לנגיף הקורונה יש השלכות לא רק על השגרה שלנו, אלא גם על הסביבה. בניגוד להרבה חדשות, שרובן פייק ניוז, לסגר שבני האדם נמצאים בו יש גם השלכות שליליות על חיות הבר. אחת מהן היא המגמה של ציד בלתי חוקי של חיות בר המתגברת בימים אלו.
בימים טרופים אלו, הדבר העיקרי שמעסיק אותנו הוא נגיף הקורונה והשפעתו הישירה על חיי היום-יום שלנו. אך לצעדים הדרמטיים שננקטו על מנת להגן עלינו מפני התפשטות הנגיף יש השלכות גם על הסביבה. לציון יום כדור הארץ הבינלאומי שחל היום, ליקטנו כמה ידיעות עכשוויות הקשורות בסביבה ובשימור טבע הקשורות ישירות למשבר הקורונה. מטרת יום זה היא לעורר מודעות סביבתית ולסייע לאנשים ולארגונים להפחית את הפגיעה שלהם בסביבה.
רבים חושבים שלנגיף הקורונה יש השפעות חיוביות על עולם החי בגלל הפחתה בפעילות אנושית. לא נדיר למצוא סיפורים מרגשים ברשת על דולפינים שחזרו לתעלות בונציה או חיות בר ש"משתלטות בחזרה" על הערים. לצערנו, מדובר בסיפורים מוגזמים או מזוייפים לחלוטין. למשל, הדולפינים שכביכול נראו בונציה למעשה נראו בנמל בסרדיניה אותו הם מבקרים תדיר [1]. רבים מבעלי החיים שרואים באיזורים עירוניים הם בעלי חיים שמסתגלים בקלות למגוון רחב של תנאים, והם מבקרים באזורים אלו גם ללא סגר - כמו חזירי בר בחיפה או בברצלונה.
כמובן, אין זה אומר שאין חדשות טובות. ההפחתה בפעילות האנושית אכן יכולה לעזור לבעלי חיים מסויימים. למשל, ישנן עדויות מפלורידה שקינון של צבי ים שהחל עכשיו מוצלח מאשר בשנים עברו, ייתכן בגלל שיש פחות הפרעה אנושית על החופים הסגורים [2]. כמו כן, נראה כי תמותה מדריסות פוחתת מכיוון שיש פחות מכוניות בכבישים [3]. עם זאת, לצערנו, יש גם הרבה חדשות רעות, בעיקר במדינות היותר עניות, אך עשירות במשאבי טבע.
פרויקטי שימור טבע מסתמכים רבות על תעשיית התיירות. באפריקה מניבים סיורי ספארי, כניסה לשמורות לאומיות וציד ספורטיבי הכנסה כלכלית יציבה לאותן שמורות, ויוצרים אפשרויות תעסוקה עבור התושבים המקומיים. אך כיום, בצל הקורונה, נמצאות הרבה מדינות אפריקניות בהסגר - והתיירים לא מגיעים. ללא כסף לשלם לפקחי השמורות, נפגעה אנושות יכולתם להגן על שמורות הטבע המשתרעות על גבי עשרות אלפי קילומטרים.
ישנו חשש כבד בקרב ארגוני שימור טבע שציד בלתי חוקי של חיות בר יהפוך להיות שכיח יותר. לפחות תשעה קרנפים ניצודו באופן לא חוקי בדרום אפריקה מאז תחילת הסגר במדינה לפני שלושה שבועות בלבד. בבוטסואנה השכנה, ניצודו לפחות שישה [4]. ציד לא חוקי אינו דבר חדש, אלא בעיה ידועה עבור פרויקטי שימור טבע באפריקה שנלחמים ללא הרף בתופעה. אבל האירועים האחרונים התרחשו באזורים שהינם בדרך כלל מתויירים, וציידים ללא רישיון נמנעו מהם עד כה. לא מדובר רק בדאגה למינים כריזמטיים ואהובים כמו פילים או קרנפים שניצודים בעיקר עבור חטי שנהב שלהם או קרניהם, אלא גם לחיות אחרות שניצודות כמזון - לרוב יונקים אוכלי צמחים כמו צביונים ואנטילופות, אך גם מכרסמים, קופים, ציפורים וזוחלים [5].
