לאחרונה מצטברים דיווחים ממקומות שונים בעולם, המצביעים על סיבוך אפשרי של נגיף הקורונה בילדים - הופעת תסמינים דלקתיים רב מערכתיים הדומים למחלת ילדים נדירה.
מחקרים אפידמיולוגים מלמדים שחלק מהנדבקים בנגיף קורונה (SARS-CoV-2) אינם מפתחים תסמינים כלל, או מפתחים תסמינים דומים לשפעת כדוגמת חום, עייפות ושיעול יבש. עם זאת, כאחד מכל שישה אנשים יפתח מחלה קשה המתבטאת בקשיי נשימה, ובמקרים חמורים יותר, אף יסבול מדלקת ריאות קשה, תסמונות נשימתיות חמורות, אי ספיקת כליות וסיבוכים מסכני חיים נוספים [1].
בילדים ובני נוער מחלת הקורונה (COVID-19) תהיה לרוב קלה יותר מבאוכלוסייה הבוגרת, והם יוכלו להיות נטולי תסמינים לחלוטין או לסבול מחום, נזלת או דלקת ריאות [2]. נתונים אפידמיולוגים ממדינות רבות מראים שילדים מהווים מיעוט מכלל המאובחנים כנשאים של הנגיף. ילדים מתחת לגיל 18 מהווים 1.7 אחוזים מהמקרים בארצות הברית [3], אחוז אחד מהמקרים בהולנד [4], ושני אחוזים מהמקרים בבריטניה [5]. יש לציין, שעדיין איננו יודעים אם ילדים פחות נדבקים בנגיף מאשר מבוגרים, או נדבקים בשיעור זהה, אך פשוט אינם מפתחים תסמינים.
הבדל נוסף בתחלואה בקרב ילדים לעומת מבוגרים נעוץ בשיעור הסיבוכים הקשים והתמותה מהמחלה, שנמוך יותר בקרב ילדים [6]. למרות תמונת המצב המרגיעה, עדויות מצטברות מהתקופה האחרונה מעלות את החשש לקיומו של סיבוך משני לתחלואת ילדים מקורונה, הדומה לתסמיני מחלת ילדים נדירה הנקראת מחלת קווסאקי [7].
מחלת קווסאקי (Kawasaki disease) תוארה לראשונה בשנת 1967 על ידי טומיסקו קווסאקי, רופא ילדים יפני. הוא תיאר קבוצת ילדים עם חום, דלקות עיניים, פריחה, אודם בחלל הלוע והפה, נפיחות של כפות הידיים וכפות הרגליים, ובלוטות לימפה מוגדלות בצוואר [8]. תסמינים אלו נובעים מדלקת חריפה כללית של כלי הדם בגוף, אשר ברוב המקרים ניתן לרפא באמצעות מתן אספירין ועירוי גאמא-גלובולינים במינון גבוה, כאשר לעיתים נדרש גם טיפול בסטרואידים. נכון להיום, גורם המחלה אינו ידוע, ומוערך כי המחלה נובעת מתגובה חריגה של מערכת החיסון למחוללי מחלה שונים ביניהם נגיפים של מערכת הנשימה הכוללים גם נגיפים ממשפחת הקורונה [9]. במיעוט מהמקרים תוביל המחלה לסיבוכים כדוגמת התרחבויות מקומיות של כלי הדם המובילים חמצן לשריר הלב, בתופעה מסכנת חיים המכונה מפרצת (Aneurysm). למרות שהמחלה נצפתה במקומות רבים בעולם, היא נדירה למדי: בארה"ב מוערך ש-9-19 מכל 100,000 ילדים מתחת לגיל 5 יחלה בה [10].
באמצע חודש אפריל, בתקופת זמן של עשרה ימים בלבד תועדו תסמינים דמויי מחלת קווסאקי אצל שמונה ילדים בבריטניה. דיווח על המקרים פורסם בכתב העת The Lancet: ככל הנראה, אותם ילדים לא חלו במחלת הקורונה, אף שהיו בקרבת חולים מאומתים, אך יתכן שנדבקו והיו נטולי תסמינים. החוקרים הציעו שמדובר בתסמונת חדשה, התוקפת ילדים נטולי תסמינים למחלת הקורונה, ומתאפיינת בתגובה מאוחרת וחריגה של מערכת החיסון בגופם לאחר שנדבקו בנגיף [11]. דיווחים נוספים של התסמונת הדלקתית הרב מערכתית התקבלו בבריטניה, ברחבי אירופה ובארה"ב, כך שתוך זמן קצר הוציא ארגון רופאי הילדים הבריטי אזהרה לציבור [12], במקביל לאזהרה דומה שהוציאה מחלקת הבריאות של העיר ניו-יורק לתושביה [13].
