לכבוד יום הדבורה הבינלאומי, נספר על מחקר חדש שמצא כי דבורים מסוגלות לזהות חפצים בחשיכה מוחלטת, באמצעות חוש המישוש, וזאת לאחר שלמדו להבדיל ביניהם באמצעות חוש הראייה בלבד, וכן, לזהות באמצעות ראייה חפצים שלמדו באמצעות מישוש.
באחת הסצנות המרגשות בסרט ״ריי״ (2004) על נגן הג'אז העיוור ריי צ׳ארלס, אומרת אימו של ריי לבנה הקטן והמתייפח לאחר שאיבד את מאור עיניו, כי עליו ללמוד להשתמש בידיו במקום עיניו. היכולת להמיר מידע הנקלט בחוש אחד, במקרה הזה ראייה, בחוש אחר (מישוש), קרויה בשם "מעבר בין חושים" (Cross-modality) .
בעלי חיים מסתמכים על חושים שונים בעודם נעים בסביבה. המידע העומד לרשותם נקלט על ידי מספר חושים, אך לרוב ישנו חוש מרכזי המתאים ביותר לסיטואציה בה נמצא בעל החיים [1]. לשימוש בשמיעה, למשל, ישנו יתרון על פני ראייה כאשר הראות לקויה [2]. היכולת להפגין "גמישות" ולהמיר מידע הנקלט בחוש אחד לחוש אחר - מאפשרת לבעל החיים להסתגל ביעילות לסביבה המשתנה באופן תדיר [1]. יכולת המעבר בין חושים קיימת אצל בני-אדם כבר מינקות: תינוקות מסוגלים לזהות באמצעות ראייה חפץ שיכלו רק למשש קודם לכן [3]. מחקרים הראו שגם קופי-אדם, קופים וחולדות מסוגלים להמיר ראייה במישוש ולהיפך [4-6]. עם זאת, מעבר המידע בין חושים אינו מוגבל רק לראייה ומישוש, אלא גם לחושים אחרים, ונמצא גם בעטלפים ואפילו דגים [1, 7].
במאמר שפורסם לאחרונה בכתב-העת היוקרתי Science, חוקרים מצאו כי דבורי בומבוס האדמה (Bombus terrestris) מסוגלות להבדיל בין צורות (כדורים או קוביות) באמצעות חוש אחד אחרי שהכירו אותן באמצעות חוש אחר (מישוש או ראייה) [8].
לשם כך, החוקרים אימנו שתי קבוצות של דבורים. קבוצה אחת ("קבוצת החושך") אומנה בסביבה חשוכה לזהות צורה (כדור או קוביה) באמצעות חוש המישוש. קבוצה שנייה ("קבוצת האור") אומנה בסביבה מוארת לזהות את הצורה באמצעות ראייה. על מנת למנוע מהדבורים מקבוצת האור להשתמש במישוש, הצורות כוסו על ידי צלוחיות שקופות, כך שהן יכלו לראותן אך לא לגעת בהן. בכל אחד מהתנאים הוצגו בפני הדבורים צלוחיות עם שתי הצורות, כאשר כל דבורה אומנה לבחור צורה אחת (את הכדור או את הקובייה), ואם בחרה נכון - קיבלה כתגמול מזון טעים. לאחר שאומנו, נערכו לכל קבוצה מבחנים - נבדק האם הן מסוגלות לזהות את הצורה הנכונה (עליה אומנו) באמצעות החוש החדש (עליו לא אומנו). דבורי "קבוצת החושך", לדוגמה, נבחנו בסביבה המוארת, בה הן יכלו לראות את הצורות אך לא לגעת. החוקרים מצאו כי הדבורים אכן העדיפו את הצורה עליה אומנו (חגו סביבה יותר). התוצאות היו זהות גם במבחנים ההפוכים, דבורי "קבוצת האור" זיהו באמצעות מישוש צורה שהכירו רק על ידי ראייה.
