מחקר חדש בדק את יכולתם של כלבים ללמוד מילים חדשות. נמצא, שישנם כלבים המסוגלים ללמוד מילים במהירות באינטראקציה חברתית לאחר ששמעו אותן ארבע פעמים בלבד!
נכתב בשיתוף עם שני דרור, ממחברות המאמר
רבים טוענים כי השפה המדוברת היא המייחדת אותנו מיתר בעלי החיים. שפה היא לא רק הדרך שלנו לתקשר, אלא היא גם חלק מהותי מן החשיבה שלנו [1]. כלבים נחשבים לחבריהם הטובים ביותר של בני האדם כבר עשרות אלפי שנים [2]. הם חיים איתנו ונחשפים לאותם גירויים סביבתיים שפעוטות נחשפים אליהם, ביניהם השפה המדוברת. שורשיה של חברות זו נעוצים בדמיון הרב שבין המנגנונים החברתיים והתקשורתיים של אנשים לאלה של כלבים. בשל דמיון זה כלבים הם מושא מחקר מוצלח להבנת ההתנהגות של בני ובנות האדם.
כלבים יכולים ללמוד בקלות רבה שמות של פעולות, כמו "שב" ו"ארצה", אבל עד עתה נמצאו רק כלבים בודדים שהצליחו ללמוד שמות רבים של חפצים (צעצועי כלבים) [3–7]. פעוטות, לעומת זאת, יכולים ללמוד מילים חדשות במהירות מדהימה. אחד המנגנונים המאפשר למידה כזאת נקרא "מיפוי מהיר" [8]. בהליך זה הפעוטות לומדים לקשר בין מילה חדשה לחפץ חדש על ידי שלילה (אלימינציה) של קשרים אפשריים בין המילה לחפצים אחרים שהם מכירים וכבר יודעים את שמם.
בכתב העת המדעי Scientific Reports התפרסם מחקר חדש, ובו בדק צוות מחקר מאוניברסיטת ELTE בהונגריה אם כלבים יכולים ללמוד מילים חדשות באופן דומה לפעוטות [9]. לצורך כך הם בחנו שתי כלבות: ויסקי, כלבה בת 4 מגזע בורדר קולי מנורווגיה, וויקי־נינה, כלבה בת 9 מגזע יורקשייר טרייר מברזיל (ראו תמונה). הכלבות הראו בניסויים מבוקרים שהן יודעות שמות של כמה עשרות צעצועים, ולכן נבחרו למחקר.
הכלבות שהשתתפו במחקר: ויסקי מימין (צילום: Claudia Fugazza), ויקי־נינה משמאל (צילום: Helge O. Svela).
כדי לבחון אם מנגנון הלמידה הוא מיפוי מהיר כמו אצל פעוטות, הניחו החוקרות צעצוע חדש בין הצעצועים הישנים של הכלבות. הבעלים אמרו לכלבות את שם הצעצוע החדש וביקשו מהן להביא את הצעצוע אליהם. שתי הכלבות הצליחו במשימה, אבל האם הן למדו באמת לקשר בין המילה החדשה ששמעו לצעצוע החדש? או אולי הן פשוט פסלו את האפשרות שהבעלים מבקש את אחד הצעצועים המוכרים? כדי לבדוק זאת חזרו על התהליך עם צעצוע חדש אחר. גם את הצעצוע הזה הניחו החוקרות בין צעצועים מוכרים (ללא הצעצוע החדש הקודם), והבעלים ביקשו מהכלבות להביא אותו חזרה אליהם. שלב זה נעשה ארבע פעמים עם כל אחד מן הצעצועים החדשים (ראו סרטון).
בשלב הבא הונחו שני הצעצועים החדשים יחדיו, זה לצד זה, ללא הצעצועים הישנים. בעלי הכלבות אמרו שם של צעצוע וביקשו מהן להביא אותו. הפעם הן לא הצליחו לבחור את הצעצוע הנכון. מכאן שהכלבות לא למדו באמת את שמות הצעצועים מהתרגיל הקודם, אלא פשוט הסיקו שהבעלים אינם מבקשים צעצוע ישן. כלומר שלא כמו פעוטות, הכלבות לא ביצעו תהליך של מיפוי מהיר (ראו סרטון).
