסבוק, טרם לכתו לישון, הספיק חברו לפרסם את תמונת הכלב שלו, ידידתו פרסמה סרטון מריצת הבוקר שלה, דף מדעי שחואן עוקב אחריו פרסם תמונה מרהיבה של שביל החלב, וקבוצת הבשלנים שהוא חלק ממנה הוציאה מתכון חדש. הבוקר בא, וחואן מתעורר, מפהק ושולח ידו אל הטלפון כדי לבדוק מה התחדש בפיד שלו.
בעוד חואן מחכה לתגובה מהרשת, נכנסת לפעולה מערכת מתוחכמת של פייסבוק המורכבת משכבות של רשתות אינטליגנציה מלאכותית. היא מחשבת עבור חואן את דירוג הפוסטים החיים ברשת, כך שיראה רק את חלקם ולפי הסדר שנראה לפייסבוק שישאיר אותו מרותק לאפליקציה, אולי אפילו לפני הקפה של הבוקר. איזה פוסט יוצג ראשון: הווידיאו? תמונת הכלב? אולי שביל החלב? כיצד פייסבוק מעריכה מה חואן מעוניין לראות?
לשם כך פייסבוק מפעילה כמה מנגנוני חומרה ותוכנה שעובדים במקביל. מאמר של מהנדסי החברה שפורסם לאחרונה [1] נותן הצצה אל מנגנון ההחלטה המורכב. ראשית, המערכת מייצרת את רשימת הפוסטים המועמדים להיכנס לפיד של חואן - בערך אלף - ועבור כל פוסט, רשימת "סיגנלים": תכונות שרומזות על מידת העניין שחואן עשוי לגלות בפוסט. כמה מהסיגנלים עבור פוסט הווידיאו, למשל, עשויים להיות סוג הסרטון והנושא שלו, מי יצר אותו ומתי, מי מהמשתמשים כבר ראה את הווידיאו בבוקר ומה הקשר ביניהם לחואן, ומה היו התגובות עליו. הרשימה יכולה להכיל אלפי סיגנלים לכל פוסט.
כדי להשתמש במידע הזה פיייסבוק צריכה להכיר את חואן, והיא נעזרת במערכת "למידה עמוקה" העוקבת בקביעות אחרי התנהגותו. המערכת מוזנת בנתונים על מידת המעורבות (Engagement) של חואן בפוסטים שראה בעבר: על אילו מהם הסתכל בעיון, סימן "לייק", שיתף, הגיב וכו'. על ידי בדיקת המתאם בין מידת מעורבותו בפוסטים מהעבר לסיגנלים של הפוסטים הללו, המערכת מייצרת פונקציה הנקראת משערך (Predictor). זו מנסה להעריך את מידת העניין של חואן בפוסט כלשהו כתלות בסיגנלים, שהם משתני הפונקציה. בזמן שחואן מחכה לתגובה, פונקציית השערוך המתאימה לו מועברת למערכת דירוג הפוסטים. מערכת זו משתמשת בסיגנלים שנאספו עבור כל אחד מהפוסטים המועמדים, מציבה את ערכם בפונקציה ומקבלת את ציון הפוסט. פוסטים עם ציון גבוה יופיעו בראש הפיד של חואן.
למשל, אם חואן נוטה לקיים אינטראקציה רבה עם ידידתו או לשתף את התוכן שלה, וסרטון הריצה הוא מהבוקר, אפשר להעריך בסבירות גבוהה שחואן אוהב תוכן כזה והוא יזכה לציון גבוה. מצד שני, אולי חואן אוהב יותר להציץ בתמונות, ולא בווידיאו, ולעיתים גם לשתף אותן, לכן המשערך ייתן דווקא לתמונת הכלב ציון גבוה יותר. אם בזמן האחרון חואן נוטה להתעניין יותר במדע, וראה יותר מדי סרטונים, ייתכן שהפונקציה תיתן דווקא לתמונת שביל החלב ציון גבוה. בהסתכלות מהירה קשה לדרג, אולם זאת העוצמה של מערכת למידה עמוקה: היכולת לקשר בין כמות עצומה של נתונים על חואן שנאספו בעבר, ולכאורה אין ביניהם קשר, כדי ללמוד וליצור שערוך מוצלח.
האתגר של פייסבוק הוא לתת מענה איכותי ליותר משני מיליארדי המשתמשים, ולשם כך היא משתמשת בהרבה משאבי חומרה ובכמות גדולה של זיכרונות. כדי לחסוך זמן ולייעל את החישובים, מפזרים את משימת חישוב ציון הפוסט ליחידות חישוב רבות המבצעות חלקים מהחישוב במקביל, ולבסוף ממזגים הכול לתוצאה אחת.
אלגוריתם זה נועד לא רק לשעשוע הבוקר של חואן: חשיבותו עצומה, שכן אנשים רבים תלויים בו לפרנסתם, ויש לו גם השפעה פוליטית כבירה. מומחים ויצרני תכנים מנסים לחקור את ההתנהגות המדויקת של האלגוריתם, כדי לוודא שפוסטים יגיעו לקהל רחב [2]. למשל, נניח שמישהו בקבוצת הבשלנים העלה פוסט עם מתכון מדהים. האם הוא יגיע לפיד של חואן? אם תוך פרק זמן מסוים אף אחד מחברי הקבוצה לא גילה מעורבות בפוסט, וחואן לא נהג להסתכל על פוסטים כאלו בעבר, פייסבוק כנראה תסתיר את הפוסט ממנו. מצד שני, אם חואן וחבריו נלהבים מבישולים, יש חשש שהפיד שלהם יתמלא רק במתכונים, והם לא ידעו למשל שיש מגפות וגם חיסונים. זאת גם אחת הביקורות על האלגוריתם של פייסבוק. מהמאמר של מהנדסי החברה ניתן ללמוד שנוסף קריטריון של "גיוון" בפיד כדי לנסות למנוע מצב כזה.
לבסוף, לאלגוריתם חשיבות רבה בתחום הרווחה החברתית. מחקרים רבים הראו השפעה גדולה של כמות הלייקים וההתייחסויות שאנשים מקבלים על הפוסטים שלהם על מצבם הרגשי. למשל, מחקרים בקרב בני נוער [3] גילו שקבלת לייקים על תמונות שלהם הפעילה אזורים במוח האחראים למערכת התגמול, בדומה לאכילת שוקולד או הצלחה במבחן. גם רבים מאיתנו הבוגרים יכולים להעיד שלעיתים ליבם מחסיר פעימה כשהם משגרים פוסט מושקע או תגובה חכמה, וכמה חשוב לנו לקבל אהבה, הכרה והערכה גם בפלטפורמות מדיה חברתית כמו פייסבוק.
הערות והרחבות:
[1] מאמר של מהנדסי פייסבוק על האלגוריתם
[2] פוסט שמנתח את האלגוריתם של פייסבוק
[3] מחקר על השפעת "לייק" על מוחם של בני נוער