עמק הגייזרים בחצי האי קמצ'טקה, הוא אתר ספא טבעי, בין הגדולים בעולם. הוא גם אתר מרכזי בחייו של הדוב החום. הוא מספק מזון, אזור נוח להזדווגות, וכנראה גם הפוגה נעימה מהקור.
ירדתם לעמק הגייזרים כדי להירגע אחרי יום טיול מפרך בקמצ'טקה. בעודכם שקועים במעיין החם, אתם שומעים עוד מישהו מגרגר בעונג. זוג מתקרב. אתם אוספים את בגדי הים ואת עצמכם במהרה על מנת להתחמק, כאשר אתם מבינים שהזוג כלל לא חש בנוכחותכם: הם עסוקים בהזדווגות. לאימתכם, לאחר שסיימו, הם טובלים במעיין ומנשנשים עשבים טריים שהשלג המופשר חשף. מה הייתם עושים לו השכנים שלכם במעיין חם היו... שני דובים?
קמצ'טקה (Kamčatka) היא חצי אי בגודל של כ-370,000 קמ"ר במזרח רוסיה (פי 16.7 משטח ישראל לשם המחשה), השוכן בין האוקיינוס השקט במזרח וים אוחוטצק (Okhotsk) במערב. מזג האוויר השורר בקמצ'טקה נע בין קיץ רטוב וקר לחורף קפוא ומושלג, כזה המאפיין יערות מחטניים צפוניים, המצויים במרבית שטחה. אך חצי האי גם רוחש בפעילות געשית. מתוך 127 הרי הגעש בקמצ'טקה, 22 הם הרי געש פעילים. ניתן למצוא שם גם אתרי גייזרים ומעיינות חמים לרוב [1]. המפורסם ביניהם הוא עמק הגייזרים (Valley of the Geysernaya River), אתר געשי מרשים, בין הגדולים מסוגו בעולם.
מחקר טלמטרי, בו מצמידים משדרי רדיו לבעלי-חיים כדי לעקוב אחר תנועותיהם, הראה לא מזמן כי תחום המחיה הממוצע של הדוב החום (Ursus arctos) בקמצ'טקה מגיע ל-60.6 קמ"ר לנקבות ו- 107.9 קמ"ר לזכרים. יחסית לדובים אחרים, אלה תחומים די קטנים (לדוגמה באזור אחר ברוסיה הממוצע מגיע ל-145 קמ"ר לנקבות ו-968 קמ"ר לזכרים, כשהמירב לזכרים הוא 2504 קמ"ר!). מדוע דובים בקמצ'טקה לא מרחיקים לכת? בקמצ'טקה ישנו נהר אליו חוזרים דגי הסלמון בכל שנה בכדי להטיל את ביציהם. הדובים מסתמכים על דגי הסלמון בעונת נדידתם כמקור מזון חשוב וממקדים את פעילותם שם. המחקר הראה בנוסף כי ישנן נקבות שתחום המחייה שלהן ממוקד בעמק הגייזרים במשך כל השנה [2]. מחקר שני דווח על סימונים טריטוריאליים (שמתבטאים למשל בשריטה/נשיכה/הסרת הקליפה בעצים) רבים בעמק [3], ומחקר שלישי דווח על קיומן של מאורות דובים שם [4]. כל אלה מצטרפים לתצפיות התכופות בדובים בעמק הגייזרים.
אז מדוע הדובים אוהבים להסתובב (וחלקם אף לגור) בעמק הגייזרים? עמק זה עוצב עם הזמן על ידי נהר שאורכו 8 ק"מ ורוחבו עד 4 ק"מ. העמק מתאפיין במעיינות ובאגמים חמים, באמבטיות בוץ מבעבעות, ובעשרות סילוני גייזרים (יותר מ-40!) שחלקם יורים מים לגובה של 8-10 מטרים באוויר. באזורים שונים המים החמים נעים בין טמפרטורות של 35-100 מעלות צלזיוס [5]. לא הייתם אוהבים להסתובב שם?
בניגוד אלינו, הדובים לא אוהבים להסתובב שם בשל הנוף, יפה ככל שיהיה. באזורים הגעשיים הללו השלג מפשיר מוקדם יותר באביב ולכן הם מספקים ליונקים רבים, ביניהם דובים, אנחת רווחה (טוב נו, וגם מזון) לאחר החורף הקשה. נוכחות הדובים בעמק אף מתגברת לקראת מאי-יוני, כשאז צפיפותם שם היא הגבוהה ביותר בשמורה וכן בחצי האי כולו. לא סתם, אלא משום שזו עונת הרבייה [6]. אי אפשר להאשים אותם, זה מקום ממש רומנטי, ואין כמו להיות רומנטי לאחר שבדיוק נפטרתם מטפילי הפרווה שלכם בטבילה באמבטיות הבוץ החמות. ואם כבר בוץ, נשמע לכם טעים? אה לא?... לדובים כן. הדובים חופרים בקרקע בכדי ללקק חומרי הזנה ומינרלים אשר חסרים בתזונתם (תופעה המכונה גיאו-פאגיה) ומסייעים באיזון דיאטה עשירה בדגים, בייחוד בעת עונת הנדידה של דגי הסלמון [7].
אז הבנו מדוע עמק הגייזרים מושך דובים (לסרטון מעורר קנאה של נשיונל ג'אוגרפיק ראו [8]). אך הוא גם מושך תיירות. עמק הגייזרים הוא אתר תיירות חוויתי ועוצמתי עבור האדם, ולאחרונה אף חברות טיולים החלו להציע טיולים בקמצ'טקה ולעמק הגייזרים, בייחוד עבור חובבי צילום טבע. אך יש לזכור כי עבור הדוב החום עמק הגייזרים הוא אתר חשוב להישרדות ולרבייה. מחקרים כגון אלה עשויים לעזור למקבלי החלטות לקבוע מתי והיכן לפתוח את העמק לתיירים. למשל, לעמק חשיבות רבה בעונת הרבייה של הדובים, כפי שמתבטא בכמות סימונים טריטוריאלים מקסימלית בתקופה זו [3]. ניתן לדוגמה, לאפשר תיירות מרחוק באזור זה. הסיטואציה בה 'פגשתם' בזוג דובים במעיין חם אינה מומלצת לאף אחד מהצדדים, היא נכתבה פה בהומור אך במציאות יכולה להסתיים באסון. וכמו בהרבה עימותים אחרים עם האדם, הדובים כנראה יפסידו יותר. הדובים, בניגוד אלינו, לא יכולים לפתוח מקרר ולאכול או להיות רומנטיים בג'קוזי באיזה צימר.
התמונה צולמה על ידי David Chen באגם קוריל בחצי האי קמצ'טקה.
מקורות וקריאה נוספת:
- https://www.britannica.com/place/Kamchatka-Peninsula
- Home ranges of brown bears on the Kamchatka peninsula and Sakhalin Island
- Marking activity of the Kamchatka brown bear (Ursus arctos piscator)
- Brown bear (Ursus arctos) (Carnivora, Mammalia) dens of the Kronotsky nature reserve
- A guide to the volcanoes of southern Kamchatka, Russia
- Mosolov & Nikanorov (2002). Mammals. E.G. Lobkov (Ed.), Flora and fauna of the Valley of Geysers, Kamchatka Printing House, Petropavlovsk-Kamchatsky, Russia, pp. 258-282
- Geophagy by brown bears in the Russian Far East
- https://www.youtube.com/watch?v=JjthOO7xszM