על מה אתם חושבים כשאומרים את המילה 'ים'? שמש, מים חמימים וקרני אור מלטפות? מאות וגם אלפי מטרים מתחת לפני הים, הרבה מתחת לעומק צלילה, שוכן הים העמוק. דמיינו חושך מוחלט, קור כלבים ולחץ אדיר, ותגיעו למקום שאנחנו מכירים פחות מאשר את הירח - הצד החשוך של הים אם תרצו.
מאת: הדס גן-פרקל, ביולוגית ימית ורכזת SeaWatch ופרוייקטים ימיים ב'חצי הכחול' של החברה להגנת הטבע.
שישים אחוזים מהים בכדור הארץ נמצא בעומק של יותר מ-1600 מטרים וזה הופך את הים העמוק לבית הגידול הגדול ביותר בכדור הארץ [1]. בים העמוק, שמתחיל בעומק של כ-200 מטרים [1], מתקיים עולם מלא בחיים שונים ומשונים מכל מה שהכרנו עד היום. עולם שכמעט ולא נחקר, במיוחד בישראל, אבל שכבר חשף בפנינו מינים ובתי גידול נדירים וחדשים למדע.
בעקבות היעדרו של אור השמש, כמות האנרגיה הזמינה בים העמוק, ואיתה גם הביומסה - כלומר המשקל הכולל של כל החי בתא השטח - נמוכים בהרבה ממה שאנחנו מכירים אלפי מטרים מעליו. אבל המגוון הביולוגי – כלומר מספר המינים השונים הנמצאים שם – לוקח ובגדול! לדוגמא, מוערך כי קיימים יותר מיני אלמוגים של מים עמוקים, מאשר מיני אלמוגים בים הטרופי [2]! גני האלמוגים האלה יוצרים בית גידול מורכב המספק בית, מסתור ואזורי רבייה ליצורים רבים נוספים, כמו דגים, שושנות ים, סרטנים, רכיכות, קווצי עור (קיפודי, כוכבי, מלפפוני ים ועוד) ותולעים. מזונם של הרבה מהיצורים האלו הינו שאריות חלקיקי מזון שנושרים מטה מעמודת המים הרדודים והמוארים – מעין "שלג ימי" טעים במיוחד [3].
בים העמוק יש גם בתי גידול ייחודים שיוצרים אנרגיה יש מאין. במקום שמש – נביעות גז שמהם נפלטים בין היתר גז מתאן ותרכובות גופרית, ובמקום צמחים - חיידקים מיוחדים שיודעים להפיק מהם אנרגיה [3]. המערכת הזו מהווה את הבסיס למערכת אקולוגית ומארג מזון שלם בים העמוק שאינו תלוי בשמש כלל!
עוד תופעה מיוחדת המוכרת במיוחד בים העמוק נקראת ביולומינציה, או – הארה ביולוגית. מדובר באור המופץ על ידי יצורים חיים ונוצר בתוך הרקמות שלהם בעזרת חיידקים מיוחדים החיים איתם בסימביוזה. יש מספר דוגמאות לחיות יבשתיות מאירות, אולי המוכרת ביותר היא של הגחלילית, אבל במעמקי הים זו תופעה נפוצה הרבה הרבה יותר! למעשה, מעל ל-75% מהיצורים במעמקי הים - החל מדגים, ועד שושנות, סרטנים ורכיכות - עושים בה שימוש [4]! אז בעצם, מאחר והים העמוק הינו בית הגידול הגדול ביותר על כדור הארץ, והרוב המוחלט של היצורים בו מפיצים אור, מדובר באחת התופעות האקולוגיות הרווחות בעולם. מה הם עושים עם כל האור הזה? כמו שחיות ביבשה משתמשות בקול בשביל לתקשר, בסביבה חשוכה לגמרי - אור זו דרך חלופית נהדרת לנהל שיחות בין אוהבים, לפתות את ארוחת הצהריים, או להטעות טורפים.
כל זאת ועוד נמצא ממש כאן, באזור יחיד ומיוחד הנקרא 'הפרעת פלמחים' על שם ההפרעה הבתימטרית - אי סדירות בפני השטח של קרקעית הים - היוצרת "צלקת" בטופוגרפיית הקרקעית, ברוחב של כ 15- ק"מ.
