דווקא בעונת הסתיו, כשהשמיים מעוננים, ומתחשק לבלות במיטה, מתחת לשמיכה, יש סיבה טובה לצאת החוצה לטייל: החלמונית הגדולה (Sternbergia clusiana).
החלמונית היא גיאופיט, צמח רב שנתי בעל בצל גדול וניצני התחדשות תת-קרקעיים ממשפחת הנרקיסיים. היא פורחת בסתיו (ספטמבר-דצמבר), בצברים מרהיבים של פרחים בצבע צהוב-חלמון, לרוב ללא עלים ובצמוד לאדמה. הפרח מחוסר עלי גביע ובעל שישה עלי כותרת גדולים (8-5 ס"מ), והוא מכיל שישה אבקנים ועמוד עֱלִי בודד.
החלמונית הגדולה אינה מסקרנת רק אותנו אלא גם חרקים רבים - בקצותיהם של שלושת עלי הכותרת החיצוניים ישנו מבנה המכונה פיטם, אשר מפיץ ריח מתוק שמושך זבובים, על מנת שאלו יאביקו את הפרח. הפרח אינו חלקו האטרקטיבי היחידי של הצמח: נמלים נמשכות לזרעיו השחורים מכיוון שאלו מכילים גופיף שומני המשמש להן כמזון. בכך מנצלת החלמונית (בדומה לצמחים רבים נוספים) את הנמלים להפצתה.
הפרח המרשים של החלמונית נפתח באור ונסגר לעת ערב. לאחר נבילתו יוצאים מהבצל עלים רבים, צרים וארוכים (ולעתים מסולסלים בקצה), אשר מבצעים פוטוסינתזה וממלאים את הבצל במאגרי אנרגיה שישמשו את הצמח לפריחה בשנה הבאה.
הצמח גדל בארץ באתרים ממוקדים בחרמון, בגולן, בגליל העליון, ביהודה ובנגב. הפריחה תיכף מסתיימת - אם לא תצאו מהר תצטרכו לחכות לשנה הבאה.
וזיכרו, החלמונית הגדולה היא צמח מוגן על פי חוק.