קולגן הינו החלבון הנפוץ ביותר בגופנו ורכיב מרכזי בעורנו. המאפיינים של עור מזדקן המוכרים לנו הינם תוצאה של נזק מצטבר לקולגן וירידה בייצור שלו. בשנים האחרונות, קולגן מפורק נמכר כתוסף תזונה המבטיח לנו עור צעיר יותר – האם שם נמצא מעיין הנעורים?
קולגנים הינם החלבונים הנפוצים ביותר בגופנו. הם מצויים ברקמות הגוף מחוץ לתאים ומהווים רכיב מרכזי במה שמכונה "התווך החוץ-תאי", שהינו רשת של חלבונים וסוכרים. הרשת הזו מהווה מעין "פיגום" המחבר את התאים לכדי רקמה ומספקת לתאים תמיכה מבנית. הקולגנים הינם משפחה של חלבונים עם תכונות שונות, אך לרוב כשאומרים "קולגן" הכוונה היא לקולגן מסוג 1 (Type I collagen ). לקולגן, ובעיקר לזה מסוג 1, יש תפקיד מפתח בעור של כולנו, והוא הגיבור של הכתבה הזאת.
בעור, הקולגן מצוי בשכבה הקרויה הדרמיס והוא מאורגן בצורה של סיבים. יחד עם גורמים נוספים, עובי הסיבים, וסידורם המרחבי, קובעים את מידת הקשיחות והגמישות של העור. התאים העיקריים האחראים על ייצור הקולגן ובניית התווך קרויים פיברובלסטים, ולהם תפקיד מרכזי בתהליך ריפוי פצעים. בזמן פציעה, כמו שריטה בעור, הפיברובלסטים מתחלקים ונודדים לאתר הפציעה – שם הם מפרישים קולגן ורכיבים אחרים כדי לאחות את הפצע מהר, למנוע כניסת זיהומים ולאפשר לרקמה להשתקם.
במהלך ההזדקנות, הקולגן שבדרמיס עובר שינויים מבניים מרחיקי לכת – עם הזמן, סיבי הקולגן נפגמים במיני דרכים, אשר מובילות לעלייה בקשיחות הסיבים ולירידה בגמישותם. כמו כן, יותר ויותר פיברובלסטים בעור נכנסים למצב של הזדקנות תאית (cellular senescence). במצב זה, הפיברובלסטים מאבדים את יכולתם להתחלק ולהתחדש. בנוסף, פיברובלסטים מזדקנים מייצרים פחות קולגן ויותר חומרים מפרקי קולגן.
תהליכים אלו מזינים זה את זה: השינויים בתכונות הקולגן בעור פוגעים ביכולת הפיברובלסטים להאחז ולנוע על גבי סיבי הקולגן, מה שמפחית ייצור קולגן, ושוב פוגע ביכולת הפיברובלסטים לנוע. מכלול השינויים הללו מקנה לעור תכונות המאפיינות עור מזדקן – חוסר גמישות, קמטים וריפוי פצעים איטי יותר [1, 2, 3, 4].
האם אכילה של קולגן, או של אבני הבניין שלו, יכולה לתת דחיפה לתהליך ייצור הקולגן בעורינו ובכך להחזיר לו את נעוריו?
נקדים ונאמר שאמנם קולגן מורכב מאבני הבניין המשותפות לכל החלבונים – חומצות אמינו – אך הוא מכיל חומצת אמינו שייחודית בעיקר לו – הידרוקסיפרולין. תוספי תזונה מבוססי קולגן, שמנסים לשווק לנו תחת כל עץ רענן, מכילים קולגן מפורק, כלומר שרשראות קצרות של חומצות אמינו שהגיעו במקור מקולגנים, כולל כאלו המכילות הידרוקסיפרולין. במבט ראשון הרעיון נראה מבטיח: נאכל אבני בניין של קולגן, והן יגיעו לזרם הדם [5] ודרכו לפיברובלסטים בעור, והם ייצרו ממנו קולגן. הבעיה היא, שפיברובלסטים לא יכולים לייצר קולגן מהידרוקסיפרולין. הדרך בה הם מייצרים קולגן היא ראשית לייצר את "שלד" הקולגן מחומצות אמינו אחרות, ורק בשלב מאוחר יותר להפוך חלק מהן להידרוקסיפרולין.
