היום, ה-16 ביולי, אנו מציינים את יום הנחש הבינלאומי! לרגל מאורע משמח זה, הנה 16 עובדות ש(אולי) לא ידעתם על נחשים:
🐍 כיום מוכרים קרוב ל-3,830 מיני נחשים שונים ברחבי העולם! רק כדי לסבר את האוזן, זה יותר מחצי ממספר מיני היונקים המוכרים למדע.
🐍 לנחשים היו בעבר רגליים! הנחשים התפתחו מלטאות בעלות רגליים לפני כמעט 100 מליון שנים, ובמהלך האבולוציה שלהם הרגליים התנוונו.
🐍 לחלק מהנחשים נותרו שרידי רגליים! למינים ממשפחת החנקים, כולל החנק המצוי בארץ (Eryx jaculus), נותרו שרידים של עצמות האגן והרגליים האחוריות, ויש להם עדיין שימוש, רק לא להליכה. השרידים של הרגליים משמשים כדורבנות המסייעים באחיזה במהלך ההזדווגות.
🐍 לנחשים יש איבר מין כפול! בדומה ללטאות, איבר המין הזכרי קרוי המיפניס, ולנחש יש שניים כאלה - אחד מכל צד של פתח הביב. במהלך ההזדווגות, הזכר מחדיר את אחד מההמיפניסים לתוך פתח הביב של הנקבה. שלא תחשבו שהנקבות מקופחות - גם להן יש איבר כפול הקרוי המיקליטוריס, וגם ההמיקליסטוריסים נמצאים משני צידי פתח הביב של הנקבה, אם כי תפקידם עדיין לא ברור.
🐍 הנחש הקטן ביותר בעולם הוא נימון ברבדוס (Tetracheilostoma carlae). הוא מצוי בקריביים, ניזון מזחלים של טרמיטים ונמלים, ואורכו כ-10 ס"מ בלבד! הנחש הגדול ביותר בעולם תלוי בהגדרה של "גודל" - לרוב, האנקונדה הירוקה (Eunectes murinus) מדרום אמריקה נחשבת לכבדה ביותר ויכולה להגיע למשקל של מעל ל-100 ק"ג, בעוד שהפיתון המרושת (Malayopython reticulatus) מדרום מזרח אסיה נחשב לארוך ביותר ויכול להגיע לאורך של 10 מטרים, אך מדידות השיא מעט שנויות במחלוקת.
🐍 הנחש הגדול ביותר שאי פעם חי הוא Titanoboa cerrejonensis, שחי לפני קרוב ל-60 מיליון שנים. מאובנים שלו מוכרים מקולומביה, והוא כנראה הגיע לאורך של מעל ל-12 מטרים!
🐍 לנחשים יש לשון מפוצלת המסייעת להם לחוש את הסביבה. בדומה ללטאות רבות, הלשון קולטת מולקולות באוויר בסביבת הנחש, ומביאה אותן אל איבר מיוחד הנקרא איבר יעקובסון (או האיבר הוומרו-נזאלי) הממוקם על החך. איבר יעקובסון פועל בצורה דומה לאפיתל הריח בנחיריים, כך שהנחש הלכה למעשה משתמש בלשון כדי להריח.
🐍 אין צפעים באוסטרליה! על אף שאוסטרליה נחשבת, ובצדק, למדינה עם הרבה נחשים ארסיים, צפעים מעולם לא הצליחו לחצות את הים ולהגיע לשם. אבל פתני המוות האוסטרליים נראים ומתנהגים כמעט בדיוק כמו צפעים, אפילו שהם שייכים למשפחת הפתניים (אותה משפחה אליה משתייכות הקוברות). מדוע? הם עברו אבולוציה ותפסו את אותה נישה אקולוגית של נחש ארסי הצד באמצעות מארב, אותה תופסים הצפעים ברוב העולם.
