סוכרת היריון היא מחלה בה עולות רמות הסוכר בדם מעבר לערכים התקינים. סיכוניה המרכזיים הינם לידת עובר גדול ביחס לגיל ההיריון וסיבוכים בתהליך הלידה כאשר הטיפול המומלץ הינו איזון ערכי הסוכר בדם.
סוכרת היא מחלה בה קיימת הפרעה במעבר התקין של סוכר (גלוקוז) מהדם לתאים וכתוצאה מכך עלייה ברמת הסוכר בדם. ההורמון המרכזי האחראי למעבר תקין זה נקרא אינסולין.
אינסולין מיוצר בתאים מיוחדים המצויים בבלוטת הלבלב, , המכונים תאי בטא, וכאשר רמות הסוכר בדם עולות, למשל לאחר אכילת ארוחה, הוא מופרש לדם ומאפשר את כניסת הסוכר לתאים.
שני סוגי הסוכרת העיקריים הינם סוכרת מסוג 1 (שהייתה קרויה בעבר "סוכרת נעורים") וסוכרת מסוג 2. בסוכרת מסוג 1, ישנה פגיעה בתאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב, רמות האינסולין יורדות ולא מתאפשר מעבר תקין של סוכר מהדם לתאים. בסוכרת מסוג 2, מסיבות שונות קיימת ירידה ביכולת של התאים להשתמש באינסולין ולקלוט סוכר לתוכם וכן, תיתכן ירידה חלקית ביכולת הלבלב לייצר אינסולין, גם כאן בסופו של דבר תתרחש עלייה ברמות הסוכר בדם [1]. בהיריון, בסוף השליש השני ותחילת השליש השלישי, בשל ההורמונים המפורשים, יורדת הרגישות לאינסולין בתאים וקיימת דרישה מוגברת לייצור אינסולין מהלבלב. רוב הנשים ההרות יתמודדו עם דרישה מוגברת זו וגופן יצליח לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם [2,7].
עם זאת, כ-4-10 אחוזים מהנשים יפתחו סוכרת היריון אשר הינה מחלה שונה מהשתיים האחרות, אך גם היא בסופו של דבר מובילה לעליית רמות הסוכר בדם.
סוכרת היריון נחלקת לשני סוגים: סוכרת שאובחנה לראשונה במהלך ההיריון, ובה נתמקד, וסוכרת שהייתה קיימת באישה עוד לפני כניסתה להיריון. לרוב סוכרת שהתפתחה במהלך ההיריון הינה תופעה סמויה אשר אינה מובילה לתסמינים אצל האישה ההרה ולכן חשוב לבצע בדיקת סקר על מנת לאבחנה [3]. קיימות אוכלוסיות הנוטות יותר מאחרות לפתח סוכרת היריון, כגון נשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת, השמנת יתר או היסטוריה של סוכרת הריון בלידה קודמת [5,7].
אבחון סוכרת היריון מתבצע בבדיקת סקר בין השבועות ה-24 - 28 להיריון, במסגרתה האישה צורכת 50 גרם סוכר (בדיקת העמסת סוכר) ולאחר כשעה נמדדת רמת הסוכר בדמה. אם המעבר התקין של סוכר מהדם לתאים נפגע, נצפה לקבל רמות סוכר גבוהות בדם גם לאחר שחלף זמן מתחילת הבדיקה. במידה ותוצאת בדיקת הסקר אינה תקינה, האישה תעבור מספר בדיקות העמסת סוכר נוספות ואם יצטברו מספר ערכים לא תקינים תקבל אבחנה של סוכרת היריון [3].
אז למה חשוב לאבחן סוכרת היריון?