אז האם סתם מנסים למכור לנו שיקויי פלא? התשובה לכך מורכבת.
בשנים האחרונות הצטברו ראיות לכך שצריכה יומיומית, במשך 2–3 חודשים, של תוספי קולגן משפיעה לטובה על גמישות ולחות העור ועל עומק הקמטים בו [6, 7, 8, 9]. יש לציין שעיקר המחקרים היו בשיתוף עם יצרנים של תוספי התזונה הנ"ל; מלבד זאת, המגבלה המרכזית שלהם היא שהם השוו את קבוצת הנבדקים שנטלה את התוספים לקבוצת נבדקים שנטלה מוצר לא חלבוני.
ייתכן שצריכת אבני בניין של קולגן היא זו שהובילה לתוצאות הקוסמטיות, אך גם ייתכן שצריכה מוגברת של כל חלבון שהוא יכולה להוביל לתוצאות כאלה. עם זאת, שורת מחקרים [10, 11, 12] הראו שלאבני בניין הייחודיות לקולגן יש השפעה על תהליכים התורמים למראה העור. לדוגמא, אחת מאבני הבניין המצויות בתוספי קולגן, אשר יכולות להיספג במעי ולהגיע לזרם הדם – צמד של פרולין והידרוקסיפרולין – מצליחה לגרום לפיברובלסטים להתחלק מהר יותר ולהפריש פחות חומרים מפרקי קולגן, גם בהשוואה לצריכה של תערובת חומצות אמינו בודדות. כדוגמא נוספת, צמדים או שלשות של חומצות אמינו הייחודיים לקולגן מפורק מגבירים ייצור קולגן ורכיבים נוספים החשובים לתפקוד התווך החוץ-תאי וללחות העור. המאמרים הללו משערים, עם זאת, שהשפעות דומות יתקבלו גם בצריכה מוגברת של קולגן, מכל מקור שהוא, היות שהוא במילא מתפרק במעי לאבני הבניין השונות.
למרות הראיות המצביעות על כך שיש לתוספי קולגן השפעה קוסמטית, עדיין לא ברור עד כמה היא ממשיכה להתבטא בטווח הארוך, ככל שנזקי הזמן מצטברים. בכל מקרה, אין סימוכין לכך שיש יתרון דווקא לקולגן מפורק באריזה מפוארת (ויקרה), ויתכן שבשר או ג'לטין דגים מהסופר מכילים די והותר קולגן. חשוב להדגיש שמומלץ להתייעץ עם רופאת המשפחה או עם תזונאית מוסמכת לפני נטילת תוספי תזונה.
מקורות
- תיאור השינויים המבניים בקולגן של העור בהזדקנות
- השפעת ההזדקנות על ריפוי פצעים בעור
- תפקוד הפיברובלסטים בעור מזדקן והקשר לירידה בייצור קולגן
- המנגנונים הביולוגיים העומדים מאחורי הזדקנות הקולגן
- מחקר המראה שפפטידים המכילים הידרוקסיפרולין נספגים ממערכת העיכול לזרם הדם
- מחקר קליני המראה את האפקט הקוסמטי על העור של צריכת קולגן מפורק, Kim et al 2018
- מחקר קליני המראה את האפקט הקוסמטי על העור של צריכת קולגן מפורק, Proksch et al 2014
- מחקר קליני המראה את האפקט הקוסמטי על העור של צריכת קולגן מפורק, Borumand et al 2014
- מחקר קליני המראה את האפקט הקוסמטי על העור של צריכת קולגן מפורק, Nomoto, 2020
- מחקר המראה שפפטידים המכילים הידרוקסיפרולין גורמים לגדילת פיברובלסטים
- מחקר המראה שפפטידים המכילים הידרוקסיפרולין מגבירים התחלקות והפרשת חומצה היאלרונית בפיברובלסטים
- מחקר המראה שפפטידים המגיעים מקולגן מעכבים הרס של קולגן ומעודדים בניית קולגן על ידי פיברובלסטים