רבים מאיתנו גדלו על הסדרה האהובה הרובוטריקים. בה הרובוטים שינו את צורתם מרובוט למשאית, למטוס ואפילו לטייפ דאבל קאסט. האם ניתן מבחינה הנדסית לבנות כיום רובוטים משני צורה?
סדרת הטלוויזיה האגדית "הרובוטריקים" (Transformers) משנות ה-80 (וסרט הקולנוע שיצא ב-86, סרט הרובוטריקים היחיד שאי פעם יצא) מציגה גזע חייזרי של רובוטים משני צורה מכוכב לכת מרוחק בשם סייבטרון. הגזע נחלק לשני מחנות: הרובוטריקים הטובים (Autobots) ומולם השקרניקים הרשעים (Decepticons). שני סוגי הרובוטים יכולים לשנות צורה מדמות רובוט לכלים שונים כדוגמת מכוניות, מטוסי קרב ואפילו טייפ דאבל קאסט (סאונדווייב שולט!!). אמנם הסדרה נוצרה במקור על ידי חברת האסברו במטרה להגביר מכירת צעצועים שהתבססו על ליין צעצועים יפני [1] אבל היא מעלה שאלות רבות מתחומים מדעיים מגוונים, כגון: אסטרופיזיקה, מדעי המחשב, פיזיקה, הנדסה ועוד. כיצד מתאפשר שינוי צורה ומסה, האם יוניקרון (רובוט ענקי שהופיע בעונות המאוחרות) יכול לבלוע כוכב לכת שלם? ועוד ועוד.
השאלה שנענה עליה כעת היא האם ניתן הנדסית לבנות היום רובוט משנה צורה. לתהליכי הכימיה, הפיזיקה והמחשוב הכרוכים בתהליך נתייחס בפוסטים הבאים בסדרה.
!More than meets the eye
ובכן, התשובה היא כן, אבל ישנם עדיין אילוצים רבים - וזאת כנראה הסיבה שאנו לא חוזים באלפי רובוטים משני צורה סביבנו. אף ששינוי הצורה אפשרי הנדסית, הוא כרוך בחסרונות שהופכים אותו לבלתי כדאי - לפחות היום. החיסרון הראשון הוא חיסרון אנרגטי. בסדרה, משתמשים הרובוטים הענקיים במקור אנרגיה נוזלי בדיוני בשם "אנרג'ון" המגיע בצורת קובייה [2]. כמה אנרגיה יש בקוביית אנרג'ון אחת? באחד הפרקים מגלים לנו שקוביית אנרג'ון אחת מכילה אותה כמות אנרגיה כמו 1,000 חביות נפט. אם נתרגם את הערך [3] נקבל 6,124 גיגה-גּ'וּל (GJ).
היום ניתן להפחית בכמות האנרגיה הנצרכת, כמו למשל בנורות לד חסכוניות, במנועים ללא גיר וכו'. אך עדיין אין לנו אנרג'ון שישמש כמקור אנרגיה, לכן, יהיה בעייתי מאוד להניע את הרובוט ולאפשר את שינוי הצורה שלו לאורך זמן. אי לכך, אנו נאלץ לפסול סוגי אנרגיה שונים (כגון דלק מאובנים, אנרגיה מתחדשת או חשמלית) ולבחור באנרגיה גרעינית הנוצרת על ידי כור קטן. הבעיה היא שאפילו כור קטן יהיה גדול מדי לרובוטים בגדלים הללו ולכן הדבר יהווה חסרון משמעותי.
מלבד האנרגיה יש את הנושא של המשקל המועיל (Useful Load יכולת נשיאת משקל). זהו המשקל שניתן לשאת, לדוגמא במטוס זהו משקלם של אנשי צוות, דלק, מטען, תחמושת וכו'. ניתן לדמות זאת לשלט שיש בכל מעלית המציין כמה אנשים יכולים לעלות במעלית בבת אחת. נמשיך עם דוגמת המטוס לסטארסקרים - Starscream ונשווה למטוס קרב אמיתי ,למשל F16. למטוס משקל מועיל של כ-3 טון, בעוד שאצל סטארסקרים -בגלל המשקל הנדרש למנגנוני שינוי הצורה- המשקל המועיל ירד כמעט לאפס, והוא לא יוכל לשאת תחמושת, אנשים, או אמצעים מיוחדים ולכן יהיה די חסר תועלת, ובלי סיכוי אמיתי להדיח את מגהטרון.
החיסרון האחרון הוא הנפח. אפשרי מבחינת הנפח להכניס את מנגנוני שינוי הצורה (עובדה שיש צעצועים שמשנים צורה בקלות), אבל אז לא ישאר מקום לשום דבר אחר. אז נכון, תהיה לנו פלטפורמה מגניבה שמשנה צורה, אבל בעיית הנפח משולבת עם הפחתת המשקל המועיל תוביל לכך שלא יהיה מקום לאנשים, כלי נשק או ארגזי וופל לימון - ואז זה קצת חסר טעם (חסר טעם- הבנתם) ראו איור.
איור יעל הלפרן
א צריך להיות פסימיים. יש עתיד לרובוטריקים בכדור הארץ. יש אפילו חברה טורקית בשם Letvision שהשקיעה 8 חודשים להסבת רכב BMW סדרה 3 קופה לרובוטריק (או שקרניק) משנה צורה. שינוי הצורה אורך כחצי דקה והרכב אפילו נוסע. אמנם רק בעזרת שליטה מרחוק מכיוון שאין מקום לנהג בגלל השינויים שבוצעו ברכב, אבל זה עדיין מגניב. ראו בסרטון הזה.
בנוסף, ישנם מחקרים ופיתוחים רבים בתחום של רובוטים משני צורה - אמנם לא מגניבים כמו בסדרה - ביניהם רובוטים תעשייתיים שמשנים צורה כדי להתאים לסוג העבודה (כגון רובוטים בפסי ייצור או מרכזים לוגיסטיים המשנים את צורתם בהתאם לצורך ולאילוצים) [4], רובוטי חילוץ המיועדים לנסיעה ולתמרון בתנאי שטח משתנים [5], רובוטים המיועדים למשימות בחלל כגון רובוט ניסיוני בפיתוח נאסא אשר, אולי יוכל בעתיד לאפשר מחקר של ירחים של שבתאי [6] ועוד ועוד.
כנראה יעבור זמן רב עד שנחזה ברובוטריקים הנלחמים בשקרניקים שמנסים להשמיד את העולם. יותר סביר שהרובוט משנה הצורה הראשון שנפגוש לא יהיה מכונית חיפושית צהובה אלא רובוט ניקוי בית שישנה את צורת ההנעה מגלגלים בשביל ניקיון בתוך הבית לצורת הנעה על ידי זחל לניקיון חיצוני בגינה. כלומר, ככל שיחלוף הזמן נראה סביבנו רובוטים משני צורה שיסייעו לנו בחיים, וגם זה גם די מגניב.
מקורות, קריאה נוספת וסרטונים:
[2] עוד מידע על קוביות אנרג'ון
[3] החישוב המקורי בוצע ע"י נעם לויתן- ע"פ פרק 75 "Thief in the Night" עונה 3, הרובוטריקים.
[4] סרטון - פיתוח חדש של רובוט סדרתי המצוייד במנועים ניידים להפחתת משקל והגדלת יכולת התמרון.
[5] סרטון רובוט ורסטלי לתנאי שטח שונים Rising star
[6] רובוטי נאסא משני צורה למיפוי שבתאי