רמות הסוכר הגבוהות המצויות בדם האם, עוברות דרך השלייה לעובר, כך גם הוא נחשף לרמות גבוהות של סוכר, ובהתאם מייצר יותר אינסולין. הסוכר הגבוה בדמו של העובר נכנס לתאים ומעודד את גדילת העובר. בנוסף, אינסולין, הינו בעל דמיון מבני להורמון גדילה אחר וחשוב בהריון. מנגנונים אלו מובילים ללידת עובר גדול (מעל 4 ק"ג), מצב העלול להוביל לסיבוכים בלידה המסכנים את העובר ואת האם. דוגמה לסיבוך נדיר יחסית אשר עלול להיגרם כתוצאה מלידת תינוק גדול הוא מצב בו הכתפיים של התינוק נתקעות אחרי יציאת ראשו (פרע כתף) [4]. לכן לרוב, נשים בעלות עובר המוערך כגדול יופנו לניתוח קיסרי ולעיתים תתוזמן לידתן כמה שבועות לפני תאריך הלידה המשוער. סיבוך נוסף הינו ירידה מסוכנת ברמות הסוכר בדם העובר לאחר הלידה, זאת מכוון שבמהלך ההיריון סוכר רב עובר מדם האם לדם העובר ובהתאמה לבלב העובר מייצר כמויות גדולות של אינסולין. לאחר הלידה, רמות הסוכר בדם התינוק יורדות לאחר ניתוקו מחבל הטבור, אך הלבלב עדין מורגל בייצור כמויות אינסולין גבוהות, תהליך העלול להוביל לירידה חדה ברמות הסוכר בדמו.. חשוב לציין, שמחקרים מראים כי בתינוקות גדולים שנולדו לנשים אשר סבלו מסוכרת לא מאוזנת קיים סיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 במהלך שנות הבגרות [2,3,5,6].
בשורה משמחת היא שבאמצעות איזון הסוכרת ושמירה על רמות סוכר תקינות ניתן להקטין ואף למנוע את כלל הסיבוכים. תחילה, ינסו הרופאים לאזן את רמות הסוכר באמצעות שינוי אורח חיים כגון הקפדה על תזונה דלת סוכר ופעילות גופנית. שינויים אלו יובילו במרבית הנשים (70-85%) לאיזון רמות הסוכר [8]. עם זאת, חלק מהנשים יזדקקו לטיפול תרופתי, כגון הזרקת אינסולין, לטובת איזון המחלה. אינסולין אינו עובר את השליה ולכן הזרקתו לאם אינה מסכנת את העובר. עבור נשים בעלות סוכרת טרום-הריונית שנכנסו להיריון, נדרש מעקב רפואי צמוד לכל אורך ההיריון, אך בהנחה והן התחילו את ההיריון עם מחלה מאוזנת ושמרו עליה מאוזנת במהלכו, לא צפויים סיבוכים ייחודיים למחלה [2,6].
ומה קורה לאחר הלידה?
לרוב, לנשים שאובחנו עם סוכרת היריון, המחלה תחלוף לאחר הלידה, עם זאת, קיומה של סוכרת היריון מגבירה את הסיכון ללקות בהמשך בסוכרת מסוג 2, ולכן מומלץ לנשים שאובחנו כבעלות סוכרת היריון לפנות לבדיקה נוספת של העמסת סוכר כ-4-12 שבועות לאחר הלידה [5,6].
לסיכום, סוכרת היריון הינה מחלה שכיחה אשר עלולה להוביל לסיבוכים ודורשת מעקב אך גם ניתנת לרוב לטיפול באמצעים פשוטים יחסית.
מקורות
- מהי סוכרת באתר האגודה הישראלית לסוכרת
- סוכרת היריון באתר איכילוב
- סוכרת היריון באתר הכללית
- פרע כתף באתר הכללית
- סוכרת היריון באתר בית החולים שיבא
- נייר עמדה של אירגון הסוכרת האמריקאי העוסק בסוכרת היריון
- סקירה העוסקת בפתופיזיולוגיה של סוכרת היריון
- סקירת אפשרויות הטיפול עבור סוכרת היריון