דרדוויל (Daredevil) הוא דמות קומיקס של מארוול, גיבור הנלחם בפשע למרות מגבלה משמעותית - עיוורון. על המדע והעובדות שמאחורי גיבור הקומיקס, וגם: האם לעיוורים יש כוחות-על גם בלי קשר לברוני פשע ולחומרים מסוכנים?
דמותו של דרדוויל הופיעה לראשונה בקומיקס של מארוול לפני כחמישים שנה. מאט מרדוק – דרדוויל הצעיר והיתום מאם – נפגע על ידי חומר רדיואקטיבי (או ביולוגי, תלוי בשנה שבה פורסם הקומיקס). הנער התעוור, אבל זכה בכוחות מיוחדים. לאחר שהרשע התורן הרג גם את אביו החליט מאט להילחם בפשע: בימים הוא עורך דין המופיע בבתי המשפט, ובלילות הוא הופך לגיבור-העל דרדוויל [1]. השאלה המתבקשת היא: איך זה ייתכן?! כיצד מצליח אדם עיוור לחלוטין לקפוץ בין בניינים ולהילחם בפשע?
לפי אחת מגרסאות הקומיקס, אחד מן הכוחות שפיתח דרדוויל בעקבות התאונה הוא חוש מכ"ם – מגלה כיוון ומרחק, המוכר גם בשמו הלועזי RADAR. עקרון הפעולה של מכ"ם הוא שידור גלי רדיו וקליטת ההדים החוזרים, כדי להרכיב תמונה של הסביבה [2]. מערכות מכ״ם משמשות לאיתור כלי שיט, מטוסים, חלליות ועוד, ולאיסוף מידע על גודלם, צורתם, כיוון התנועה שלהם ומהירותם.
אז איך פועל המכ"ם של דרדוויל? ובכן, נראה שהמוח שלו מפיק גלי רדיו, משדר אותם דרך הגולגולת אל האוויר, וקולט את ההדים החוזרים. האם זה אפשרי במציאות? התשובה היא לא. גלי הרדיו הם סוג של קרינה אלקטרומגנטית שאנו, בני אדם רגילים, לא מסוגלים להפיק. יתר על כן, הקרינה שאנו מסוגלים לקלוט היא בתדרים גבוהים בהרבה מאלה של גלי הרדיו – אלה הם גלי האור הנראה, שאנו קולטים באמצעות עינינו [3]. אם נחשוב על כך, טוב שאיננו יכולים לקלוט גלי רדיו ישירות למוח, כי מי רוצה להיתקע עם גלגלצ בראש 24/7??
חוש דומה למכ"ם שקיים בעולם החי, אך לא אצל בני אדם, הוא הסונאר. פעולת הסונאר דומה לפעולת המכ"ם, אלא שכאן נעשה שימוש בגלי קול ולא בקרינה אלקטרומגנטית. בעלי חיים שלהם חוש סונאר, כגון דולפינים ועטלפים, משדרים קולות באמצעות הפה, וקולטים את ההדים באמצעות האוזניים. כך הם יוצרים תמונה תלת ממדית של העולם [4]. ישנם עיוורים שסיגלו לעצמם יכולת להשתמש בסונאר, וחלקם גם הגיעו לביצועים מרשימים, אם-כי יכולותיהם מוגבלות מאוד בהשוואה לדולפינים ועטלפים.
בשנים מאוחרות יותר הוחלף המכ״ם של דרדוויל בשמיעה רגישה – עד כדי כך שהוא מסוגל להבחין ברחש התזוזה של דף על שולחן, ואפילו לשמוע פעימות לב של אדם אחר. יכולות גבוהות של עיבוד שמיעה הן אכן מנת חלקם של חלק מהעיוורים. לדוגמה, יש להם יכולת טובה מזו של אנשים רואים לאתר מקור של קול במרחב [5]. מחקר שבחן את הפעילות המוחית בזמן ביצוע מטלה כזו מצא כי אצל חלק מהעיוורים חוש השמיעה הפעיל גם את אזורי המוח שאחראים על עיבוד מידע חזותי. במחקר נמצא מתאם בין רמת ההפעלה של אזור הראייה במוח של עיוורים לבין היכולת שלהם לאתר מקור קול במרחב [6]. נראה כי החושים התקינים ״משתלטים״ במידת-מה על אזורי מוח של החושים הלקויים.
