הכריש טיגריסי (Galeocerdo cuvier) ידוע בתור צייד המנצל הזדמנויות היטב וניזון ממה שהוא מצליח להשיג. הטרף שלו מאוד מגוון, והוא כולל סרטנים, דגים, צבי ים, נחשי ים, יונקים ימיים, ואף פגרים. אבל מתברר שהוא ניזון גם מטרף מאוד לא צפוי – ציפורים נודדות! כן, אותן ציפורים שאנו רגילים לצפות בהן על היבשה, התגלו לפתע בלב הים.
במהלך ניטורים שגרתיים של כרישים טיגריסיים לחופי מיסיסיפי ואלבמה בין השנים 2010-2018, צוות החוקרים והחוקרות בחנו גם את תכולת הקיבה של חלק מהכרישים אותם לכדו. הם מצאו שרידים של ציפורים בתוך קיבתם של 39% מהכרישים שנבחנו. למרבה הפלא, לא מדובר היה בעופות ימיים. למעשה, היו אלה בעיקר מינים שונים של ציפורי שיר, וכמה מינים נוספים של ציפורים יבשתיות אחרות. הכיצד ומדוע?
ובכן, למרות שציפורי שיר נטרפו לאורך כל השנה, מתברר שכמעט כל מקרי הטריפה של ציפורים חלו במהלך חודשי הסתיו, בהם מתרחשת נדידה של עופות מצפון אמריקה לדרום אמריקה. ציפורים רבות עוצרות לנוח ולאגור כוחות בחופיה הדרומיים של ארה"ב לפני שהן חוצות בתעופה את מפרץ מקסיקו בדרכן דרומה. במהלך הנדידה מעל המפרץ, חלק מהציפורים מתעייפות, נוחתות באפיסת כוחות בים ונטרפות על-ידי הכרישים. למעשה, הופעתם של המינים השונים בקיבותיהם של כרישים מתאימה במדוייק לתזמון של גלי הנדידה העיקריים של אותם מינים מעל מפרץ מקסיקו.
כמעט חצי מהכרישים שבקיבותיהם נמצאו עופות הם כרישים צעירים, בתחילת חייהם. נראה שאותם כרישים צעירים וקטנים מצליחים לנצל משאב מזון זמני, אך עשיר במיוחד, לפני שהם גדלים ועוברים לצוד טרף שיותר מתאים לגודלם בשאר השנה. כפי שאמר המתמטיקאי המפורסם ד"ר איאן מלקולם: "החיים מוצאים דרך".
מקור:
המאמר המקורי על טריפת עופות נודדים בידי כרישים טיגריסיים