לאנשים הגרים באזורים כפריים יש אופציות מעטות להכנסה כלכלית. הם עוסקים לרוב בחקלאות או במסחר בשווקים מקומיים. ללא היכולת לכלכל את עצמם באמצעות אדמות, רכוש או חיות מרעה, פונה האוכלוסיה המקומית למשאבי הטבע הסמוכים כדי להתקיים - כשציד חיות הבר משמש במקביל כמקור מזון וכמקור הכנסה. זה רלוונטי במיוחד עבור אנשים החיים באזורים טרופיים, בהם ציד חיות בר ומכירת בשרן בשווקים מקומיים הוא דבר נפוץ [6]. באי הקאריבי רואטן (Roatan) בהונדורס, ניצודים בימים אלו בעלי חיים רבים, כמו למשל איגואנות רואטן זנב-קוץ (Ctenosaura oedirhina), הנמצאות בסכנת הכחדה וחיות רק על האי רואטן [7]. גם כאן היעדר הכנסה כלכלית אצל תושבי האי, המסתמכים בדרך כלל על ביקורי תיירים, גורר עלייה בציד הבלתי חוקי.
דוגמה נוספת למגמה של ציד בלתי חוקי של מינים בסכנת הכחדה נצפתה גם בקמבודיה [8]. לפני כשבועיים הורעלו ומתו שלוש ציפורי מגלן ענק (Thaumatibis gigantea) בשמורת הטבע צ׳פ (Chhep Wildlife Sanctuary). מגלן ענק הוא עוף ייחודי המצוי בסכנת הכחדה חמורה עם פחות מ-200 פרטים בוגרים בטבע. המגלן הענק הוא גם הציפור הלאומית של קמבודיה ונחשב למין מוגן. בקמבודיה נצפו מתחילת השנה הנוכחית מספר מקרים בהם ציידים ללא רישיון הרעילו בורות מים טבעיים על מנת לצוד עופות.
גם ברוסיה דיווחו הרשויות על עליה במקרי ציד לא חוקי בהשוואה לשנה שעברה, במיוחד במזרח המדינה. במחוז פרימוריה נרשמו כ-144 מקרים של ציד ללא רישיון רק בשבוע הראשון של חודש אפריל, פי שלושה מכמות המקרים שתועדו בשבועיים שקדמו לו [9].
המסקנה העיקרית, והלא מאד מפתיעה, היא שפרוייקטי שימור טבע אינם יכולים להסתפק רק בלהכריז על שמורות טבע (שמורות על הנייר [10]) או להסתמך אך ורק על מקור הכנסה אחד - במקרה הזה תיירות - על מנת להבטיח הכנסה כלכלית לשמורה, לעובדיה ולאוכלוסייה המקומית. ההשפעות של נגיף הקורונה על הטבע, כמו על האדם, יכולות להיות מרחיקות לכת, ורק עם הזמן נדע בדיוק מה הנגיף הזה עשה לעולם.
מקורות
- מיתוסים על חיות שמשתלטות על הערים
- שיפור במצב קנים של צבי ים בפלורידה
- פחות דריסות בכבישי ישראל
- ללא תיירות באפריקה - ציידים ללא רישיון הורגים יותר קרנפים
- סחר של בשר חיות בר במערב ומרכז אפריקה
- שימור טבע ושימוש בחיות בר כמשאב טבע: משבר בשר חיות הבר
- ציד איגואנות באי הקאריבי רואטן, הונדורס
- שלושה פרטים של מגלן ענק הורעלו בשמורת טבע בקמבודיה
- ציד בלתי חוקי ברוסיה
- שמורות על הנייר