ניסוי אחר בדק את יכולת הכלבות ללמוד מילים חדשות בהקשר חברתי. בעלי הכלבות התבקשו לשחק עם הכלבות בצעצוע חדש ולומר את שמו ארבע פעמים בלבד בזמן המשחק. הם חזרו על התהליך עם צעצוע אחר, ואז הניחו את שני הצעצועים החדשים יחדיו. הפעם, למרבה ההפתעה, כשהתבקשו הכלבות להביא את אחד הצעצועים, הן בחרו בצעצוע הנכון (ראו סרטון). מכך אפשר להסיק כי ההקשר החברתי הוא שאִפשר להן ללמוד משמעות של מילים חדשות במהירות. עם זאת, הכלבות הצליחו לזכור את שמות הצעצועים החדשים רק למשך כמה דקות (2–10 דקות). כלומר משמעות המילים החדשות נשמרה בזיכרון לטווח קצר בלבד, וככל הנראה תידרש חשיפה חוזרת למילים כדי לשמרן בזיכרון לטווח ארוך.
נזכיר שהכלבות נבחרו לניסוי בשל יכולתן לזהות שמות של חפצים. כדי לבדוק אם מדובר בתופעה הקיימת רק בכלבות יחידות סגולה אלו או בכישרון של כל הכלבים, נבחנו בישראל (!) עוד 20 כלבים וכלבות מגזעים שונים. אך הכלבים לא הצליחו ללמוד את שמות הצעצועים.
אם כן, מסקנות המחקר הן שישנם כלבים המסוגלים ללמוד מילים חדשות במהירות רבה. אומנם בניסוי האלימינציה בחרו הכלבות בצעצוע הנכון, אך רק כששמעו את המילים בהקשר חברתי בזמן משחק, הן הצליחו לשייך בין המילה לחפץ וללמוד באמת. יתרה מזאת, נמצא שזו תופעה נדירה, שכן אפילו לא אחד מן הכלבים מישראל, שנבחרו למחקר באקראי, הצליח ללמוד את שמות הצעצועים.
המחקר החדש הוא אחד ממחקרי המיזם (פרויקט) "Genius Dog Challenge". זהו מיזם מדעי־חברתי [10] שמטרתו לבחון כיצד כלבים לומדים ולמצוא עוד כלבים בעלי יכולת למידה מהירה של שמות. צוות המחקר משתף את קהל אוהבי ואוהבות הכלבים בתהליך המחקר ובמידע מבוסס מחקרית על התנהגות כלבים. בעזרת המיזם מקווים לגלות תשובות לשאלות כמו: עד כמה נפוצה התופעה של כלבים המסוגלים ללמוד מספר רב של שמות חפצים? האם כלבים שמצליחים ללמוד שמות חפצים במהירות מפגינים גם יכולות למידה מוגברות בתחומים אחרים? והאם יש עוד מנגנוני למידה המשותפים לבני אדם ולכלבים? יחלוף עוד זמן רב עד שנדע את התשובות, אבל מה שבטוח – לחברים הכי טובים שלנו יש עוד הרבה מה ללמד אותנו.
עיצוב: דנה בר־צבי
מקורות:
[3] מאמר על מיפוי מהיר אצל כלב מגזע בורדר קולי
[4] כלבים מבינים תקשורת אנושית בעזרת אייקונים
[5] מאמר על היכולת של כלב בורדר קולי להבין מילים
[6] מאמר על יכולת הכללת מילים של כלב
[7] למידת מילים ומיפוי איטי בכלב יורקשייר טרייר
[9] המאמר: למידה מהירה של מילים אצל כלבים
[10] האתר של Genius Dog Challenge