כמעט שני מיליון אנשים חברים בקבוצה מיוחדת בפייסבוק בה כולם מעמידים פנים שהם נמלים במושבה אחת גדולה! נסביר כאן על המדע שתומך במושבה הוירטואלית.
קשה להסביר טרנדים ויראליים, אך מסתבר שהרבה מאוד אנשים מצאו עצמם לאחרונה בתוך מושבת נמלים וירטואלית, כאשר הם מתנהגים ומדברים, לטענתם, כמו נמלים. לא מדובר באנשים שחושבים שהם נמלים. ברור כשמש שמדובר באנשים שמבינים שהם מעמידים פנים שהם נמלים, והם אינם מסתירים זאת, כניכר בשם הקבוצה [1]: A group where we all pretend to be ants in an ant colony.
בקבוצה מועלים פוסטים של ממים מבדרים שקשורים לנמלים. כל פוסט מקבל אלפי תגובות דומות, כיאה לתגובות אלפי נמלים דומות. התגובות תמיד כתובות באותיות גדולות ועם רווחים ביניהם (B_I_T_E, L_I_F_T), מה שתפס ברחבי הרשת (פייסבוק, טוויטר) והיום מופיע כסימן ההיכר לקבוצה (ראו לדוגמה, בפוסט האחרון שלנו על נמלים! [2]). חוקי הקבוצה כוללים איסור לדון בנושאים אנושיים כמו דת, פוליטיקה וקורונה, ועל החברים להתייחס אחד לשני בקבוצה כשהמילה 'נמלה' קודמת לשמם הפרטי (לדוגמה, 'הנמלה מאיה'... רושמת לעצמי להצטרף גם לקבוצת הדבורים).
הבאנו כאן דוגמאות לתגובות בולטות וחביבות עלינו, ונסביר בקצרה על הביולוגיה (זו האמיתית, לא הוירטואלית) של הנמלים בהקשר לכל תגובה:
B I T E - לנמלים לסתות חזקות המשמשות אותן ככלי מגוון עבור פעולות רבות, מלבד נשיכה לשם הגנה עצמית. לדוגמה, לגזירה של חומר צמחי למאכל (ממש כמו במספריים!), לניקוי המושבה (כמו מטאטא), לאחיזה בחוזקה באויב אכזר או בעדינות מופלאה כשהן אוחזות בזחלים - הצאצאים שלהן. מלבד זאת, ישנן נמלים שמשתמשות בלסתות לא רק במטרה לנשוך אלא גם כדי לקבע עקיצה או הפרשת ארס, כך שבמקרה זה, הלסתות הן לא החלק שיש לחשוש ממנו.
L I F T - ישנן הערכות שנמלים מסוגלות להרים פי 10-50 ממשקל גופן. זאת תודות לשרירים עבים ביחס לגודל גופן בהשוואה לבעלי חיים רבים אחרים. כמו כן, ישנן נמלים שלהן כריות מיוחדות בכפות הרגליים שיכולות להיצמד כמעט לכל משטח, והן יכולות להשתנות בצורתן ובגודלן בהתאם לצורך של הנמלים [3]. בקיצור, תרימו לנמלים!
A L L H A I L T H E Q U E E N - ובכן, המלכה בהחלט מתנהגת כמו אחרונת הדיקטטוריות, לפחות בכל הקשור לרבייה במושבה. היא מייצרת פרומון (חומר כימי) שמתפזר ברחבי המושבה, ואשר מעכב את התפתחות השחלות של הפועלות. כך למעשה, היא משאירה עצמה המתרבה היחידה. מעניין שקיימים מבני אוכלוסיות שונים בין מיני נמלים. לדוגמה, בכ-30% מהמינים מצויות דווקא כמה מלכות במושבה, ולא רק מלכה אחת [4]. אז נראה שבהרבה מקרים יש להלל כמה מלכות בו זמנית (!).
