בחזרה לשנות השמונים - אביר על גלגלים. האם ניתן לייצר כיום את המכונית המיתולוגית?
04/11/2020
לפני שפנה לקריירה אלמותית של מציל חשוף חזה, דיוויד הסלהוף גילם לוחם בפשע בסדרת הקאלט "אביר על גלגלים". מי שבאמת גנבה את ההצגה היא המכונית שהפגינה טכנולוגיות מרשימות, בינה מלאכותית ואפילו חוש הומור. האם ניתן לייצר את המכונית עם הטכנולוגיה הזמינה כיום?
בסדרת הטלוויזיה משנות ה-80 "אביר על גלגלים" (Knight Rider) כיכבה מכונית ספורט שחורה עם פנסים אדומים בגריל הקדמי בשם Knight Industries Two Thousand, או בקיצור KITT. קיט שנודעה בכינוייה "המכונית המדברת" הפגינה ביצועים מרשימים, טכנולוגיות מתקדמות, יכולות ניהוג עצמי ואינטליגנציה גבוהה. מה מכל אלו אפשרי מדעית ומה עובד רק על מסך הטלוויזיה?
לצד טכנולוגיות הקיימות כיום כגון מסך טלוויזיה, התראה מפני התנגשות, חלונות המשנים גוון וניפוח אוטומטי של הצמיגים יש כמה דברים שגם היום נראים בדיוניים. נתחיל בפס האור האדום בגריל, מלבד הקניית מראה מגניב למכונית השחורה, היה לו תפקיד מכריע ביכולות הרכב. הוא שימש למעשה כעיניים של קיט וקלט אור נראה, אור תת-אדום ואפילו קרני רנטגן, ששימשו בסדרה לסריקת מכוניות למציאת כלי נשק. האם ניתן לבנות חיישן שקולט את כל הטווח הזה?
הספקטרום האלקטרומגנטי מורכב ממספר מקטעים, החל מגלי רדיו ועד קרני רנטגן וגמא. לצערנו חיישן כזה לא אפשרי, כיוון ששימוש בקרני רנטגן לא קיים כיום בכלי רכב ואין שום כוונה לשלב אותו בעתיד, גם בגלל הסכנה שקרני הרנטגן מהוות לאנשים בסביבה, וגם כי עדיין אין טכנולוגיה לסריקת רנטגן מרחוק. למי מאיתנו ששבר רגל/יד, זוכר בוודאי את הטכנאי/ת מניח את לוח הצילום הייעודי ונמלט מהחדר.
לעומת זאת, יש שימוש בחלקים אחרים של הספקטרום. האור תת-אדום (IR- InfraRed) אינו נראה לעין האנושית, אבל בעזרת שימוש בחיישנים שקולטים אות, ניתן לבנות תמונת הדמיה תרמית. ככל שטמפרטורת הגוף גבוהה יותר, הוא פולט כמות רבה יותר של קרינה תת אדומה. לכן יש יתרון רב בחיישן הקולט את התחום הזה. לדוגמא, אדם שהולך בחושך חם יותר מהסביבה ולכן יקלט על ידי חיישן תת אדום בעוד שלא יקלט על ידי מצלמה רגילה. חיישנים כאלו נמצאים בשימוש נרחב כיום. לכן, אם נתעלם באלגנטיות מראיית הרנטגן, הציון המדעי יהיה 10/10.
מיגון מפני יריות כפי שמוצג בסדרה אינו ריאלי. ההסבר בסדרה הוא שהמכונית מצופה בחומר קסום שאינו מוכר למדע (Tri-Helical Plasteel 1000 MBS), החומר מקנה למכונית הגנה מפני כל סוגי הפיצוצים והנשק הקל. אמנם ישנו חומר מסחרי בשם פאקסון (PAXCON®) שעל ידי ציפוי משטח מהווה הגנה בפני פיצוצים, אך גם חומר זה לא יקנה הגנה נרחבת כפי שראינו על המרקע [1]. במציאות, על מנת להגן מפני ירי, נדרש חומר שימנע את חדירת הקליע ובנוסף יספוג את האנרגיה. בכלי רכב ממוגנים נעשה שימוש בפלדות או בחומרים מרוכבים. הבעיה ששימוש בחומרים אלו מוסיף משקל לכלי הרכב, מגדיל את הבלאי ופוגע בביצועים שלו. כלומר, ככל הנראה לא ניתן לשלב בין רכב ספורטיבי לרכב ממוגן. ציון מדעי 2/10 אבל ציון על עיצוב אייטיז 10/10.
