חומצה פולית הינה ויטמין חשוב עבור האדם, במיוחד בעת הריון. הסיבה העיקרית הינה, שחומצה זו מעורבת בהתפתחותם התקינה של תאים ולכן חשובה להתפתחות תקינה של העובר ומניעת מומים, בדגש על מומים במערכת העצבים.
רובנו שמענו בעבר את השם "חומצה פולית" בעיקר בהקשר תוספי תזונה עבור נשים בהריון. אך כנראה שלא כולנו יודעים עליה הרבה מעבר לכך. מה הם תפקידיה? מהיכן גופנו מקבל חומצה פולית? מדוע היא חשובה במיוחד עבור נשים בהריון? מה עלול לקרות אם לא ניטול תוספים של חומצה זו? כל זאת ועוד בהמשך.
ויטמינים מחולקים לשתי קבוצות: ויטמינים המסיסים במים וויטמינים המסיסים בשומן, תכונה המשפיעה על דרך הספיגה והאחסון שלהם בגוף. בקבוצת הוויטמינים המסיסים במים נכללים כל ויטמיני ה-B וויטמין C [1].
חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת ויטמיני ה-B, ולה שם נוסף - ויטמין B9. תפקידה המרכזי של החומצה הפולית הינו מעורבותה בתהליך יצירת נוקלאוטידים, המהווים את יחידות הבסיס של ה-DNA, החומר הגנטי בגופנו [2].
כאשר תאים בגופנו מתחלקים, כמות ה-DNA מוכפלת, לכן חומצה פולית חשובה בעיקר במקרים בהם תאים בגופנו מתחלקים מהר, למשל בזמן הריון כאשר העובר גדל ומתפתח [3].
מקרה נוסף של חלוקת תאים מהירה הינו במהלך יצירת תאי דם אדומים אשר זמן חייהם קצר, ולכן נוצרים בהיקף גדול בשגרה. לכן, בשל תפקידה של החומצה הפולית ביצירת DNA, חוסר בה עלול בין היתר להוביל לשתי תופעות: מיעוט דם (אנמיה) ופגיעות עובריות.
האנמיה הנגרמת בשל חוסר בחומצה פולית הינה אנמיה מגלובלסטית – Megaloblastic anemia (מגלו = גדול). אנמיה מסוג זה מאופיינת בתאי דם אדומים גדולים מהרגיל.
תאי דם אדומים נוצרים במח העצם בתהליך חלוקה והתמיינות, אשר במהלכו תא אב גדול ובלתי בשל יהפוך לתא דם קטן ובשל. כאשר ישנה פגיעה ביכולת לייצר DNA באופן יעיל, התאים לא מתחלקים ולכן משתחררים לזרם הדם תאים גדולים ולא בשלים תפקודית, דבר המוביל לירידה ביכולת נשיאת החמצן בגוף [4].
בעובר, כבר בשלבי ההריון המוקדמים תאים עובריים מתחלקים בקצב מהיר ומערכות הגוף מתחילות להתפתח. למשל, המוח וחוט השדרה מתחילים להתפתח כבר בשבועות 3 ו-4 מההפריה. בשלבים אלו, נוצר צינור עצבי, המהווה בסיס ליצירת מערכת העצבים, אשר בתהליך ההתפתחות שלה יעבור ממצב פתוח למצב סגור. בעיות בחלוקת התאים העובריים, למשל כתוצאה ממחסור בחומצה פולית, עלולים לפגוע בסגירת הצינור ולהוביל בהמשך לפגמים במוח ובחוט השדרה [5]. במחקרים רבים הוכח שרמות נמוכות של חומצה פולית עלולות להוביל לפגמים בסגירתו של הצינור העצבי.
אחד הפגמים השכיחים ביותר המיוחסים לחוסר בחומצה פולית נקרא שדרה שסועה (Spina bifida).
בפגם זה, חוליות עמוד השדרה אינן נסגרות עד הסוף ולא יוצרות טבעת שלמה סביב חוט השדרה. לכן, בחלק מהמקרים, חוט השדרה בולט מחוץ לעמוד השדרה ונמצא במגע ישיר עם העור או עם החוץ. במצב זה עלול להיגרם שיתוק מנקודת הפגיעה ומטה ולרוב יכלול את הרגליים, וחוסר יכולת לשלוט בעשיית צרכים [6, 7]. מחסור בחומצה פולית יכול להוביל גם להיווצרותם של מומים מוחיים, אך לרוב הם לא יאפשרו התפתחות של עובר חי.
בשל חשיבותה של החומצה הפולית כבר בשלבים מאוד מוקדמים של ההריון, ממליץ משרד הבריאות על נטילה יומית של חומצה פולית לפני ההריון ובמשך שלושת חודשי ההריון הראשונים [8, 9]. חומצה פולית קיימת גם במזון, וכמות הצריכה היומית תלויה בתזונה האישית של כל אדם. לכן גם אם התגלה הריון ללא נטילה מוקדמת של חומצה פולית אין זה אומר בהכרח שרמתה בגוף נמוכה. בכל מקרה, הדרך הטובה ביותר להחליט על נטילת חומצה פולית והמינון המתאים הינה התייעצות עם רופא/ה.
חומצה פולית מצויה במזונות רבים, בעיקר בירקות ירוקים, דגנים, קטניות וכבד [10]. חומצה פולית סינטטית המצויה בתוספי תזונה שונה במעט מבחינה כימית מהחומצה הפולית המצויה במזון, דבר המוביל לכך שחומצה פולית סינטטית קלה יותר לספיגה במערכת העיכול. החומצה הפולית המגיעה ממזון עלולה להיהרס בתהליכי הבישול והאפייה, ובנוסף נספגת כפי 2 פחות מאשר החומצה הפולית הסינטטית [11]. ישנם מצבים בהם ימליץ הרופא ליטול מינון גבוה יותר של חומצה פולית, למשל כאשר קיימות מחלות העלולות לפגוע בספיגתה, כגון צליאק וקרוהן או כאשר קיים סיכון מוגבר למומים במערכת העצבים של העובר, בשל נטילה של תרופות מסוימות כנגד אפילפסיה או התמכרות לאלכוהול [12].
לסיכום, חומצה פולית היא ויטמין חשוב מאוד לכלל האוכלוסייה. עם זאת, לא מומלץ לקחת כמות גדולה מהנדרש של תוספי תזונה [13, 14], לכן, לפני נטילת תוספים הכי כדאי להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.
מקורות:
- מידע על ויטמינים
- סרטון הסבר על נוקלאוטידים ומבנה ה-DNA
- מאמר על חומצה פולית וחשיבותה
- מידע אודות אנמיה הנגרמת בשל חוסר בחומצה פולית באתר של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס
- סרטון המתאר בפשטות את יצירת המוח וחוט השדרה בעובר
- ספּינה בּיפידה באתר המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן
- זרקור משרד הבריאות אודות חומצה פולית
- חומצה פולית באתר המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן
- חומצה פולית באתר משרד הבריאות
- חומצה פולית באתר ה-NIH
- מאמר על ספיגת חומצה פולית במערכת העיכול
- חוזר משרד הבריאות בנושא חומצה פולית - 2018
- מאמר העוסק בשיעורי הגעה למיון בשל נטילת לא מפוקחת של תוספי תזונה
- עלון בנושא חומצה פולית - קופת חולים כללית