נכון להיום, מעל מ-100 מקרים דווחו במדינת ניו-יורק, מתוכם שלושה ילדים נפטרו, וכן דווח על 100 מקרים בבריטניה, מתוכם נפטר ילד אחד. עשרות מקרים דווחו ברחבי אירופה ובארה"ב, וכן מספר מקרים בודדים בישראל. בחלק מהמקרים אובחנו הילדים כנשאים של נגיף הקורונה או עם נוגדנים כנגד הנגיף בדמם, ונדרשו להתאשפז [14,15]. העלייה החריגה בדיווחים על תסמיני המחלה הנדירה בקרב ילדים בתקופת זמן כה קצרה העלתה את הסברה שאכן מדובר בסיבוך משני למחלת הקורונה בילדים, למרות היעדר העדויות לכך שהשתיים קשורות.
מחקר נוסף שפורסם לאחרונה בכתב העת The Lancet מספק עדויות ראשונות לכך שמדובר בסיבוך נדיר להידבקות בקורונה בילדים [16]. קבוצת המחקר בדקה את שכיחות הסיבוך בברגמו, העיר בעלת שיעור התחלואה והתמותה מקורונה הגבוה באיטליה. לפי המחקר, שיעור התחלואה בתסמונת הנדירה עלה בתקופת מגפת הקורונה כמעט פי 30, ל-10 מקרים בחודש לעומת מקרה אחד כל שלושה חודשים טרם הקורונה. בדמם של 8 מתוך 10 ילדים אותרו נוגדנים לנגיף הקורונה. בשונה מילדים חולי קווסאקי רגילים, ילדים חולי מחלת דמוית קווסאקי היו מבוגרים יותר וסבלו מתסמינים קשים יותר. חשוב לציין שאם אכן הקשר אמיתי, הסיבוך, לפי קבוצת המחקר, עתיד להשפיע על 1 מתוך 1000 ילדים שנדבקו בנגיף הקורונה.
אף שהקשר האפשרי בין מחלת הקורונה לסיבוך הנדיר רק מתחיל להתבהר, העליה המדאיגה במקרים המדווחים כבר גרמה לגופי הבריאות המרכזיים לפרסם הודעות רשמיות לגבי הנושא בימים האחרונים [17,18] ולתת לסיבוך את השם MIS-C: Multisystem inflammatory syndrome in children. סביר להניח שעדויות עתידיות לקשר בין הסיבוך לבין מחלת הקורונה ישפיעו על אסטרטגיות ההתמודדות כנגד הנגיף, והאופן בו אנו תופסים את המחלה.
למרות שלעיתים נדמה שאנו כבר מכירים את המחלה על בוריה, עדיין מדובר במחלה חדשה לאנושות, ועדין רב הנסתר על הגלוי.
מקורות וקריאה נוספת:
- מחלת הקורונה, אתר משרד הבריאות
- הסתמנות מחלות הקורונה בילדים, אתר בית החולים ע"ש סוראסקי
- התחלואה בקורונה, ארה"ב, מידע מה-CDC
- התחלואה בקורונה, הולנד, משרד הבריאות ההולנדי
- התחלואה בקורונה, בריטניה, מחקר מארכיב רפואי
- התחלואה בקורונה בקרב ילדים, מחקר אפידמיולוגי על ילדים בסין
- סיבוך דמוי מחלת קוואסקי בילדים שחלו בקורונה, כתב העת Lancet
- מידע על מחלת קוואסקי, באתר בית החולים הדסה
- זיהומים נגיפיים המקושרים למחלת קווסאקי
- מידע על מחלת קוואסקי ושיעור התחלואה בה, אתר ה-CDC
- התפרצות חריגה של מחלת דמוית קוואסקי באנגליה, The Lancet
- ארגון רופאי הילדים הבריטי מוציא אזהרה חריגה לציבור
- מחלקת הבריאות של העיר ניו יורק מוציאה אזהרה לציבור
- מחלת דמוית קוואסקי, דיווח של ה-CNN
- מחלת דמוית קוואסקי, אתר ynet
- מחלת דמוית קוואסקי באיטליה, מחקר שפורסם בכתב העת The Lancet
- המרכז לבקרת מחלות ומניעתן האמריקאי בהודעה רשמית לצוותי הרפואה
- ארגון הבריאות העולמי בהודעה רשמית לצוותי הרפואה