בנוסף, יש ראיות לכך שהיכולת של עיוורים להבחין בין צלילים בתדרים שונים טובה מזו של אנשים רואים [7]. עם זאת, לא נמצא כי לעיוורים יש יכולת טובה יותר לשמוע צלילים שעוצמתם נמוכה, ושלא כמו דרדוויל, הם גם לא שומעים צלילים בתדרים שמעבר לתחום השמיעה של אנשים רואים. מה שכן, אם דרדוויל שומע פעימות לב של אדם אחר, אפשר רק לדמיין כמה רעש הוא נאלץ לסבול מפעימות הלב שלו עצמו, מרחש האוויר הנכנס לריאותיו ויוצא מהן ומקולות עיכול שונים. בקיצור – לא נעים.
בכמה מקרים מפגין דרדוויל יכולת-על נוספת: חוש מישוש מפותח. עד כמה מפותח? הוא מסוגל לקרוא כתב יד רגיל במישוש באצבעו, ללא צורך בכתב ברייל. מחקרים שבחנו את רמת הרגישות של חוש המישוש מצאו כי עיוורים מצליחים להבחין בהבדלים קטנים יותר בטקסטורות בהשוואה לאנשים רואים [8]. עם זאת, הם אינם יכולים לקרוא כתב רגיל במישוש כמו שעושה דרדוויל.
דרדוויל התעוור בגיל צעיר, ואולי זה מה שאפשר לו לפתח את היכולות המופלאות שלו. מחקרים מראים כי מידת השיפור בביצועי החושים הפעילים אצל עיוורים תלויה בגיל שבו התעוורו. לרוב, מידת השיפור רבה יותר אצל אנשים עיוורים מלידה או מגיל צעיר, בהשוואה לאנשים שהתעוורו כשהיו מבוגרים יותר. נראה שהסיבה לכך היא שבגיל ילדות המוח פלסטי מאוד, כלומר הוא יכול להשתנות במידה משמעותית ולהתעצב מחדש, יותר מאשר בגיל מבוגר.
כיום עיוורים לא צריכים להסתמך רק על הסתגלות המוח שלהם. קיימים גם פיתוחים טכנולוגיים שעשויים לסייע להם בהתנהלות היום-יומית, כגון משקפי התמרה חושית הממירים מידע חזותי למידע קולי [9]. לצערנו משקפיים כאלה עדיין לא נמצאים בשימוש נרחב, אם בגלל ביצועיהם הלא מספקים ואם בשל בגלל מחירם הגבוה.
נסיים בנימה אופטימית. עינינו נשואות אל העתיד, ליום שבו עיוורים יוכלו להתנהל בעולם ללא שום קושי או מגבלה. אולי עכשיו זה נראה לנו מדע בדיוני, אבל גם נחיתה על הירח או חיסון למחלות קטלניות היו בלתי אפשריים בעבר, והודות למדע ולטכנולוגיה הם בהישג ידנו כיום. אז אולי בעוד כמה שנים אף אחד לא ידע שעיוורים אינם רואים, אלא אם הם יבחרו לספר על כך, בדומה לדרדוויל.
מקורות והרחבות:
- Daredevil (2003) Pitch Meeting
- על מכ״ם בוויקיפדיה
- על קרינה אלקטרומגנטית בוויקיפדיה
- על סונאר בוויקיפדיה
- יכולת איתור קול משופרת אצל עיוורים מלידה
- מחקר על הפעילות המוחית של עיוורים מגיל צעיר ושל רואים במשימת איתור מקור קול במרחב
- מאמר על היכולת המשופרת של עיוורים מגיל צעיר להבחין בין צלילים בתדרים שונים
- על שיפור בחדות האבחנה באמצעות מגע אצל עיוורים
- מחקר על שימוש במשקפי התמרה חושית לעיוורים