פיל, עורב ונחש עומדים בתור לסופר (שני מטר זה מזה כמובן!). השומר בכניסה ימדוד לכל אחד מהם חום. מי מהם יורשה להיכנס ומי יחזור הביתה עם סל ריק?
ראשון בתור עומד הפיל, היונק היבשתי הגדול בעולם. כיונק הוא הומיאותרמי - בעל יכולת לווסת את חום גופו, ולכן הוא נשאר כמעט קבוע גם בטמפרטורות סביבה משתנות. חום גופו של פיל אפריקני בוגר נע בין 35.9 ל-37.2 מעלות צלזיוס [1,2]. כבעל חיים גדול, שטח הפנים שלו לעומת הנפח הוא קטן ולכן הוא מאבד פחות חום ביחס לבעלי חיים קטנים. לפיל בסוואנה האפריקנית זה עלול להיות בעייתי, במיוחד לאור העובדה שלפילים כמעט ואין בלוטות זיעה [3]. הקמטים על עורו העבה של הפיל מגדילים את שטח הפנים ומסייעים באיבוד חום לסביבה [4]. כמו כן, יש להם זוג אוזניים גדולות ודקות שבהן עוברים כלי דם גדולים מאוד. הם מנפנפים באוזניים וכך מקררים את הדם העובר בכלי הדם. הבנו אם כך, שהשומר שמודד את חום גופו של הפיל התרשם מאוד לטובה ונתן לו להיכנס אל הסופר.
שני בתור עומד העורב - חבר כבוד במחלקת העופות. עופות, כמו יונקים, הם הומיאותרמיים. טמפרטורת הגוף הממוצעת שלהם נעה בין 37.7 ל- 43.5 מעלות צלזיוס, ובממוצע 39 מעלות [5,6]. עופות רגישים יותר לחום מאשר לקור. הם יכולים להתמודד עם מזג אוויר קיצוני במספר דרכים. כשקר: לשבת ולהחביא את הרגליים מתחת לגוף, לסמור את הנוצות, להתכרבל ביחד [7]. כשחם, עופות יכולים להלחית, כלומר לנשום מהר בפה פתוח בדומה לכלבים, להרטיב את הנוצות, להפחית פעילות, לדאות בגובה רב, ויש עופות כמו נשרים שאפילו מלשלשים על הרגליים של עצמם [8].
כך, השומר שמדד את חום גופו של העורב נבהל מאוד והורה לו להתרחק מיד מהמקום ואולי אפילו לפנות למד"א. העורב חזר הביתה עם סלים ריקים מגבינה.
אחרון בתור עמד נחש. הנחש שייך למחלקת הזוחלים, שבניגוד לשתי המחלקות הקודמות הם פויקילותרמים [9] - חום גופם תלוי בסביבה והם מווסתים אותו בצורה התנהגותית. חרדונים, למשל, מתחרדנים בשמש כדי לחמם את גופם. כשחם להם מדי הם יעברו למקום מוצל. טמפרטורת הגוף הממוצעת של זוחלים אמנם נמוכה מזו של בעלי חיים הומיאותרמיים, אבל חום גופם יכול לנוע בטווח של עשר מעלות ויותר. איך נדע אם הנחש יורשה להכנס? אם הנחש עומד כבר זמן רב בתור בשמש, כנראה שהוא לא יורשה להיכנס כי חום גופו יהיה גבוה מאוד (אם יעמוד בשמש זמן רב הוא עלול גם להתחמם למוות). אם במקרה היה זה יום סגרירי וקר, הנחש יורשה להיכנס, רק שהוא עלול לעשות זאת לאט מאוד, או שלא יוכל לזוז כלל.
אז אם אתם חושבים לשלוח בעל חיים, אולי את חיית המחמד שלכם (אל תנסו, הם לא יורשו להיכנס), לעשות עבורכם קניות בסופר, כדאי שתשקלו היטב את מי לשלוח.
איור: אלמוג נדיר
תודה לאדם לוי ממחלקת הפילים בספארי על הרעיון.
מקורות:
- מאמר על חום גופם של פילים
- מאמר נוסף בנושא הנ"ל
- עובדות על פילים
- התמודדות פילים עם חום
- מחקר על חום גופם של עופות
- מטבוליזם וויסות חום בעופות
- קר שם בחוץ איך הן מסתדרות? הציפורים העדינות, בלילות שבהן הטמפרטורה צונחת.
- כיצד עופות מתמודדים עם חום
- מצגת על וויסות חום בזוחלים