חשיפה לקרינת השמש עלולה לגרום לפגיעה ב-DNA של תאי העור, אשר עלולה להוביל להתפתחות סרטן עור מסוגים שונים. סרטן העור יכול להתפתח בסוגים שונים של תאים המצויים בשכבה העליונה של העור, כאשר לכל סוג מאפיינים שונים. הדרך הטובה ביותר להפחתת הסיכון לחלות בסרטן העור הינה שמירה על הגנה נאותה מפני השמש.
תאים מתחלקים בגופנו ללא הרף כחלק מתהליכים של גדילה והתחדשות. בשגרה, תהליך החלוקה נמצא תחת בקרה הדוקה של מנגנונים שונים. סרטן הוא שם כולל למחלות בהן תאים מתחלקים בצורה מוגברת ולא מבוקרת. מחלת הסרטן עלולה לפגוע ברקמות שונות בגוף, ולערב תאים מסוגים שונים. סרטן העור כולל שלוש מחלות עיקריות, כאשר מקורה של כל אחת מהן בסוג תא שונה מבין תאי השכבה העליונה ביותר של העור – האפידרמיס. שלושת סוגי סרטן העור העיקריים הם סרטן של תאי הקשקש, סרטן של תאי הבסיס וסרטן מסוג מלנומה [1].
שכבת האפידרמיס מורכבת ברובה מתאים הקרויים קרטינוציטים. הם מהווים את המקור לשני סוגי סרטן העור השכיחים ביותר: סרטן תאי הבסיס וסרטן תאי הקשקש (ראו תמונה). סרטן תאי הבסיס מקורו בקרטינוציטים מהשכבה העמוקה של האפידרמיס, ואילו מקורו של סרטן תאי הקשקש בקרטינוציטים משכבות עליונות יותר של האפידרמיס. סרטן תאי הבסיס הוא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן העור. סרטן מסוג זה לרוב מתפתח לאט, באופן מקומי, ולא נוטה לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. סרטן תאי הקשקש גם הוא מתפתח לרוב בצורה מקומית, אך בחלק מהמקרים הוא עלול לגדול במהירות ולשלוח גרורות. עין לא מומחית תתקשה להבדיל בין שני סוגי סרטן אלה. הם ייראו לרוב כבליטה בעור או כפצע שאינו נרפא לאורך זמן רב. כמו כן, הם יופיעו בדרך-כלל באזורים החשופים לשמש, כגון הפנים, הגב והזרועות [1-3].
מלנומה היא סרטן המתפתח בתאי עור הקרויים מלנוציטים. אלה תאים המייצרים את הצבען (פיגמנט) מלנין, אשר מקנה את הצבע החום לעורנו, לנקודות חן, לשיער ולעיניים. בשגרה, המלנוציטים מייצרים מלנין ומעבירים אותו לתאי עור סמוכים. בתאי העור השכנים המלנין מתמקם מעל גרעין התא ומשמש שכבת הגנה בין הגרעין, המכיל את ה-DNA, לבין הקרינה המגיעה מהשמש. כך המלנין מגן, חלקית, על תאי העור האחרים מפני נזקי קרינת השמש [4,5]. כאשר אנו משתזפים, למשל, זה סימן שכבר נוצר נזק לתאי העור בשל קרינת השמש והגוף ייצר כמות מוגברת של מלנין כדי להתמודד עם חשיפה נוספת. אמנם סרטן מסוג מלנומה מהווה רק כ-5% ממקרי סרטן העור, אך הוא אחראי על מרבית התמותה הנגרמת כתוצאה מסרטני עור. זאת משום שמחלה זו נוטה להתפתח במהירות בהשוואה לשני הסוגים האחרים. בנוסף, היא נוטה לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים כגון הריאות והמוח. לשם השוואה, ב- 5-15% מחולי המלנומה תמצאנה גרורות כבר באבחון הראשון, ואילו בסרטן מסוג תאי הקשקש כמעט ולא מאובחנות גרורות בשלב זה [6-8]. כאשר מחלת הסרטן מפושטת באיברים רבים בגוף, הסרת הגידול הראשוני לא תוביל להחלמה מהמחלה ותהליך הטיפול הופך מורכב יותר [4,6].