🐍 פתני הים מעבירים את כל חייהם בים! אף שהם צריכים לעלות לפני המים כדי לנשום אוויר, הם סופגים כמות לא מבוטלת של חמצן דרך העור, והם משריצים ולדות חיים, כך שהם לא צריכים לעלות ליבשה כדי להטיל ביצים. הם מצויים בעיקר בקרבת שוניות אלמוגים באוקיינוסים השקט וההודי - אך לצערנו לא מצויים בים האדום.
🐍 אפשר למצוא נחשים גם ביבשה, גם במים… וגם באוויר! הנחשים הדואים (Chrysopelea spp.) מדרום מזרח אסיה מסוגלים לדאות באוויר למרחקים מרשימים של עד 100 מטרים על-ידי פריסה לצדדים של הצלעות שלהם, והפיכה של הגוף כולו למעין עפיפון דק.
🐍 יש נחשים המסוגלים "לראות" חום! חלק ממיני החנקים, הפיתונים והצפעים מצויידים באיברי חישה מיוחדים הקרויים "גומות" (pit organs), הרגישים לקרינה באורכי גל הנפלטים מגופים פולטי חום. כך, הם מסוגלים לחוש בעצמים החמים יותר מהסביבה, ולזהות את טרפם אפילו בחושך מוחלט.
🐍 נחשים שומעים דרך הלסת! אין לנחשים פתחי אוזניים חיצוניים כמו שלנו, אך האוזן הפנימית קיימת ומתפקדת גם בתור איבר שיווי משקל, וגם בתור איבר שמיעה. אז איך הנחשים שומעים ללא פתחי אוזן חיצוניים? גלי הקול מועברים דרך הלסת התחתונה שלהם ישירות אל תוך האוזן הפנימית.
🐍 נחשים אינם הזוחלים הארסיים היחידים! גם לטאות כוח, הלודרמות, ואפילו חלק מהחרדונים מפיקים רכיבי ארס בריר שלהם, אך לנחשים יש את הארסים החזקים ביותר ומנגנוני החדרת הארס המפותחים ביותר. לעומת הארס של חלק ממיני הנחשים, הארס של רוב מיני הלטאות לא משפיע כלל על בני אדם.
🐍 רוב מיני הנחשים אינם ארסיים! נחשים רבים כלל לא משתמשים בארס כדי ללכוד את טרפם, ורק מיעוט של נחשים מצוייד בארס קטלני לבני אדם. הסיבה לכך? אנחנו לא הטרף שלהם! ארסם של נחשים עבר אבולוציה כדי להיות קטלני עבור הטרף שלהם, וככל שאנחנו יותר רחוקים אבולוציונית מהתפריט של הנחש, כך פוחת גם הסיכוי שהארס ישפיע עלינו.
🐍 הנחש האחרון שנתגלה למדע בישראל תואר רשמית בשנת 2016! שחור ראש נגבי (Rhynchocalamus dayanae) מצוי אך ורק בהר הנגב, ולא מוכר בשום מקום אחר בעולם.
🐍 בארץ מוכרים כיום 42 מיני נחשים, וכולם מוגנים על-פי חוק - אך רק תשעה מהם ארסיים ועשויים להיות מסוכנים לאדם. מתוך תשעה אלה, הצפע המצוי (Daboia palaestinae) הוא הנפוץ ביותר, אך גם הוא אינו מעוניין לפגוע באדם, ותמיד יעדיף לברוח אם הוא נתקל בנו. לכן, דרך הפעולה הבטוחה ביותר בעת מפגש עם נחש היא תמיד להתרחק, ובמידה והוא נמצא בסביבת אנשים (בית, עבודה, חצר וכו'), לשמור על קשר עין ולקרוא ללוכד נחשים מוסמך.
קריאה נוספת:
פוסטים קודמים שלנו על נחשים:
הנחשים הקטנים ביותר בעולם
האסון של גואם
תת-מין חדש של נחש ים התגלה בקוסטה ריקה
לא הורגים נחשים!
פוסט שלנו על איבר המין הכפול של לטאות ונחשים:
טובים השניים
מידע כללי על נחשים:
מאתר נשיונל ג'אוגרפיק
מדריך לזיהוי נחשים בישראל
קבוצת זוחלים ודו-חיים בישראל - Herpetology Israel