צילום: Lars Chittka, פורסם בכתב העת Science
כיצד זה קורה אם כן? המידע המגיע מכל חוש הוא שונה והוא מפוענח ומעובד על ידי אזור ייעודי במוח לאותו חוש. בנוסף, ישנם גם אזורים במוח המשקללים מידע מחושים שונים והסברה היא שהם מאפשרים "לתרגם" מידע מ"שפה" של חוש אחד ל"שפה" של חוש אחר [9]. החוקרים סבורים כי אצל דבורים שיקלול המידע מראייה וממגע מתרחש בחלקו הקידמי של מוח הדבורה (ה-Protocerebrum), האחראי גם על הזיכרון והעיבוד של אותות ראיתיים [10].
אם כך, תוצאות המחקר מראות כי דבורי בומבוס יכולות להמיר מידע הנקלט על ידי חוש אחד לשימוש באמצעות חוש אחר. למעשה, הדבורים יוצרות ייצוג מנטלי, כלומר מעין דמיון או זיכרון של החפץ, ויכולות להשתמש בייצוג הזה ללא קשר לחוש שממנו הוא נוצר, למשל כדי לזהות את החפץ בחוש שונה מזה שבו נחשפו לחפץ. עדיין לא ברור האם הדבורים יוצרות ייצוג מנטלי אודות הצורה השלמה (קוביה או כדור) או רק מאפיינים מסויימים שלה (למשל, פינות חדות או מעוגלות). מה שבטוח, הוא שיכולת לייצוג מנטלי לא יוחסה לפני כן לחרקים (או לחסרי חוליות באופן כללי). והנה, מסתבר שגם באמצעות מוח קטן אפשר לדמיין דברים גדולים.
לכבוד יום הדבורה הבינלאומי [11], נדגיש את החשיבות הרבה של הדבורים כמאביקות ואת הצורך הרב בשימור ובשיקום אוכלוסיות הדבורים הנמצאות בירידה חדה [12]. בנוסף, נמליץ על האלבום של להקת הרוק Killer Bee Queens, להקתו של החוקר הראשי במחקר פרופסור לארס צ'יטקה (Lars Chittka), אלבום המוקדש לדבורים וכל הכנסותיו הן למטרות שימור ושיקום חרקים [13].
מקורות:
- גמישות חושית בבעלי חיים (ודגים בפרט) - Cross-modal object recognition and dynamic weighting of sensory inputs in a fish. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016
- הסתמכות על חוש השמיעה עדיף על פני שימוש בראייה - Vocal Coordination of Group Movement by Green Woodhoopoes (Phoeniculus purpureus). Ethology. 2004
- מעבר בין חושי אצל בני אדם מגיל ינקות - Recognition of shapes across modalities by infants. Nature. 1972
- מעבר בין חושי אצל קופי אדם - Intermodal equivalence of stimuli in apes. Science. 1970
- מעבר בין חושי אצל קופי רזוס - Demonstration of cross-modal matching in rhesus monkeys, Macaca Mulatta. Neuropsychologia. 1975
- מעבר בין חושי בחולדות - A distributed cortical representation underlies crossmodal object recognition in rats. J Neurosci. 2010
- מעבר בין חושי בעטלפים - Integrating vision and echolocation for navigation and perception in bats. Sci Adv. 2019
- מעבר בין חושי בדבורים (מאמר הנושא של הפוסט) - Bumble bees display cross-modal object recognition between visual and tactile senses. Science. 2020
- איזורים רב-חושיים במוח - Multisensory perception: Beyond modularity and convergence. Current biology, 2000
- החלק במוח האחראי (בין היתר) על זכרון וקליטת אותות ויזואליים - Organization and functional roles of the central complex in the insect brain. Annual review of entomology 59 (2014)
- יום הדבורה הבינלאומי באתר האו"ם
- אוכלוסיית הבומבוסים העולמית במגמת ירידה חדה - Historical changes in bumble bee body size and range shift of declining species. Biodiversity and Conservation, 29(2), 451-467.
- האלבום של להקת Killer Bee Queens
- הסרט "ריי"