איור של מבנה השכבה העליונה בעור – האפידרמיס. בבסיס השכבה בין תאי הבסיס נמצאים המלנוציטים אשר מעבירים מלנין לתאי הקשקש אשר סביבם.
גורם הסיכון המרכזי להתפתחות שלושת סוגי סרטן העור הוא חשיפה לקרינת השמש. כאשר קרינה אולטרה סגולה מהשמש פוגעת בעורנו, היא עלולה להוביל ליצירת שברים ב-DNA שבתאים, כך שנוצרים שינויים מקומיים בחומר הגנטי בתאים שנפגעו. כאשר התאים מנסים לתקן שברים אלה מתרחשות לעיתים טעויות ברצף ה-DNA – מוטציות. המוטציות עלולות לחול ברצפי חלבונים החשובים לשמירה על התנהגות תקינה של התא. היווצרות מוטציות כאלה עלולה לגרום, למשל, לביטול מנגנוני בקרה על חלוקת התאים וכך להוביל לחלוקה מוגברת ובהמשך להתפתחות סרטן [9,10].
אנשים בהירי עור הם בעלי סיכון מוגבר להתפתחות סרטן העור. זאת משום שעורם מכיל מלנין בכמות נמוכה יותר, כך שה-DNA בתאי העור שלהם חשוף יותר לנזקי הקרינה [11]. אנשים בעלי נמשים או נקודות חן נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מסוג מלנומה. כמו כן, אנשים בעלי היסטוריה אישית או משפחתית של התפתחות אחד מסוגי הסרטן הללו נמצאים בקבוצת סיכון. עם זאת, המלנין בעורנו אינו חוסם לחלוטין את הגעת הקרינה ל-DNA בתאים, וגם אנשים בעלי עור כהה חשופים לנזקי קרינת השמש. לכן, מומלץ לכולם להגיע אחת לשנה לרופא העור לבדיקה מקיפה לזיהוי נגעים חשודים. אם ידועים גורמי סיכון, מומלץ להבדק אפילו פעמיים בשנה. כמו כן, ביכולתנו לבחון בעצמנו את הנגעים ונקודות החן על עורנו ולנסות לאתר ממצאים חשודים. לדוגמה, נקודות חן שעלולות להיות חשודות כמלנומה יהיו בעלות גבול לא אחיד, גוון לא אחיד וצורה לא סימטרית. הסימן החשוב ביותר הוא שינוי: מעל גיל 40 לא אמורות להופיע נקודות חן חדשות ולא אמורים להתרחש שינויים בנקודות הקיימות, כך שכל שינוי מצדיק ביקור אצל רופא העור. גילוי מוקדם של כל סוג סרטן, כולל סרטן העור, יאפשר טיפול יעיל יותר ואף יגדיל את הסיכויים להחלמה [1,2].
בשורה התחתונה, הדרך הטובה ביותר להפחתת הסיכון לחלות בסרטן העור היא הישמרות מפני גורמי הסיכון. מומלץ להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש ועל הגנה מקרינת השמש בכל עונות השנה, ובעיקר בקיץ. אמצעי זהירות מומלצים נוספים הם הימנעות משיזוף (גם במכוני שיזוף), מריחת קרם הגנה וחבישת כובע. כל אלה יסייעו בהורדת הסיכון להתפתחות שלושת סוגי סרטן העור [2].
מקורות / לקריאה נוספת:
1.על סרטן העור באתר האגודה למלחמה בסרטן
2.על סרטן העור באתר קופ"ח כללית
3.סקירה אודות סרטני עור שאינם מלנומה
4.ספר העוסק במלנומה, גורמי סיכון וטיפולים
5.מאמר העוסק במנגנון בו מלנין מגן מפני נזקי קרינה
6.דוח על מלנומה מאת משרד הבריאות 2020
7.מאמר העוסק בשיעורי מלנומה בגרמניה
8.מאמר העוסק בשיעורי מלנומה בפלורידה
9.סרטון יוטיוב המסביר על קרינת השמש והפגיעה בעור
10.מאמר העוסק בנזקי קרינה אולטרה סגולה ל-DNA
11.מאמר העוסק בתהליך ייצור המלנין