היא נמצאת בתחום המים הכלכליים של ישראל, במרחק של 35 ק"מ מול חופי תל אביב. גילוי האלמוגים באזור זה הכפיל פי כמה את מספר מיני האלמוגים המוכרים מהחוף הישראלי, רובם נמצאים בסכנת הכחדה [5] ועד כה לא נמצאו בשום מקום אחר בחלקו הדרום מזרחי של הים התיכון [6]. באתר אף התגלה מין חדש למדע שכנראה אנדמי להפרעת פלמחים – כלומר הוא כנראה נמצא שם ורק שם.
רחוק מהעין, אבל ממש לא רחוק מהלב – הים העמוק רגיש במיוחד להפרעות שמקורן בפעילות אנושית. מאחר וכמות האנרגיה הזמינה כאן נמוכה, ההתחדשות הביולוגית איטית מאוד בהתאמה, ולכן פגיעה מותירה צלקת החרוטה לדורות בקרקע הים [7]. כיום, מרבית אתרי אלמוגי העומק נמצאים בדעיכה ברחבי הים התיכון, כנראה בעקבות שינויי אקלים, פגיעה ישירה מדיג קרקעית [8] והרחפת חול הנובעת מסחף קרקע מואץ ביבשה או מעבודות תשתית ודיג מכמורת בים [9]. כיום מתבצעות בים העמוק של ישראל באזור המים הכלכליים שלה, פעולות פיתוח וניצול משאבי טבע כמו חיפוש והפקת אנרגיה, הנחת תשתיות ודיג. כל זאת – כשמרחב זה עדיין אינו מוסדר מבחינה חוקית ומשרד האנרגיה וחברות הגז פועלות שם כמעט ללא מנגנוני איזון ובקרה סביבתית כנדרש על פי אמנות בינלאומיות וכמצוי בתחומי המים הריבוניים.
ממש כעת מתבררת בבג"צ עתירה שהגישה החברה להגנת הטבע נגד משרד האנרגיה, שהחליט לתת לחברת אנרג'יאן זיכיון לחיפוש גז ונפט, מכל המקומות – דווקא במרחב הרגיש של הפרעת פלמחים!
אז כשמדובר באזור מחייה כל כך עדין ונדיר, יחד עם הסכנה שבריבוי תכניות פיתוח עתידיות - חייבים להבטיח הגנה עליו לפני שיהיה מאוחר מדי. בימים אלו החברה להגנת הטבע מקדמת תיקון לחוק האזורים הימיים שיבטיח איזון בקבלת ההחלטות בין פיתוח לשימור, תוך שמירה על שקיפות ציבורית.
במקביל, ממשיכה החברה להגנת הטבע לפעול לקידום הכרזה על הפרעת פלמחים כשמורת טבע ימית!
הצטרפו אל החברה להגנת הטבע ביום רביעי ה-27.1 לערב הרצאות מקוון בנושא השמורה
בתמונה: גני אלמוגים בעומק 700 מ' בהפרעת פלמחים
מקורות:
-
Volumes of the World's Oceans from ETOPO1 )Eakins, B.W. &G.F. Sharman, 2010)
-
Cold Water Corals: The Biology and Geology of Deep-Sea Coral Habitats (Roberts, J. & Wheeler, Andrew & Freiwald, Andre & Cairns, Stephen, 2009)
-
Geomicrobiology of deep-sea hydrothermal vents (Jannasch, H. W. & Mottl, S. J., 1985)
-
Quantification of bioluminescence from the surface to the deep sea demonstrates its predominance as an ecological trait (Martini, S. and Haddock, S. H. D., 2017)
-
Overview of the conservation status of Mediterranean Anthozoa (Otero et al, 2017)
-
FRA Proposal: The Palmahim Disturbance Cold Water Coral Gardens and Cold Seeps
-
Man and the last great wilderness: human impact on the deep sea (Ramirez-Lldora, E., Tyler, P. A., Baker, M. C., Bergstad, O. A., Clark, M. R., Escobar, E., … & Van Dover, C. L., 2011)
-
The Mediterranean deep-sea ecosystems: an overview of their diversity, structure, functioning and anthropogenic impacts, with a proposal for conservation (WWF/IUCN, 2004)
-
Deep-sea corals: out of sight, but no longer out of mind. Frontiers in Ecology and the Environment )Roberts, S., & Hirshfield, M., 2004)
לקריאה נוספת:
-
חוברת הים העמוק בשיתוף החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ואוניברסיטת חיפה
-
שמורת הפרעת פלמחים באתר החצי הכחול
-
הים העמוק באתר החצי הכחול
-
המים הכלכליים של ישראל באתר החצי הכחול