שדרוג נוסף של קיט היה ביצוע אבחון רפואי על ידי מושב הרכב. קיט יכלה לדעת אם הנהג נפצע, הורעל או פועל תחת תנאי לחץ קיצוניים. כיום זה נראה פשוט במיוחד, כל אחד שנוהג בכבישי ישראל או מחפש חנייה בתל אביב פועל תחת תנאי לחץ קיצוניים. אבל מה לגבי האבחון הרפואי? מסתבר שגם הטכנולוגיה הזאת כמעט ובשלה לגמרי. חברות רכב שונות נמצאות בשלבי פיתוח מתקדמים של אמצעי ניטור ביומטריים המשולבים ברכב הן לאבחון רפואי והן לצרכי אבטחה וזיהוי [2].הציפייה היא שבשנת 2025 תוכלו למצוא בסוכנות הרכב הקרובה לביתכם רכבים עם אופציות לניטור רמות לחץ, גלי מוח, עייפות ואפילו הבעות פנים.[3] ציון מדעי 10/10
נסיעה ללא נהג היא כבר לא מדע בדיוני, טוב, אולי חוץ מהמנהג השכיח של קיט לנסיעה על הצד על שני גלגלים. מכוניות אוטונומיות מפותחות כיום על ידי מספר חברות. אחת הסוגיות המהותיות בנושא זה היא הסוגיה האתית, איך מתכנתים התמודדות עם מצב של שתי חלופות: תאונת דרכים או סטייה הצידה ופגיעה בהולכי רגל? איך קובעים תהליך מבוסס חוקים לקבלת החלטות בתנאים מורכבים? אך למרות קשיים אלו הטכנולוגיה נמצאת בשלב מתקדם ולכן הציון המדעי הוא 8/10
במהלך הסדרה קיט ניהלה שיחות, פתרה מצבים מורכבים ואפילו סיפרה בדיחות. הבינה המלאכותית המרשימה המופגנת בסדרה היא למעשה משהו שלא קיים כיום, ומכונה בינה מלאכותית כללית או חזקה AGI Artificial general intelligence. סוג זה מהווה שלב גבוה יותר מבינה מלאכותית AI. בניגוד לבינה מלאכותית הנמצאת בשימוש כיום, בה ניתן לפתור בעיות מורכבות בעזרת פעולות בסיסיות בתחום יישום מוגדר כמו משחק שחמט [4], ב-AGI מדובר בבינה המסוגלת לחשוב, לבצע פעולות אינטלקטואליות ככל אדם תוך שילוב של למידת מכונה, עיבוד שפה ותכנון אינטיליגנטי. לצערנו על פי הציפיות יקח טווח של 20-50 שנים עד שנגיע לרמה כזאת [5], ועדיין לא ידוע כמה שנים יעברו עד לפיתוח חוש הומור משובח כמו של קיט. ציון מדעי 1/10
דוגמא לשנינות של קיט:
לסיכום, רוב הטכנולוגיות המוצגות בסדרה קיימות כיום, חלקן אפילו ברכבים שאנחנו נוסעים עליהם. הפער הכי גדול הוא הבינה המלאכותית החזקה, אבל החדשות הטובות הן שלפחות יש למה לצפות. אפילו אם זה לשנת 2060, בינתיים אנחנו מוכנים עם מעיל העור.
מקורות:
[1] חומר ציפוי בפני פיצוצים
[2] שילוב חיישנים ביומטריים בכלי רכב
[3] שילוב חיישנים ביומטריים בכלי רכב 2025
[4] פוסט על בינה מלאכותית
[5] סקר לגבי ישימות AGI