W O R K - המלכה, למרות שהיא בדרך כלל בעלת גוף גדול יותר מהפועלות, ולמרות תוארה האצילי, היא לא המפקדת במושבה. חלוקת העבודה במושבה מתבססת על כללי אצבע פשוטים וכן על גיל הפועלות. בגדול, הצעירות מטפלות בצאצאים ובתחזוקת המושבה, ואילו המבוגרות מסתכנות בחיפוש המזון מחוץ לקן (ויש עוד תפקידים מעניינים). כל פועלת יודעת מה תפקידה וכלל לא צריך לדחוף אותה לעשות משהו. מצד שני, לא תאמינו, אבל יש מיני נמלים בהם מעל 50 אחוז מהפועלות לא עושות דבר במושבה, פשוט לא זזות. כלומר, רק אחוז קטן יחסית מהפועלות לוקח על עצמו את מטלות המושבה באופן שוטף [5]. או, עכשיו זה קצת מזכיר חברה אנושית. אבל ברצינות, ההשערה היא שהנמלים 'העצלניות' משמשות כ'כוח מילואים' במושבה. רב הזמן הן לא פעילות אך הן יצאו למלחמה למשל, בעת התקפת פתע או למשימת חיפוש המזון, אם יש פתאום צורך.
מיותר לציין שמושבת נמלים היא מורכבת הרבה יותר ממה שמתואר בקבוצת הפייסבוק. לדוגמה, ישנן נמלים שהיו חקלאיות מיליוני שנים לפני שהאדם החל לפתח חקלאות, וגם כיום הן מגדלות גן פטריות למאכל במעמקי קינן ([6] Leaf-cutter ants). יש מינים בהם הנמלים ניזונות אך ורק מהפטריות ואינן אוכלות דבר מבחוץ! מושבה כזו יכולה להכיל 10-8 מיליון נמלים, וכוללת חלוקת תפקידים מורכבת יותר לעומת מיני נמלים אחרים (בהתאם להתמחות בגידול פטריות). ממש כמו קיבוץ מתוחכם.
מנהלי קבוצת הפייסבוק טוענים שאינם מצליחים לעמוד בפרץ המתמשך של הבקשות להעלאת פוסטים על ידי חברי הקבוצה. כמו כן, כיאה לטרנדים ויראליים, צצו כל מיני קבוצות חדשות וירוקות מקנאה, בתגובה לקבוצת הנמלים החביבה והמוצלחת [7], כגון:
A group where we all pretend to be anteaters
A group where we pretend to be Cordyceps invading an ant colony (לכתבה שלנו בנושא ראו מקור 8)
מדוע כל זה קורה עכשיו? קשה לדעת, אך יתכן וסגר הקורונה המתמשך נותן את אותותיו על חברי הקבוצות השונות והם מוצאים צורך עז להרגיש שייכים למשהו גדול יותר [9]. המלצתנו - בישראל כבר מותר לצאת לטייל בשמורות הטבע. במקום לצפות בנמלים וירטואליות - צאו וצפו יחד בנמלים בשדה!
עיצוב: דניאל הלטובסקי
מקורות וקריאה נוספת:
- A group where we all pretend to be ants in an ant colony
- הידעת? נמלי קציר מהנדסות את הסביבה, וגם משקמות אותה.
- כתבה של science news על יכולת הנמלים להאחז במשטחים.
- מאמר על מושבות נמלים מרובות-מלכות והתנאים האקולוגיים להתפתחותן: The ecological benefits of larger colony size may promote polygyny in ants
- מאמר שמדבר על תפקיד ה'פועלות העצלניות' בחלוקת העבודה במושבה: Workers ‘specialized’ on inactivity: behavioral consistency of inactive workers and their role in task allocation
- לכתבתנו על נמלים חקלאיות.
- סרטון כיצד קבוצת חובבי נמלים השתלטה על פייסבוק.
- לכתבתנו על פטריה (cordyceps) המטפילה נמלים ופרוקי רגליים אחרים.
- כתבה של NBC על קבוצת הפייסבוק של חובבי הנמלים.